“Хоризонт” си остава най-слушаното радио в последното десетилетие

в. Дума | Павлета ДАВИДОВА | 28.03.2011

Младите не слушат информативни предавания, предпочитат музикалните станции

Радио "Хоризонт" е най-предпочитаната станция от българите и през последните 10 години то е неизменен водач в класациите на радиослушателите. Това сочат данните от изследването "Радиоаудитория: 2001-2010 г. TVPlan/TNS", представено миналата седмица на кръгла маса в БНР на тема "Радиосредата: 2001-2010 г. Аудитория, поведение, реклама, цифровизация". През 2010 г. безспорен фаворит сред слушателите на българско радио е "Хоризонт". То е любимата ефирна честота на 32% от анкетираните. Втората позиция е заета от "Веселина", която е с 8 на сто по-назад. Третото място се заема от "Дарик" радио.
Според обобщените данни от двете социологически агенции петте топ радиостанции за периода 2001-2010 г. са "Хоризонт" – с 10 позиции, "Радио 1" – 6, "Дарик" – 3, "Веселина" – 3, "N-Joy" – 2 позиции. Най-влиятелни са политематичните формати. Според изследователите "Хоризонт" се приема като общонационална програма с огромно влияние. Данните от проучването сочат, че програмата на БНР има над 60% обществено доверие, което автоматично я превръща в най-влиятелното политематично радио в страната. "Хоризонт" е и програмата, която се радва на най-голяма аудитория, уточни доц. д-р Маргарита Пешева, ръководител на научно-изследователския проект. Тя обясни, че противно на очакванията, че слушането на радио ще замре, то се увеличава. Пешева изнесе данни, че дневно българите пускаме радиоприемниците си средно за по 261 минути. Според изследването най-активните радиослушатели са градските аудитории, мъжете, хората на възраст от 36 г. до 54 г.
Радиочестотите обаче са концентрирани предимно в големите градове, алармираха от екипа, обобщил данните от двете агенции TVPlan и TNS. Въпреки че на територията на България са лицензирани над 280 радиочестоти, по-голямата част от тях са предназначени основно за градските аудитории, а в областните градове конкуренцията за слушатели е изключително голяма. Радиодейността се отличава със свръхконцентрация в София и някои големи областни градове като Пловдив, Варна и Бургас. В София има цели 27 станции, в Пловдив – 17 станции, във Варна – 16. Свръхконцентрацията на пазара в някои средни и по-малки градове води до неговото изкривяване, алармира шефката на екипа.
С 20,2% се е увеличило слушането на радио през интернет, а основните потребители на онлайн ефира са основно младите хора между 15 и 25 г., сочат данните от изследването. Възрастта силно дефинира избора на предпочитана радиостанция, анализираха специалистите. Младежите имат подчертан интерес към музикални станции от вида на "Радио1", "Веселина", "N-Joy" и "Z-Rock". Въпреки че запазва водещите си позиции, чалгата постепенно бива изтласквана от музикални стилове като алтернативен и рок класик, златни хитове, рап, ърбан, диско и хип-хоп. Слушателите между 36-45 г. предпочитат "Дарик" пред редица музикални станции. Слушателите над 45 г. пък пускат основно "Хоризонт", сочи статистиката.

Стр. 5

Leave a Reply