Лари Пейдж поема Google в най-интересния период за компанията

в. Дневник, Компании & Финанси | Христо ЛАСКОВ | 04.04.2011


Старият нов мениджър ще се опита да генерира повече приходи от страничните услуги

Съоснователят на лидера в търсенето в интернет – Google – Лари Пейдж, се връща начело на компанията 10 години след като отстъпи поста на Ерик Шмид. И докато Шмид успя да наложи създадената през 1998 г. търсачка като номер едно в интернет и да диверсифицира дейността й, Пейдж ще трябва да капитализира различните проекти на компанията. Сред тях е операционната система за мобилни устройства Android, която въпреки огромната си популярност все още не е източникът на приходи, каквато би могла да бъде. А около 90% от приходите на Google, които за миналата година са близо 29 млрд. долара, все още идват от продажбата на реклама през сайта на търсачката и свързаните с нея компании. Освен позитиви обаче компанията е изправена пред много проблеми, сред които е съхранението и използването на личните данни на потребителите си, както и няколко разследвания, които текат срещу нея от двете страни на океана за нелоялни практики. Пейдж обаче е твърдо решен да задържи позициите на търсачката, през която се осъществяват над 60% от търсенията
в САЩ и около 90% от търсенията в Европа.
Голямото предизвикателство
Анализаторите в САЩ вече се надпреварват да прогнозират какви ще са първите ходове на Пейдж, който встъпва официално в длъжност днес. На практика той е бил и първият изпълнителен директор на Google, но отстъпва поста на привлечения през 2011 г. Ерик Шмид, който и до днес е публичното лице на компанията. Той ще продължи да работи за Google, но ще отговаря за партньорствата и по-широките бизнес взаимоотношения, както и да съветва наследника си. Вторият съосновател на Google Сергей Брин също ще се включи по-активно в ежедневната дейност на компанията и продуктите й, стана ясно по-рано тази година, когато бяха обявени промените в мениджмънта на търсачката. Официално обявената причина за този ход бе "ускоряване на процеса на взимане на решения". Пейдж обаче трябва да превърне Google в нещо като Apple, коментира в блога си американското издание "Форбс". "Apple успява да печели както от продажбата на устройства, което е основният й бизнес, така и от дистрибуцията на приложения на различни пазари, а Google все още не е демонстрирал, че може", коментира изданието. Въпреки огромния ръст в продажбите на устройства с Android и узурпирането на първата позиция по пазарен дял в края на миналата година мобилната операционна система на компанията все още не се е превърнала в източник на приходи. Всъщност платформата на Google е на четвърто място по приходи от продажбата на приложения с общ оборот от 102 млн. долара, или 4.6% пазарен дял. Лидер е Apple с 1.78 млрд. долара приходи, или близо 83% от целия пазар през миналата година, показват данните на анализаторите от Gartner. А Android далеч не е единствената платформа на Google, която се радва на огромен потребителски интерес, но не генерира особено много пари. Примери за това са и сайтът за видеообмен YouTube, придобит за 1.65 млрд. долара преди около 3 години, чиито приходи и до днес остават добре пазена тайна, услугата за гласови разговори Voice, онлайн алтернативата на офис пакета Apps, която е използвана предимно в безплатната си версия, и много други такива странични проекти, които Пейдж ще трябва да превърне в парични потоци.
Дела и конкуренция
Но не дела под формата на действия, а множеството съдебни искове, заведени срещу Google, и течащите разследвания срещу компанията и нейни евентуални нелоялни търговски практики. Напоследък все повече регулатори, конкуренти и защитници на потребителските права обръщат "специално внимание" на търсачката. Европейската комисия и щатът Тексас вече водят антимонополни разследвания. Множество потребителски агенции по света разследват Google заради т. нар. Wi-Spy инцидент, или по-точно събирането на информация за потребители през незащитени Wi-Fi мрежи, за което компанията бе глобена със 100 хил. евро във Франция в средата на март. Пак през миналия месец федерален съдия в Ню Йорк спря развитието на един от проектите, на които Пейдж държи най-много – дигиталната библиотека Google Books, а в края на миналата седмица компанията бе принудена да признае, че е нарушила собствената си политика за опазване на личните данни със социалната си мрежа Buzz.
Освен увеличаващите се проблеми с регулаторите обаче конкуренцията на Google също расте. В края на миналата година търсачката вече не е най-посещаваният сайт в САЩ, позиция, от която бе изместена от Facebook. Социалната мрежа и други подобни на нея сайтове като Twitter се борят да изместят Google от лидерската позиция като източник на информация за потребителите на интернет. В крайна сметка обаче Лари Пейдж ще трябва да се справи с тези предизвикателства. В противен случай компанията е заплашена да се превърне в краля на търсенето, който така и не е успял да излезе от това си амплоа. Въпреки амбициозните планове да конкурира дори основния бизнес на Microsoft – операционната система на компанията Windows.

Стр. 4

Оригинална публикация

Leave a Reply