Изпълнителният директор на ТВ7 Светлана Василева: Цифровизацията няма да размести драстично пазара

в. Монитор | 2010-06-09

- Г-жо Василева, защо стартирате новата програмна схема на ТВ7 през лятото, а не през по-активен сезон?

- Решихме, че е хубаво да имаме време да стиковаме нещата, да се сработят екипите. Летният период ни дава малко въздух. По това време можем в една по-чиста среда, когато не текат големи продукции по останалите телевизии, да направим нашата заявка и да дадем възможност на зрителя да загледа ТВ7.

- Какви промени ще има в новините например?

- Много сериозно сме подходили и към тях. Ще имаме двойка водещи в централна и късна емисия. Изместваме централната в 18,30 часа, така че да може зрителят да гледа нашите новини, които досега бяха в 19 часа, на гърба на другите две национални телевизии. Имаме нови водещи в сутрешния блок.

- Няколко утвърдени лица от сутрешните блокове в момента са на пазара. Бихте ли привлекли някои от тях?

- Хубаво е една телевизия да си изгражда собствени лица. Затова специално в новините и публицистиката не сме се старали да привличаме вече познати. Когато просто пренесеш едно лице от един ефир в друг, резултатът не винаги е толкова положителен.

- Очаквате ли пренареждане в топ 5 на най-гледаните телевизии?

- За топ 5, да. Бих искала да вярвам, че можем да качим ТВ7 в тази петица.

- А очаквате ли пренареждане на пазара заради цифровизацията?

- Може да има пренареждане във времето, но отнема години. Ако си помислим колко време Нова телевизия например се бореше за едно по-предно място. Същото може да се получи при едни по-силни или по-слаби играчи на пазара, да има по-близка конкуренция, да кажем, да не отстои първият толкова много пред останалите. Което смятам, че ще се случи във времето. Но като цяло не мога да си представя, че ще има прекалено много такива телевизии на пазара, тъй като просто рекламният пазар няма да стигне. Както знаем, ефирните телевизии със свободен достъп се издържат само от реклама. Рекламният пазар в България за съжаление е сравнително малък. Така че, за да има дългосрочно телевизии, които ще правят големи инвестиции, те все пак ще бъдат някакъв ограничен брой – дали ще са 3, 4, 5 или 6, даже мисля, че за 6 е доста оптимистично да мислим. Може би ще бъдат около 4-5.

- С какви външни продуценти ще работите?

- В момента имаме два външни продуцента. Едните се казват No Frame Media и правят доста голяма част от продукциите ни. Hidalgo са другият продуцент, с който работим. Сигурна съм, че в бъдеще ще има и други, но все пак в момента ние също имаме доста голям ресурс и възможности – над 100 души в продукция, имаме две големи студиа, едното 600 кв. м, другото – 300. Съответно нашият продуцент започна работа в Нови хан в голямо хале от 1200 квадрата. Т.е. в момента поне като помещения и ресурс от хора имаме възможност за още продукции, които само да реализираме. Вероятно по-нататък, когато изникват интересни предложения от други външни продуценти, програмата ще се доразвива.

Стр. 24

Leave a Reply