Интервю с Борил Караиванов

БНР, Неделя 150 | 27.06.2010

Сега ще дам възможност да говорим за нещо, с което радиото се гордее. Това е получаването на награди от конкурса за… български награди за уеб на 2010 година. И тъй като нашата институция получи няколко отличия, сега имаме възможност да коментираме с Борил Караиванов, който оглавява Българската уеб асоциация. Кратко за това, с което БНР е участвало в конкурса и за смисъла на конкурса, г-н Караиванов.
Борил Караиванов: Само да направя едно уточнение. Аз съм член на УС, да не стане недоразумение, че съм..
Водещ: На българската уеб асоциация.
Борил Караиванов: Да, на българската уеб асоциация. Радиото участва … за конкурса може би е добре да кажа няколко думи първо. Той се провежда за втора година, това е може би единствения професионален конкурс за уеб в България. Тази година имаше три големи групи категории, като във всяка една от групите имаше различно жури. В браншовите награди участваха и гласуваха жури, които бяха представители на браншовете като цяло, хора от асоциации, от браншови структури, от големи корпоративни структури. В медийното жури имаше участници от всички по-големи медии и професионалните награди, където членовете на българската уеб асоциация можеха да гласуват вече от тяхната професионална гледна точка. В тоя смисъл журито беше над 90 човека. Участниците реално можеха да бъдат оценявани от коренно различна гледна точка в трите отделни групи и в този смисъл печелившите във всяка една от групите или финалистите, те бяха … може да се каже, че може да говорим за някаква обективност, тъй като това е достатъчно голяма представителна извадка. Радиото участва в медийните награди в три от категориите и в две от професионалните. Навсякъде беше класирано като финалист и вече като финалист пък съответно взе три награди. Това е сайта, който взе най-много награди и номинации в тазгодишното издание. В този смисъл мисля, че може спокойно да се гордее.
Водещ: Като поощрение е изключително важно. Разбира се би трябвало да кажем, че вашия конкурс се провежда вече няколко години и за да бъде интересно какво е сравнението, заключено в тези години, каква е посоката, какъв е напредъка?
Борил Караиванов: Ами като цяло учим се, тоест все по-професионални ставаме, все повече имаме чувството, че помагаме на бранша, научаваме се в подобни събития и да дефинираме по-точни критерии и съответно да обучаваме и бранша и нашите клиенти за това какво е уеб. Вярно е, че бранша ни е в период на развитие, на възход, въпреки кризата и т.н. Така че има потенциал огромен. Това, което може да се каже е, че като цяло сайтовете стават много по-целенасочени, много по-правилно ориентирани към аудиторията си и като цяло и резултата става доста по-професионален.
Водещ: Благодаря за вашата оценка и съдействие. И така, Борил Караиванов, който е член на УС на Българската уеб асоциация.

Leave a Reply