Интервю с Явор Дачков, зам.-главен редактор на вестник „Галерия”

БНР, 12+3 | 2010-02-10 

Водещ: Явор Дачков, зам.-главен редактор на вестник „Галерия”. Здравей, Яворе.

Явор Дачков: Здравей, Дани, здравейте и на слушателите на „Хоризонт”.

Водещ: И за откритото писмо до министър Цветанов, което публикува вестник „Галерия”, мисля, миналата седмица. единият от въпросите, които задавате към министъра на вътрешните работи е – вярно ли е, че ще бъде арестуван Алексей Петров.

Явор Дачков: Да, днес сме публикували втора част на това писмо. Наистина преди седмица вестник „Галерия” попита открито г-н Цветанов дали се кани да арестува Алексей Петров. И доколкото разбирам, днес имаме отговор от него, макар че това все още не е потвърдено официално, нали така.

Водещ: Да. Какво ви накара да попитате точно това?

Явор Дачков: Алексей Петров ни каза, че се готви неговият арест. Това е истината. Той знаеше, че се готвят да го арестуват. Ние по наши други проучвания стигнахме до същата информация, разбрахме, че в ДАНС е създаден цял отдел, който трябва да събере „доказателства” за него, включително да подслушва нашите телефони, да следи нашите срещи. Например, Криси Патрашкова бяха проследили и снимали на една среща с г-н Хаджолов. Въобще, това ни накара да отправим обвинения. Аз искам специално внимание да обърна на слушателите за всичко, което разказа преди малко Силвия Великова, то беше изключително интересно. И да се направи връзката с отпадането на доказателствата срещу Антон Петров, по прякор Хамстера, който трябваше да бъде свързан с Алексей Петров, като нямащ нищо общо с операцията „Наглите”. Това също ми се струва важно.

Водещ: Намираме ли сега отговор на въпроса защо пуснаха Хамстера толкова бързо и единствен, доколкото си спомням?

Явор Дачков: Няма доказателства. Това стана ясно на всички. А днес „Галерия” публикува една друга, много скандална новина, всъщност, че според слухове, полицейски, в полицейските кръгове, г-н Цветанов е наредил да се разследват съдииките, неофициално, които са постановили тази оправдателна присъда на Хамстера. Но вижте, тук има нещо много важно, което трябва да се разбере. Да изберем по кой път да разговаряме по темата „Алексей Петров” – по криминалния или по политическия. Сега, това, което прави впечатление е, че Цветан Цветанов отказва да каже категорично дали е арестуван първо Алексей Петров и дали той е свързан с разследването за източването на „Кремиковци”, проституция, пране на пари и всички останали неща, нали така.

Водещ: До толкова, доколкото така е обявена акция „Октопод”…

Явор Дачков: Така е обявена, но те го правят, за да ви заблудят и да смесят и двете линии. Ако Алексей Петров, допуснем, че е арестуван и то по криминална линия, ще трябва да зададем серия от въпроси. И аз ще добавя нещо към биографията, която нашият колега каза преди малко, въпреки че там имаше една фактологическа неточност, Алексей Петров, покушението срещу него бе направено през 2002 година, а не през 1992 година. Сега, от 2000 година г-н Алексей Петров е служител на службите за сигурност на Република България, вербуван от тогавашния шеф на службите Атанас Атанасов, на Национална служба „Сигурност”, с министър-председател Иван Костов. От тогава до преди няколко месеца той работи в службите за сигурност. Бил е член, мисля, и на УС на НОИ. В този период, десетгодишен, главен секретар на МВР и негов пряк подчинен, дясна ръка, Цветан Цветанов, беше премиера Бойко Борисов, който би трябвало още тогава да е бил запознат с престъпната дейност на Алексей Петров, по логиката, по която днес ни подвежда Цветанов, че тази група се занимава от десет години с престъпна дейност.

Водещ: Над десет години.

Явор Дачков: Над десет години. По тази логика това е трябвало да знаят и Костов, и Атанас Атанасов. Ако, пак казвам, понеже никой не говори с имена и в прав текст, аз само следва една чисто журналистическа логика отстрани. Друго нещо, което е много интересно, г-н Алексей Петров е имал обща фирма с министър-председателя, самият г-н Бойко Борисов каза, че те са си пушили пурите заедно, били са съратници в каратето, скоро го нарече лоялен гражданин. И, представете си, ако разследват съдружник на премиера за пране на пари, източване на ДДС, източване на „Кремиковци”, трафик на проституция, би трябвало да стигнат и до самия премиер. Така че друга политическа посока, която може да се търси тук е дали това всъщност не би ударило политически директно Бойко Борисов.

Водещ: Сега, кажи ми моля те, Яворе, когато говорихте с Алексей Петров и той предполагаше, че ще бъде арестуван, имаше ли някакви мотиви, някакви причини, някакви неща, които той сподели с вас в тази посока?

Явор Дачков: Това, което обсъждахме е, че по всяка вероятност го свързват с вестник „Галерия”, той не е свързан, той е, да кажем, един от хората, с които журналистите от този вестник общуват, когато събират информация. Формално и неформално той няма нищо общо с вестник „Галерия”, но бе свързан с него заради… най-вече заради участието на Зоя Димитрова, с която работиха в ДАНС в началото на вестника. И предполагам, че акцията срещу него е насочена и заради публикации в този вестник, който далеч не е цензуриран и добре настроен към управлението, напротив, той е критичен, не казвам, че е тенденциозен, напротив, критичен, както би трябвало да бъде всеки български вестник. За съжаление, не всички са такива.

Водещ: Какво да кажем за страшните тайни на прехода, които смята…

Явор Дачков: Това, което знам от него е, че е разказал много подробно подобни схеми на тази, на която предполагам, че пада жертва сега, на г-н Иван Костов в комисията по ДАНС. И е задал няколко конкретни въпроса за участието на г-н Костов в схеми, това трябва да го има протоколирано, но ако си спомняте, г-н Костов отказа категорично, дори на самия Алексей Петров да предостави стенограмата от техния разговор в ДАНС. Това също е много интересно. Защо, ако тази информация е важна, публична, тя не може да бъде публична или най-малкото човекът, който е дал показания за различни нарушения в службите за сигурност, за смесването на схеми, в които участват полици и хора от сенчестия бизнес и служби, да не може да си прочете думите в самата комисия? Днес аз чух коментара на г-н Костов, който каза, че службите са работили много добре. Но аз пак го питам, ако смята, че арестуването на Алексей Петров е много добро, тогава той трябва да отговори на въпроса защо го е назначил преди това в службите, и то в своите служби за сигурност.

Водещ: Ще попитаме това след малко. Надявам се г-н Атанас Атанасов да си вдигне телефона и да участва в нашето предаване, така, както обеща. Благодаря. Чухме зам.-главния редактор на вестник „Галерия” Явор Дачков.

Leave a Reply