“Капитал” и “Нова тв” ще обявят “Бизнес личност на годината”

Dnevnik.bg I 2010-01-28

Проектът на двете медии започва в събота

Вестник "Капитал" и "Нова тв" обявяват проекта "Бизнес личност на годината". Той започва на 31 януари, като победителят ще бъде обявен на 15 април. В конкурса могат да участват изпълнителни директори, собственици и съсобственици със съществено участие в управлението на компаниите, в които има поне 5% българско участие и не са държавна собственост. Може да участват и чужди мениджъри.

Кандидатстването ще става през специалния сайт www.businessperson.bg, като заявления се приемат през целия февруари. Изисква се професионална автобиография и финансови данни за компанията, която управляват кандидатите. Те ще трябва да отговорят и на три въпроса в сайта, свързани с корпоративната социална отговорност, постиженията на компанията през 2009 г. и личната мотивация за спечелване на конкурса. Освен собствени кандидатури публиката също ще може да прави свои номинации, ако кандидатите им отговарят на предварителните критерии.

Трябва да се посочат име, позиция и компания, след което представител на организаторите ще се свърже с номинираните мениджъри и ще ги покани за участие. След като приключи приемането на заявленията, от кандидатите ще бъдат избрани 20 полуфиналисти, които продължават напред. Те ще бъдат определени от междинно жури, съставено от представители на "Капитал" и "Нова тв". За критерий ще се използват подадените финансови данни в специална матрица.

В последния етап ще бъдат определени 10 финалиста също от междинното жури. От тях ще бъде излъчен победителят. Това ще го направи голямото жури на база следните критерии: бизнес успех, устойчивост, корпоративна и социална отговорност, лични качества на кандидатите. Първите два критерия влизат с тегло 30%, а останалите – с 20%. Методологията е разработена с помощта на агенцията за подбор на кадри Monday, която ще се грижи за събиране на информацията за личните качества на кандидатите. "Бизнес личност на годината" ще бъде обявена на 15 април.

Голямото жури

Дарина Стоянова, президент, "Хенкел България"
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на Уникредит Булбанк
Петко Димитров – съдружник, PriceWaterhouseCoopers – България
Борислав Стефанов – зам. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции
Якоб Андерсън – изпълнителен директор на "Нова тв"
Галя Прокопиева – главен редактор, "Капитал"

Оригинална публикация

 

Leave a Reply