Холандец пуска в “Туитър” къде са самолетите

в. Монитор | 23.03.2011

 

Бивш холандски военен прехваща радиосъобщенията на военните самолети, участващи в международната операция в Либия, и публикува данните за местоположението на самолетите в "Туитър". Радиолюбителят представя себе си с прякора Хуб и от миналата седмица прехваща некодираните разговори между пилотите и диспечерите в базите на НАТО.
Прехващането не е толкова трудно, защото, за да бъдат избегнати сблъсъци със самолети на гражданската авиация, пилотите на самолетите трябва все пак открито да оповестяват открито своето местоположение, а така радиолюбителите подслушват разговорите им с приемници, струващи по 500 долара. Самият Хуб обяснява, че не цели нито пропаганда, нито саботаж. Той казва за себе си, че е гуру в радио комуникациите. В акаунта си в "Туитър" Хуб досега е качил информация за координатите на самолет за презареждане КС-10 на американските сили, прибиращ се към базата си в Морон, Испания, и на два американски самолета Ф-16, летящи към базата Сигонела на остров Сицилия. Освен това той е публикувал данни за местоположението и на британски самолет за презареждане, напуснал френското въздушно пространство, след като е заредил във въздуха пет изтребителя "Тайфун".
Хуб не е единственият, който се опитва да прехваща сега данни за операцията в Либия. Друг аматьор, пишещ в блога mt-milcom.blogspot.com., се опитва да прехване информации за трите американски бомбардировача "Б-2 стелт", които атакуваха военновъздушни обекти и системи на противовъздушната отбрана в Либия. Неназованият аматьор смята, че ще събере данните за местоположението на тези "невидими" самолети, като проследи маршрутите на самолетите, които ги зареждат с гориво.

Стр. 30

Leave a Reply