И Би Ти Ви връща риалити

www.24chasa.bg | 05.08.2011

Че турците правят само добри сериали, изобщо не е вярно. Оказва се, че умеят да снимат и риалити формати, които след това успешно продават в чужбина. Дори и в България.
Точно с такъв формат Би Ти Ви връща на екрана си класическото риалити, което позаглъхна през последните години.
Телевизиите достатъчно експлоатираха жанра, докато интересът към него беше висок. Би Ти Ви се отказа от него след фаталното издание на “Сървайвър”, в което почина кметът на Раднево Нончо Воденичаров. Нова тв – първата, която докара риалитито у нас с “Биг Брадър”, успя да направи 8 сезона от този формат с различни вариации. След огромния неуспех на последния – “Биг Брадър фемили”, медията беше почти категорична, че скоро няма да пуска подобно шоу.
Година и половина след фиаското на Нова тв и двете големи частни телевизии са готови отново да ни върнат в риалитито. Земеделското шоу “Фермер търси жена” отдавна е обявено от Нова тв и дори мина първият му епизод, който представи участниците. Останалите серии тръгват наесен.
Но и Би Ти Ви снима. Нейното риалити се казва “Перфектната булка”. Шоуто събира двама млади, като ролята на сватовничка е определена на свекървата. Ергените живеят в една къща, а в друга – младите момичета и майките на момчетата. До началото на шоуто младите мъже и жени не са се виждали. Когато започват да се срещат, тв форматът се нагрява от конфликтите, които се пораждат между девойките и майките. От друга страна, бъдещите свекърви оказват натиск върху синовете си. Те пък са обзети от ревност, наблюдавайки как избраниците им флиртуват и с други. Емоциите, които се разиграват пред камерата, са силно вълнуващи за аудиторията, установяват авторите на формата.
В края на 13-ата седмица остават само 3 майки със синовете си и 5 кандидатки за булки. Най-добрата свекърва се избира с есемеси от зрителите. Тя от своя страна получава правото да посочи своята перфектна булка. Ако момичето приеме, организаторите им вдигат великолепна сватба.
Голямата награда е да бъде избрана перфектната булка и да се омъжи с пълното съгласие на свекървата.
В някои богати страни финалът е твърде разточителен. Стигне ли се до брак, младото семейство получава пищна сватба, след което ги даряват с къща, кола и луксозен меден месец.
С появата си шоуто “Перфектната булка” (Gelinim Olur musun) достига рекордни рейтинги в Турция, Италия и Средния изток, пише в турските тв сайтове. Италианският вариант се е състезавал за международните тв награди “Еми”.
Правата за шоуто са на компанията “Глобал ейджънси”. Преди седмици тя обяви, че е продала предаването в Китай, Германия, Унгария, България, Русия и Украйна.
У нас шоуто ще се снима от новата продуцентска компания “Медия Про” за Би Ти Ви. “Правата за предаването са наши, имаме лицензен договор, но още не сме подписали с Би Ти Ви. Засега не е ясно кога ще се снима шоуто”, каза шефът на “Медия Про” Мирослав Янев.
Между другото преди година Нова тв е разговаряла с лицензодателя за формата, но до сделка не се стига.
СЪЗДАТЕЛЯТРиалити шоуто е създадено от Лутфу Мурат Ючкардеслер. Наскоро той отбеляза 13 години, откакто е в индустрията с тв формати, измислени от него. “Перфектната булка” му носи наградата “Най-добро тв риалити шоу на годината”. В големия финал на първото шоу рейтингите достигат 71,7% – нещо невиждано дотогава. Идеята за риалити шоуто му хрумва, след като години наред наблюдава взаимоотношенията на майка си с нейната свекърва.
“Глобал ейджънси” (Global Agency) е компанията, която разпространява формата. Тя израства за по-малко от 5 години и е първата, която започва да продава турски сериали в Централна и Източна Европа. Представя филмови поредици като "Великолепното столетие", "Островът", "1001 нощи", както и "Забранена любов" – у нас Би Ти Ви го излъчва под името "Забраненият плод".
Компанията успява да продаде "Перфектната булка" в почти 30 държави.

Оригинална публикация
 

Leave a Reply