Изгониха Марк О’Селски заради „Юлен“

www.livenews.bg| 15.07.2011

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” – България излезе с протест срещу свалянето от ефира на Нова телевизия на развлекателно – публицистичното предаване „Марк О’Селски” с продуцент Краси Ванков. В протеста на организацията се казва, че според изнесена в медиите информация, т. нар. шоу на Магарето е изключено от програмата на Нова телевизия поради безпрецедентен натиск от страна на съсобственика на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ключов инвеститор в ски-комплексите на Банско и Витоша – Цеко Минев, върху ръководството на телевизията. След излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски-зона Банско в Национален парк „Пирин,” собственикът на ПИБ изтеглил цялата си реклама от националната медия, съобщиха медиите.
Според някои публикации Минев се вбесил от скеч, излъчен миналия четвъртък, в който министърът на екологията Нона Караджова разговаря с ехото на разходка в планината. „Тези писти са незаконни…”, казва Караджова. „Законни, законни..“, отвръща ехото „Минев“.
Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” окачествява това действие като безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия. Заради тесните икономически интереси на определени лица и фирми, поддържани от управляващите власти в България, с директна икономическа манипулация собствениците на ПИБ и свързаната с нея фирма „Юлен” търсят да заглушат свободното журналистическо отразяване и да притъпят обществената реакция по изключително важни за обществото проблеми, каквито са: спазването на законността, неспособността на държавата да отстоява собствените си концесионни изисквания, и погубването на природни дадености, които са национално обществено достояние.
От асоциацията изискват от ръководството на Нова телевизия да отхвърли натиска и да „изобличи задкулисния икономически натиск от страна на Цеко Минев и да демонстрира, че отстоява журналистическата свобода“. Само по този начин медията може да изпълни задълженията си на национална телевизия.
Безцеремонното сваляне от ефир на предаване заради критична публикация под икономически или друг натиск, представлява уродлив симптом на загубата на редакционна независимост и капитулацията на българските медии пред частни икономически и политически интереси. То представлява директно посегателство върху демокрацията и свободата на медиите в България и следва да бъде обществено изобличено и преследвано с пълната строгост на закона, се казва в протеста.

Оригинална публикация

Leave a Reply