Hearst плаща €651 млн. за списанията на Lagardere

в. Република | 02.02.2011

Френският конгломерат Lagardere е готов да продаде повече от сто от списанията си на американското дружество Hearst, издател на "Esquire", "Cosmopolitan", "Harper’s Bazaar", за €651 млн. Сделката е част от плановете на Lagardere за обрат на стратегията на групировката, включващи дейности от изследване на Космоса до медии. Преговорите по нея започнаха преди месец. До окончателното й постигане се стигна, след като акциите на Lagardere поевтиняха с 3% след новината за официално разследване на скандала за търговия с вътрешна информация в компанията EADS и като главния изпълнителен директор Арно Лагардер се опита да успокои инвеститорите, че това няма да му попречи да осъществи плана си за възстановяване на дружеството.
Продажбата обхваща 102 заглавия в 15 страни, включително "Car and Driver" и "Woman’s Day" в САЩ, и е част от опитите на Лагардер да се освободи от губещи дейности и да потърси развитие на компанията си на други места.

Lagardere ще запази контрол върху собствеността на женското списание "ЕПе", докато Hearst лицензира марката в някои страни.
След напускането на САЩ Lagardere ще се върне във Франция и към дейности, които му донесоха около 40% от приходите от медии през 2010 г., но по-малко от 5 на сто от оперативната печалба. Lagardere очаква продажбата да приключи през третото тримесечие на 2011 година. Плановете на дружеството включват инвестиции в нов спортен маркетингов отдел и първично публично предлагане на миноритарния си пакет акции в платения телевизионен канал Canal Plus, който е контролиран от Vivendi.

Стр. 17

Leave a Reply