Казусът „Булсатком” – БТВ

Нова телевизия, Господари на ефира | 09.01.2013

Водещ:През последните седмици медиен конфликт №1 е между „Булсатком” и БТВ. Сега ще дадем думата на представители на „Булсатком”, за да чуем тяхната позиция по този казус.
Репортер:Защо зрителите не могат да гледат БТВ във вашата мрежа?
Пламен Петков, представител на „Булсатком”:На първо място искам да ви благодаря за възможността, която ни давате да изкажем нашата позиция. За разлика от БТВ, които имаха възможност напоително да залеят зрителите с тяхното мнение, ние нямахме подобна възможност. А на въпроса ви мога да отговоря по следния начин. Съвсем кратка хронология. На 22 декември сигналът напълно изненадващо беше спрян в мрежата на „Булсатком”, нямаше никакви причини според нас това да се случва и на 2 януари „Булсатком” беше принудена да спре сигнала към своите потребители поради липсата на договор с БТВ. А липсата на договор се дължи на обстоятелството, че вече един месец БТВ се опитва да наложи на „Булсатком”, а доколкото знам и на други оператори в България, цена за предлаганата услуга, която смятаме, че е непосилна за крайните абонати.
Репортер:Според БТВ вие правите безпрецедентна ценова дискриминация. Какво имат предвид?
Пламен Петков:Дискриминацията, както ние я разбираме, е по-скоро спрямо нас. „Булсатком” е технологична компания. Това, което предоставяме на своите потребители, е технология, с която те получават телевизионен сигнал. Тази технология, част от цената, която плащат, разбира се, са авторските права за излъчваните програми. За съжаление обаче, БТВ се опитва да повиши до такава степен цената на авторските си права за предлаганите програми, като заедно с ефирната и безплатна телевизия ни налага да излъчваме и останалите им канали, което ще увеличи драстично цената до масовия потребител на услугата на „Булсатком”.
Младенка Джалова, представител на „Булсатком”:
Младенка Джалова:Разбирайки по този начин твърденията на БТВ, че трябва да бъдат високо платени канали, им предложихме в последната оферта да излязат в един пакет, наречен „БТВ канали” и да видим, реално погледнато, колко зрителят би могъл да плати, би ли искал да плати и каква част от нашите зрители могат да си го позволят това. Много лошо впечатление също ни прави, че БТВ се опитва да комуникира със зрителите чрез ефира ни, а не да седне на масата на преговорите и да си каже условията, търговските условия, за да може да вървим напред.
Репортер:Слоганът на БТВ Новините по принцип е „Всички гледни точки”. Вашата гл.т. беше ли отразена в БТВ Новините?
Младенка Джалова:Не, за съжаление.
Пламен Петков:Това, което БТВ желае да им бъде платено за 7 канала, е почти равно на всички останали канали, които се предлагат в най-масовия пакет, който гледат потребителите. Може би това е причината те да не желаят чрез способите на собствената им медия да стане ясно на гражданите.
Репортер:Едно от обвиненията на БТВ спрямо вас е, че вие криете абонати и не казвате точно колко абонати имате и т.н. Криете ли абонати и колко абонати имате?
Пламен Петков:Ние няма как и на практика да крием клиенти. Компанията е регистрирана в България, тя е публична, всички регистри са видни за абсолютно всички.
Младенка Джалова:Никога до този момент не е имало връзка между абонат и цена. Т.е. ние сме преговаряли с БТВ за цена на програма, а не абонат цена.
Репортер:Според БТВ обаче вие не сте изплатили определени суми?
Младенка Джалова:Ние сме изрядни в плащанията си към БТВ според договореностите, които имаме.
Пламен Петков:БТВ се опита чрез наистина изключително нелоялен метод да повлияе върху конкурентния пазар в страната между операторите. Ако сте забелязали, че преди Нова година течеше един доста неприятен скрол по телевизията, който насочваше потребителите да се прехвърлят към конкретни, конкретни казвам, други компании. Смятаме, че това е изключително нередно и наистина нарушава правата на хората и на гражданите да направят своя свободен избор.
Младенка Джалова:БТВ прекрати едностранно договорите си не само към нас, и към още няколко кабелни оператори, и това са операторите в Пазарджишка област „Телекабел” и в Търновска област „Евроком Царевец”.
Репортер:Всичко това, което си го казахме тука, как бе отразено в електронните и печатни издания?
Младенка Джалова:Ами доста вяло беше отразено и точно поради тази причина ние сме при вас, защото БТВ има ефир, ние, за съжаление, не.
Репортер:Как ще бъдат компенсирани вашите абонати?
Пламен Петков:Абонатите ще бъдат компенсирани финансово със следващата си фактура. По простата причина, че ние трябва да видим действително колко време този казус ще продължи и трябва да ви уверя, че ние сме готови на изключително големи компромиси, за да постигнем споразумение с БТВ. Нашата позиция и нашата борба е именно за това, да не се качи драстично цената до крайния потребител. Това, което знаем, е, че голяма част от проблема не се намира само в България, той се намира и в чужбина. Индикации за това дават колеги в Румъния, които също са спрели телевизионни програми, които собственик е същият собственик, който е и на програмите на БТВ. Надяваме се позициите скоро да се променят и да постигнем споразумение. Можем да уверим нашите абонати, че се работи спешно по техническа възможност ефирните канали, на които се излъчват, да бъдат хващани от всички абонати по ефир.
Младенка Джалова:Силно се надяваме, че интересът на потребителите ще надделее пред финансовите апетити на БТВ.
Репортер:Е, скъпи приятели, ние от „Господари на ефира” се надяваме да се стигне до положително решение на този казус, защото в края на краищата потърпевши са зрителите. Това е засега от нас.
Водещ:Това беше позицията на „Булсатком”. Както е редно, потърсихме и позицията на БТВ. Чакаме в най-скоро време и техният отговор.          

Leave a Reply