Жени Павлова, директор „Новини и актуални предавания” в PRO.BG: PRO.BG е единствената телевизия с нощен екип

в. Класа I Долорес ВИТАНОВА I 2010-03-10

Инвестицията в хората е най-важна за успеха

Жени Павлова ръководи екипите на новините от създаването на телевизия TV2, преименувана на PRO.BG през април 2008 г. Преди това е работила в националното Дарик радио като програмен координатор. Амбициите й са новинарските екипи на телевизията да се налагат все по-убедително в националния ефир, което неизменно се случва в последните месеци. Целият нюзрум на медията е повече от 100 души – общо продуценти, редактори, репортери, оператори, монтажисти, графици. Една малка армия се грижи за 5 емисии на ден. Пред в. „Класа“ Жени Павлова разказа какви са перспективите на новинарските емисии на PRO.BG . 

- Г-жо Павлова, предстоят ли още промени в програмната схема на новинарските емисии? 
- Промените са видни. Удължихме сутрешните новини с още един час и вече са от 7 до 10 часа, стартирахме нова обедна емисия в 13.00 часа и пуснахме двучасови новини в събота и неделя сутрин, което се случва за първи път в българския ефир. За момента не планираме нови неща. Искаме да представим най-доброто съдържание за ефирното време, с което разполагаме – цели 5 часа и половина на ден!
Давам глътка въздух на екипа, преди да започнем работа в другата сфера – публицистиката. Няма да изоставим и социалните кампании – стартираме нов проект до дни, а през април ще продължим кампаниите ни в здравеопазването. Много усилия и емоции вложихме в кампанията в подкрепа на донорството у нас „Живот след смъртта. Има!”, но и резултатите си заслужават. Поставихме в центъра на новините проблем, за който рядко се говореше. 

- Имате амбиция да наложите европейски модел на сутрешните новини. Кое е най-специфичното за него?
- Сутрин хората бързат и целта ни е за най-кратко време да предложим повече информация. Новините са ни динамични и с много картина. Каненето на гости не е самоцел – само ако има интересни събеседници, или ако търсим отговорите на важни въпроси. И в тези случаи най- важното за нас е не запълването на програмни минути, а интересът на зрителя.
Новините в 7 имат малко по-различна схема – актуална информация за предстоящи събития в страната и света и спорт – все пак PRO.BG е с много силно футболно присъствие. Само ние имаме нощен екип, който улавя какво се случва, докато спим. Разработваме мрежа от кореспонденти и в най-скоро време ще предложим чрез преки включвания информация за най-интересните събития – предстоящи или от нощта, и как се събуждат големите ни градове като Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас…

- Зрителите трудно стават в 8 часа сутринта през уикенда, за да гледат новинарско предаване. На какво залагате, за да ги накарате да са ранобудни и в почивните дни?
- Проучванията, които направихме, показаха, че сутрин рано през уикенда няма голям избор – или детски предавания, или филми. Решихме да предложим нещо по-различно – новини. И хората разбраха, че продуктът, който PRO.BG предлага, е различен – той е информационен, потребителски и атрактивен. Научаваш много неща по един не скучен начин. Когато стартирахме, имаше много обаждания защо слоганът ни е „Спектакълът на живота”. Защото показваме живота такъв, какъвто е – с хубавите и лошите страни. Започнахме интересна рубрика – „Новините гостуват на“. За първи път пред камера Емилия Масларова отвори вратите на дома си, гостувахме на братята Пламен и Йордан Стоянови, за любовта и политиката говорихме с Венцислав Димитров и съпругата му Меги – малко позабравени от медиите сега, но това беше една от най- коментираните истории на прехода. Евродепутатът Слави Бинев също с удоволствие изпи сутрешното си кафе с нашите зрители. Обещаваме много любопитни истории и приятно събуждане през уикенда.

- Най-важната разлика между делничните и съботно-неделните ви новини?
- Съботно-неделните ни новини са по-лежерни, по-разчупени. Ще се стараем там да няма новини за парно, за сметки, за безработица. Не обещавам само добри новини, защото новините са това, което се случва. Надявам се сутрин рано в почивните дни да се зареждаме с повече положителни емоции.

- Какви качества задължително трябва да притежава един тв водещ на новинарска емисия? 
- Млади, усмихнати хора, да те зареждат с настроение, докато поглъщаш поредната глътка информация. Няма нужда от намръщени водещи, които те карат да се чувстваш виновен, че са станали сутринта толкова рано. Важно е да са компетентни, когато водят разговор, и самите те да проявяват интерес към новината, темата, която разискват. Любопитството им към света е много важно. Не искам отегчени лица от екрана. Всяко от лицата на нашите новини е избрано чрез конкурс на няколко етапа. Самите водещи трябва да са хора с много интереси, да имат вкус към новото, красивото, към живота. 

- Разкажете малко повече за нощната репортерска смяна, не е ли рисковано за две млади момичета да кръстосват столицата в малките часове?
- Ние сме единствената телевизия, която има нощен екип. Според нас е важно, когато сутрин зрителите се събудят, да разберат какво се е случило с другите през нощта. Новините не спират само защото ние спим или имаме почивен ден. Това допълва отговора ми за сутрешните новини в събота и неделя. Нощните смени се поемат от две крехки, но смели момичета – Венелина Григорова и Гергана Костова. Те, разбира се, не работят сами – имат оператор и шофьор, които заедно с тях се отзовават на сигналите. Винаги има риск. Но не е безопасно и през деня. Страшно беше и с командировката на Десислава Ризова и Николай Куманов в Афганистан. Но такава професия сме си избрали. 

- Успявате ли чрез репортажите си да провокирате институциите? И коя от кампаниите ви досега е най-успешна?
- Най-успешната ни кампания е тази за трансплантациите – „Живот след смъртта. Има!”. Стартирахме през април миналата година и вече това е един от проблемите в дневния ред на обществото. Отпуснаха се средства от бюджета, сменен бе директорът и Националната агенция за трансплантации заработи по нов начин, регистрите се обновяват, обществото е по-различно настроено към проблема. Увеличи се броят на трансплантациите у нас. Имаме силна подкрепа от пациентски организации и от водещи лекари. Тази пролет ще продължим със следващ етап на тази социална кампания, ще стартираме и нова. 

- Какви стъпки предприемате, за да се откроите от конкурентните медии? 
- Новините ни са по-различни – динамика от теми, разнообразие от кадри, силен графичен пакет, държим на всеки детайл. Най-важното е подборът на теми. С този екип, който работи, съм сигурна, че ще продължим да сме интересни на зрителя. Вдигаме летвата все по-високо. Има промяна и в останалите телевизии, които явно харесват много от нещата, които правим. Това е добре – печели зрителят.

- Как виждате телевизионния пазар у нас през 2010-11 година? 
- Ще бъде интересно. Предстоят размествания на различни пластове. Ще трябва да забравим спокойствието на установените правила и завладените ниши. 

- Коя е печелившата формула за развитие на телевизиите по време на криза? 

- Работа с най-добрите – инвестицията в хора е най-важна.
Ще спечели този, който знае не какво гледа зрителят, а какво зрителят не знае, че иска да гледа. Тоест най-добрият.

Стр. 20

Leave a Reply