Как да изберете перфектния домейн

сп. .net | 03.03.2011

 

Важността на това да откриете перфектното име на домейн не бива да бъде подценявана. Паола Норамбуена от Interbrand обяснява как да подходите при търсенето
Всяка компания иска ефективно домейн име, което ще се запечата в главите на хората и ще кара клиентите да се Връщат към сайта. В същото време според Verisign около 202 милиона имена (броят им непрекъснато нараства) Вече са регистрирани, което прави задачата ви много по-сложна. Разбира се, въпросът е как да откриете Светия Граал. Има ли формула, подход или таен трик за избиране на име на домейн, който ще помогне да се превърнете в следващия Bing, Zappos или Flickr?
Досега е имало доста опити да се отговори на този вьпрос, тормозещ неспокойните уеб предприемачи. Но ми се струва, че всяка експертна статия по въпроса третира домейн името в изолация все едно жо се намира във вакуум, вашата организация може да измисли някаква магическа последователност от букви, която да докара трафик и увеличи печалбата. Дали пък не трябва да използвате глагол? Или пък измислено от ваaс име, което да ви отличава? Може ли да използвате тирета, или те просто объркват? Ще обърнем внимание и на тези неща, но за момента трябва да разберете, че ако подходим към въпроса за домейн името по този начин, оставяме необсъден най-важния проблем вашия бранд.
Домейн името в контекст
Вашето име на домейн трябва да съответства на характера на бранда би. Дали сте честни или иронични, игриви или абсолютно сериозни? Дали специализирате в даването на съвети, или продавате собствен продукт? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да си изясните проблемите при избора на наименования за вашия бранд, включително и това за уеб сайта ви. Също както когато избирате име за компанията си или за предложенията в портфолиото ви, оставете бранд стратегията да ви води.
Името на домейна ви трябва да подхожда на бранда. Ако сте позиционирани като иноватор, името трябва да бъде новаторско. Ако сте консервативни, със сигурност може да се каже, че в домейна ви не трябва да има дори и намек за чудатост, нищо че някой е решил, че така бихте били по-релевантни в мрежата. Бъдете верни на себе си – разберете кои cme и как искате да се представите пред света.
Но дори и когато искате да акцентирате на своята индивидуалност, яснотата си остава на пьрво място. Затова, след като изясните идентичността на вашата организация, помислете за потребителите, които се опитвате да привлечете кьм сайта, Как ще ви открият онлайн? Според данните в момента тьрсачките все още са основният начин, по който хората ще ви открият. Това трябва да помогне при определянето на подхода за избиране на име за сайта ви.
Ключов момент от търсенето е да разберете как вашето предложение отговаря на нуждите на клиентите (и оттам на търсенията им). Понякога това означава да мислите ограничено – ако продавате градински мебели и нищо друго, нека вашето име отразява специализацията ви – защото това ще потърсят хората, когато искат нови шезлонги. От друга страна, ако вашият бранд покрива целия градински лайфстайл, може да искате да разширите името и да бъдете по-амбициозни – особено ако също така продавате градинарски принадлежности, оборудване за барбекю и др. Това е разликата между patioshopper.com и outdooiiifestyle.com.
Ето така умните компании използват името на домейна, за да насочват избора на потребителите. Но все още си струва да се възползвате от всяка възможност да напомните на хората за уникалността си. Брандирането може да помогне изключително много в това да се отличите, особено в света на социалните медии, където е жизненоважно да притежавате нещо характерно. Може би е Eurostylepatio.com, тъй като сайтът Ви е насочен към богати клиенти с луксозни вили. Всичко, което прави от компанията ви нещо повече от склад за мебели, си струва да се обсъди,
Лепкаво име за лепкава компания
Всички искат "лепкаво" име нещо, което ще остане в съзнанието на клиентите ви. Но си отговорете на следния въпрос: дори и да може да определите най-тайното и най-лепкаво име на света, колко продукта би продало то, ако преживянето на потребителя на сайта ви не е на ниво? Отново идеята е, че лепкавото нещо в случая е вашият бранд – това включва всяка ваша дума, клиентското ви обслужване, визуалната и вербалната ви идентичност, а също така качеството и отличителните характеристики на това, което предлагате.
Нека да приемем, че си давате сметка за всичко, което обсъдихме досега, и попаднете на точното за вас име – абсолютно перфектния му вариант. Много е вероятно някой друг да го притежава.
Ето тук се намесва идеята за модифициране на името. Ако чувствате, че няма как да преговаряте за цената на вече споменатото идеално име, тогава се пригответе да инвестирате сериозно, за да купите правата за използването му. Става дума за шестцифрени, дори седемцифрени суми, както когато Microsoft купи Bing. Някой с не чак толкова голямо желание да прьска пари може да избере модификация: BingSearch или BingSeachEngine.com.
Ако решите да следвате стратегията на модифициране, за да избегнете проблема с недостъпно име, трябва да се уверите, че то подхожда на стратегията ви. Например думата solutions – често асоциирана ‘със софтуерни и компютърни съвети, би била странен избор за бранд за боя или пък верига за продажба на сандвичи.
Колко трябва да се притеснявате относно имена с малка правописна грешка? Ами не много, ако се погрижите да изясните принципа на избор за име на домейна ви. Използването на леко сгрешено написани имена, които не са заети, няма да навреди. Но имайте предвид, че хората трябва да уцелят веднъж името ви – след това могат да го запомнят в отметките или поне да го открият в адресната лента на браузъра, след като са написали първите една-две букви от него правилно.
Последно остана въпросът с купуване на всички важни суфикси – com, net и org. Макар .com да си остава предпочитаният избор, факт е, че тези отметки и предложения в адресната лента на браузъра могат да увеличат трафика към сайта ви, даже и да използвате .net Така че преценявайте в перспектива вашето търсене на .com име. Единствено ако очаквате сериозна конкуренция във вашата сфера или искате да сте единственият собственик на дадено име, тогава може да купите com, net и org суфиксите, за да ги пренасочите към основното ви URL.
Техническата и тактическата страна
Ако всичко дотук е ясно и сте убедени, че управлението на бранда е най-важната част от процеса на избор на име на домейн, тогава и само тогава е време да се фокусирате върху техническата и тактическата страна – с други думи, мястото, където повечето "експерти" започват и свършват.
Ето какво може да направите с вашето потенциално любимо име за домейн:
• Експериментирайте. Като за начало, напишете го и вижте как изглежда. Чете ли се добре, или има проблем с последователността на буквите?
• Кажете го на глас – на вас, на приятели, на непознати на улицата. Как тълкуват те значението му? Също така лесно ли е за произнасяне? Отеква ли в съзнанието? Проучете реакциите на хората, преценете и вземете предвид и своето мнение.
Избягвайте излишната пунктуация. Вземете например случая с del.icio.us. Пунктуацията въпреки че придава на името някаква причудлива индивидуалност – е проблем за URL-mo, тъй като понякога пунктуацията пречи на кода; също така хората не можеха да запомнят къде са местата на точките. Просто не беше ясно и лесно за запомняне. В крайна сметка Delicious премахна всичката пунктуация, дори в логото си.
Тиретата са полезни, когато искате да използвате дадено име, но някой вече го е регистрирал. С тиретата може да избегнете това – просто бъдете наясно, че купувачите няма да могат от един поглед да разберат дали по-скоро биха пазарували от sofashoppers.com, или от sofa-shoppers.com.
Някои марки използват странен правопис, за да добавят характер към името си. Вземете например Flickr. Запознатите потребители обичаха името, но с времето аудиторията на сайта нарасна и тъй като новите посетители го намираха за объркващо, Flickr най-накрая купи домейна с "е", Но ако името на бранда ви е умишлено чудато, тогава запазете това и в домейна.
В крайна сметка подходът за откриване на правилното име на домейн трябва да бъде основан на вашия бранд, съобразен с пазара ви, приятен за потребителите ви – и разбира се. лесен за запомняне. Или казано по по-лепкав начин — холистичен, не просто стилистичен.

