Кайро свали от ефир “Ал Джазира”

в. Стандарт | Румяна БОЖКОВА | 31.01.2011

Египетските власти забраниха излъчванията на катарския тв канал"Ал Джазира", предаде Ройтерс. Управляващите, които обвиняват телевизията в симпатии към антиправителствените протести, са отнели акредитациите на журналистите от електронната медия.
Властите в Кайро се опитват да наложат пълно информационно затъмнение върху хода на протестите. Достъпът до интернет в Египет беше спрян още преди дни, а мобилните телефонни връзки в много райони са силно затруднени. За да получат достъп до мрежата, египтяните прибягват до различни трикове. Един от най-разпространените варианти е да се използва модем, свързвайки се с номер в чужбина.
Междувременно социалните мрежи като Фейсбук и Туитър бяха залети от вълна от подкрепа за протестиращите. Хиляди хора от цял свят оставят съобщения на съпричастност на десетките новосъздадени страници в подкрепа на демонстрантите.
Китай от своя страна блокира думата "Египет" в интернет търсачки. Мярката показва опасенията на Пекин, че протестите за политически реформи могат да се прехвърлят и в азиатския гигант, отбелязва Ройтерс.

Стр. 3

Leave a Reply