“Икономедиа” АД продаде печатницата си

в. Пари| 12.01.2011 

Новият собственик "Алианс принт" не се притеснява от задълженията от над 12 млн. лв.

Издателската група "Икономедиа" АД, в чието портфолио са вестниците "Дневник" и Капитал", продаде всичките си 97% в печатница "Дружба" АД. Това съобщиха самите издатели. Останалите 3% са собственост на физически лица. Новият собственик на печатницата е "Алианс принт" ЕООД с изпълнителен директор Венцислав Бичаков. Едноличен собственик на фирмата е "Алианс инвест холдинг" ЕАД, което пък е собственост на Венцислав Бичаков. Новият собственик твърди, че е купил успешен бизнес, но справката в Търговския регистър показва, че печатницата има над 12 млн. лв. дългосрочни заеми и финансов лизинг. През 2009 г. фирмата е отчела приходи от близо 6 млн. лв. и загуба от малко над 2 млн. лв.

Новият собственик

Новият собственик на печатница "Дружба" Венцислав Бичаков е известен в Дупница. В края на 90-те той е бил много близък до структурата на СДС там. "В петък надзорниците на "Фармация" АД определиха управителния съвет на предприятието. За изпълнителен директор е определен Венцислав Бичаков. Според хора от фирмата той е лансиран от небезизвестния дупнишки кмет и син депутат Панчо Панайотов. Бичаков е 30-годишен, син е на шефа на "Винпром" в Дупница и е съпруг на главната счетоводителка на Панчо в кметството, пише в статията "Панчо разбуни "Фармация" – Дупница" на в. "Капитал от 16 август 1997 г.
Преди две години "Алианс принт" купува листовия печат на печатница "Дружба". Тогава Венцислав Бичаков е назначен за изпълнителен директор на печатницата.

Историята

Развитието на сделката между "Икономедиа" и "Алианс принт" преминава през няколко етапа. Най-напред
през януари миналата година двете компании сключват договор за дългосрочно партньорство, което имаше за цел да обедини производствените мощности на двете печатници и да подобри използваемостта им. Част от сделката тогава беше именно прехвърлянето на листовия печат от печатница "Дружба" към "Алианс принт". Сега сделката е финализирана, като цялата печатница е собственост на "Алианс принт". Стойността на покупко-продажбата обаче се пази в тайна.

Аргументите

"Реших да закупя изцяло печатница "Дружба", защото тя идеално допълва моя бизнес", коментира пред в. "Пари" Венцислав Бичаков. Той потвърди, че печатницата има немалък дълг. "Сделката беше сключена, след като той бе преструктуриран, и в момента е в рамките на нормалното", допълни Бичаков. Един от собствениците на "Икономедиа" Теодор Захов също каза пред в. "Пари", че дългът на печатница "Дружба" е в "рамките на нормалния бизнес". Сред мотивите на компанията за продажбата е желанието за по-добра ефективност на печатницата, допълни Захов.
"Никога не сме имали за цел да влизаме трайно в печатарския бизнес", коментира изпълнителният директор на "Икономедиа" Елица Ангелова. Тя заяви, че компанията се е ориентирала сериозно към развитието на медийните си продукти и по-специално към цифровите медии.

Стр. 13

Leave a Reply