Класика + иновации = ефективен PR

сп. Sign Cafe | 08.02.2012

След като представихме по-горе тенденциите за развитието на PR бизнеса, очертани от различни PR медии, ред е да дадем думата и на PR компаниите. Тъй като почти всичко, свързано с PR-a, започва първо в САЩ, бихме искали да ви запознаем и с гледната точка на тамошния PR бизнес, събрана в едно единствено прессъобшение, което беше разпространено публично дни преди края на 2011-та. Този нетипичен пресрелийз е изпратен от базираната в НЮ Йорк PR компания Affect и носи оригиналното заглавие: "Десетте най-вероятни сценария за PR и социалните мрежи през 2012 г.". Ето какви са и десетте посочени в него посоки в развитието на PR през 2012-та.

Залезът на и мейла и възходът на туитовете.

През 2012 г. степента, В която PR специалистите ще разчитат на традиционните имейли за комуникация с медиите, ще отстъпва все повече място на контактите посредством социалните мрежи. Влиянието на социалните мрежи В комуникацията се засилва през последните няколко години. Въпреки това степента, В която ще бъдат използвани през тази година, не е достигана никога досега. И най-интересното – съобщенията до медиите, В които има дълга и подробна информация, трябва да останат В миналото. Сега Всичко, с което ще разполагат PR специалистите, е 140 символа, В рамките на които да направят така, че медиите да заобичат Вашия бранд.

Google+ бизнес = успех.

През 2012 г. бизнесът ще осъзнае и оцени възможностите на Google+ като стратегическа бизнес платформа за комуникация с публиките, и то не без основание. 50-те милиона потребители никак не са за изпускане, защото превръщат тази социална мрежа буквално в "златна мина", която предлага изключителни възможности както за връзка с клиентите и потребителите, така и за бизнес развитие.

Социалните мрежи стават стратегическо оръжие.

През 2011 г. бизнесът инвестира огромен ресурс в това да усвоява своевременно всяка новост, свързана със социалните мрежи. През тази година очакванията са свързани с това, все повече марки да излязат отвъд конкретиката и функционалността им и да започнат да гледат на тях като на стратегически инструмент за маркетинг. Убедени сме, че представителите на бизнеса ще концентрират все повече усилия в постигане на по-голям ROI, отколкото в това да разучават най-новите социални мрежи.

Измерването е абсолютно задължително.

Въпреки че определено през предишната година се появиха някои индикации за подобряване на икономическите показатели, мениджърите продължават да гласуват затегнати бюджети. За да оптимизират усилията в тези съкратени финансови граници, PR специалистите задължително ще трябва да измерват още по-прецизно работата си през 2012 г. Затова през тази година измерването ще премине далеч отвъд броя на публикациите и ще наложи разработване на нови варианти за ефективност. Надяваме се, че точно тази ще е годината, в която най-после ще бъдат възприети единни световни метрики за стандартизиране на ефективността от PR-a!

Кризата ще продължи.

И тук изобщо не говорим за финансовата криза. През последните няколко месеца станахме свидетели на това, как слабото познаване на социалните мрежи има отрицателно въздействие върху имиджа на различни малки и големи марки. Е, през 2012-та кризите в социалните мрежи ще продължават да се развиват "бързо и яростно". В тази връзка все повече ще се налага обособяване на тесни специалисти по кризисни комуникации конкретно в Digital PR.

Марките ще станат автори на съдържание.

Едно от нещата, с които ще запомним 2012 г., ще е това, че бизнесът ще се превърне в активен участник в много нови макродиалози. Дали това ще се случи посредством корпоративните блогове, или корпоративен eNewsletter, ще е без разлика. Бизнесът ще се фокусира върху генериране на авторско съдържание и развитие на собствени комуникационни канали. Подобен ход ще измести в голяма степен вниманието от традиционните медии и ще насочи ресурсите към максимално използване на възможностите за директен контакт с публиките.

Мениджърите ще станат журналисти.

Първата крачка в тази посока беше направена, когато екипът на сп. Forbes насърчи различни мениджъри да започнат активно да разработват собствени рубрики и да водят колонки. Това явление демонстрира началото на тенденция, при която традиционните медии все повече ще разчитат на различни специалисти и мениджъри като автори на качествено съдържание. Тази нова стъпка ще бъде изключително полезна за развитието на персоналните и корпоративни имиджи и в същото време е win-win в отношенията с медиите.

Малкото е новото голямо.

Със сигурност всички сме го преживели – няма клиент, който да не иска неговата новина да е поместена на първа страница на най-продавания всекидневник. През 2012 г. обаче все по-често ще бъдем свидетели на това, как марките ще се концентрират върху качеството на изданията и таргетираните канали, отколкото да гонят участия в праймтайм с разнородна аудитория, която на практика не е толкова ефективна, колкото изглежда.

Ще си плащаме за присъствие в социалните мрежи.

През 2012 г. рекламата ще навлиза все no-дълбоко в социалните мрежи, в които "гласът на народа" ще се чува все по-рядко. Традиционното съдържание, генерирано от всички участници, постепенно ще бъде изместено от платените съобщения. Беше въпрос на време подобно нещо да се случи и през 2012 г., за добро или лошо – това време ще настъпи, твърдят специалистите.

Скандалите, сексът и клюките ще продължават да продават.

Истината е, че някои неща никога няма да се променят. В ерата,в която всичко се купува само с един клик на мишката, сексът ще продължава да продава. Както и скандалите, и известните лица. Журналистите ще продължат още no-ожесточено да търсят "най-продаваемия" ъгъл за поднасяне на историите си, затова много внимавайте колко точно е обучен вашият говорител, преди да го изправите срещу медиите.

Стр. 80,81

Leave a Reply