Как да НЕ излезеш от “Фейсбук”

в. Монитор | Елеонора СИМЕОНОВА | 04.07.2011

 

Ако това въведение ти звучи като приказка, значи просто си сред онзи малък процент хора, които са скарани с технологиите и все още не разполагат с едно от най-важните неща за 21-ви век: акаунт във “Фейсбук". Той е важен за осведомеността и социалното развитие на един немалък брой хора, които с всеки изминал ден все повече се откъсват от общуването очи в очи. И на всичкото отгоре вече има начин, по който съвсем да не се откъсваме от популярната социална мрежа. Както "Монитор" писа преди дни, “Фейсбук" успя да се сдобие със свой собствен браузър – RockMelt. Безплатната програма е създадена специално за хора, които буквално живеят в социалната мрежа. Чрез нея вместо непрекъснато да отваряш сайта, за да проверяваш какво се случва, ще следиш новините, докато вършиш и друга работа. Ако имаш такава, разбира се…RockMelt e базиран на Chromium, което означава, че е наследил бързината на Google Chrome, както и функционалността на Mac и Windows. Разполага с множество интегрирани инструменти за бързо и лесно споделяне на линкове, удобен чат клиент и вграден RSS четец. За да си непрекъснато в крак със случващото се около приятелите ти, всеки нов статус, линк, снимка или видео, ще излиза в долния десен ъгъл на програмата. Самият чат се отваря в отделно прозорче, също както става в сайта, но в случая прозорецът е в самия браузър, което не ви пречи да сърфирате из Мрежата, докато си чатите.Няма как да не се отбележи, че браузърът прилича изключително много на "Фейсбук" профила ти. В горната лява част на програмата е профилната ти снимка, като под нея са разположени табовете с приятелите ти, които са онлайн в чата. За да изпратиш ново съобщение, обновление на статуса си или да постнеш линк, просто трябва да кликнеш върху снимката си и да пуснеш желаното обновление.
И когато става дума за постване на различни линкове и снимки на нечия стена, за разлика от официалния сайт на социалната мрежа, където това става след няколко кликвания, в браузъра процедурата е изключително улеснена. Трябва просто да придърпаш страницата или видеото, което искаш да качиш и да го пуснеш върху иконката със снимката на приятеля, на който го изпращаш. Друга доста полезна функция е наличието на бутон Share. Натискането му е направено с цел бързото споделяне на някоя интересна интернет страничка.
Е, от казаното дотук, не може да се отрече, че разработчиците на RockMelt не са прави, заявявайки, че програмата им не е само "Фейсбук" браузър. Да, това може и да е така, вземайки предвид факта, че програмата е синхронизирана и с Twitter профила ви. Планира се съвсем скоро да бъдат добавени и други социални мрежи и функции.

Стр. 21

Leave a Reply