***
Microsoft помоли Interbrand да помогне с избора на име за новата й търсачка. Знаехме, че името трябва да бъде кратко, лесно за произнасяне и, разбира се, да се запомня. Но най-вече трябваше да се свързва с ефективност при търсенето.
По време на първия етап на процеса измислихме над 1000 имена, които бяха базирани на пазарен и конкурентен анализ. След това най-подходящите преминаха през процес на проследяване за запазени права. След получената обратна връзка проведохме втори етап на определяне на имена и Bing бързо се оформи като най-подходящия кандидат.
Думата bing привлече вниманието ни не само защото е кратка и лесна за запомняне, но и поради асоциациите й. Като непреходен глагол в един момент е била използвана на мястото на думата "отивам". Също така е и възклицание – популярна по целия свят имитация на звук, който предполага нова идея или когато нещо е готово. Най-накрая идва и по-известната асоциация със сорта череши "Бинг", които са големи и сладки,
Звукът "бинг!" е популярен в целия свят сигнал, че нещо е получено или изпратено електронно, както и при измисляне на нова идея. Лесен е за произнасяне на почти Всеки език. И противоположно на думата Google, която се отнася за много голямо число, bing означава незабавността на резултатите, които са релевантни за вас.
Bing беше правилият избор за Microsoft. Засега светът е съгласен – Bing е звукът на "откривам".

Стр. 39, 40

Leave a Reply