Кристина Патрашкова: „Когато има добър сценарий, няма нужда от PR“

M3 Communications College I Мартин ЖЕЛЯЗКОВ I 2010-03-26

Вчерашния PR Thursday посветихме на темата за риалити форматите в България, и по-специално на наскоро стартиралия нов сезон на Big Brother Family. Специални гости ни бяха бившият водещ на сутрешния блок на Нова ТВ Милен Цветков и главната редакторка на в. „Галерия“ Кристина Патрашкова.

„Риалити форматът в България е „дебелашки“. Натрапва се на аудиторията, че предстоят неземни неща, огромна драма. Съществува истерия, че нещо невиждано досега ще се случи. Това помпа очаквания и после предаването ще издиша като балон“, смята Милен Цветков. Според него се набляга на скандалното, защото това е интересно на хората.

Бившият водещ смята, че в световен мащаб се залага на скандалния PR. „Ако една певица се появи подпийнала, веднага ще се появи във всички новини и ако има нов албум, аз вероятно ще го купя“. В този контекст според него интелигентните хора по принцип са скучни – „много по-интересно е да видите Здравко как повръща на дивана“. Според Кристина Патрашкова обаче в стремежа си да има интересни персонажи за новия сезон, продуцентите са достигнали до абсурда. „Там в момента е абсолютна психиатрия. Единствените по-нормални са възрастното патриархално семейство“.

Милен Цветков прогнозира нещата според вече заформилата се от предходни сезони тенденция „Там, където е започнала интригата в началото, там е победителят. В първия сезон бяха Здравко и изоставената му жена, във втория Миро, който пък беше изоставен. Поради тази причина той счита, че ботевградската група ще бъде на финала, а Патрашкова допълни, че конкурент може да е единствено този, който гримира трупове – „има скрита емоционалност в него“.

Редакторката на в. „Галерия“ смята, че целта на продуцентите на Big Brother Family е провеждането на социален експеримент. „Предаването показва различни модели – женен си за един, но обичаш друг, мечтата на българката да хване чужденец и т.н. По този начин искат да провокират зрителя да осъзнае причините за своето нещастие в семейството“, каза тя.

Когато попитахме нашите гости какъв е стимулът за участие на хората в риалити формат като Big Brother, те изразиха единодушно мнението, че става дума за пари и слава. Според Кристина Патрашкова благодарение на тези предавания много участници са станали звезди по нашите стандарти, което всъщност е доста съблазнително за тях. „Това са момичета, които не могат да отговорят какво работят, и се гордеят с това“, изрази мнение тя. Поради тази причина Милен Цветков смята, че не трябва да проявяваме ненужни претенции, че ни предлагат порнография по телевизията. Според него формулата за успешен филм се състои в три неща – секс, преследвания и красиви жени.

„Когато има добър сценарий, няма нужда от PR. Журналистите се интересуват от това, от което се интересуват хората“. Според журналистката откакто са тръгнали риалити форматите в България, интересът към тях е голям. „Техните PR са активни, имат усет и предлагат неща, в които има сюжети, и вестниците могат да ги развият“.

Автор: Мартин Желязков, М3 College

Оригинална публикация

Leave a Reply