Журналистът Атанас Чобанов е бил “отведен за проверка” от полицаи в Царево

Dnevnik.bg I 26.08.2010

По време на днешното посещение на американския посланик Джеймс Уорлик в Царево полицията е "отвела за проверка" в местното Районно полицейско управление журналиста Атанас Чобанов, след като той издигнал плакат, който припомня агентурното минало на кмета на града Петко Арнаудов. Това съобщи информационният сайт chernomorie-bg.com.

Джеймс Уорлик бе в Царево по покана на Арнаудов, за да вземе участие в откриването на нов мост към ромската махала в града. През последните месеци американският посланик активно демонстрира ангажираност с каузата за защита на правата на ромите и усилията за интеграция на малцинствата.

Според комуникационната група "Имидж адвъртайзинг", осъществяваща връзките с обществеността на няколко черноморски общини, около 10,15 ч. днес, след като Арнаудов и Уорлик прерязали символично лентата на моста, полицията забелязала Чобанов, който издигнал портрет на Владимир Илич Ленин, с надпис: "Уберите посла, верните Вождя. Агент ДС "Гоце" Агент ДС "Иванов", град Мичурин." ("Махнете посланика, върнете Вожда. Агент на ДС Гоце и Агент на ДС Иванов" – б.а.).

"Гоце" и "Иванов" са агентурните псевдоними от комунистическата Държавна сигурност на президента Първанов и неговият съпартиец Петко Арнаудов, припомня "Имидж адвъртайзинг". Според протестиращия журналист присъствието на Джеймс Уорлик в Царево би могло да бъде приемано като реабилитация на бившите агенти на ДС в България.

Атанас Чобанов живее във Франция и работи в Националния център за научни изследвания (CNRS) като компютърен лингвист. Занимавам се също с журналистика и с обществена дейност.

Оригинална публикация

Leave a Reply