LinkedIn очаква над 340 млн. USD приходи от излизането си на борсата

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 19.05.2011

 

Първата стъпила на публичния пазар социална мрежа се надява на оценка от над 4 млрд. USD
Ориентираната към бизнеса LinkedIn, първата голяма американска социална мрежа, която ще се листне на борсата, има амбициозната цел да събере над 340 млн. USD от своето първично публично предлагане, което започва днес. Анализатори очакват IPO-то да е успешно, но също така крие рискове и според експерти оценката на компанията ще е сравнима с тези на производители на бизнес софтуер, отколкото с тези на други социални мрежи. Компанията често е сравнявана със социални услуги като Facebook и Twitter, които разчитат на продажбата на реклами на клиенти. LinkedIn обаче получава 70% от приходите си от бизнес абонаменти, модел, сходен с тези на Salesforce.com, SuccessFactors и NetSuite. Тази двойна привлекателност и по-бърз ръст все пак означават, че компанията заслужава по-висока оценка от други производители на бизнес софтуер. "Имаме продукт, който е харесван от милиони хо -ра, това със сигурност ще помогне на цената на акциите", казва Браян Джейкъбс от Emergence Capital Partners, един от първите инвеститори в Salesforce и SuccessFactors.
Социалната връзка
Някои инвеститори може да купят акции на LinkedIn, защото ги разглеждат като връзка със социалните компании начело с Facebook. Те все още отлагат своето излизане на пазара, за да преследват ръст извън обсега на регулаторите, които са съсредоточени върху публично търгуваните предприятия. Все пак в своите документи от LinkedIn казват, че голяма част от приходите им идват от дейности, които са сравними с модела на "софтуер-като-услуга".
При него компаниите предоставят софтуер през интернет, пазар, който ще се разшири с 16% до 10.7 млрд. USD през тази година според анализаторите от Gartner. Тези компании продават абонаменти вместо дългосрочни лицензи, както е при традиционните
компании за софтуер.
Facebook и Twitter, социалните сайтове, които предоставят услуги безплатно, имат по-високи частни пазарни оценки от LinkedIn, базирани на потенциалните приходи от реклами, имащи възможност да до стигнат до стотици милиони потребители. Най-голямата социална мрежа Facebook се оценява на 55 млрд. USD, докато микроблогинг услугата Twitter – на 6.2 млрд. USD.
Потенциални опасности
Някои анализатори остават скептично настроени. Раян Хънтър от Wedge Partners публикува доклад на 16 май, в който се твърди, че LinkedIn ще е надценен дори при 3 млрд. USD.
Досега компанията планираше продажба, която щеше да й даде сходна оценка. Хънтър вижда конфликт между бизнеса с платени абонаменти и този с реклами, които компанията развива. За да задоволи абонатите си, компанията ще трябва да отреже рекламите за тях, което от своя страна ще намали приходите.
Заплаха от конкуренция
Растящата конкуренция също е в състояние да принуди компанията да елиминира платените абонаменти, за да задържи клиентите си, като основната заплаха в това отношение е Facebook. "Потребителите на Facebook са доста по-предани, отколкото тези на LinkedIn", пише в доклада на Хънтър. Според него, ако използващите по-голямата социална мрежа започнат да употребяват платформата за задоволяване на професионалните си нужди, това ще означава бърз спад на стойността на LinkedIn за потребителите и инвеститорите.
ПРОДАЖБАТА: НА БОРСАТА ИЗЛИЗАТ 7.84 МЛН. АКЦИИ
- Във вторник компанията увеличи единичната цена на своите акции от 35 на 45 USD, което повиши прогнозната й оценка до 4.25 млрд. USD. От днес за
продажба се предлагат 7.84 млн. акции.
- Около 62% от тях се продават от LinkedIn, който ще използва приходите за финансиране на съществуващи проекти и разширяване на бизнеса, включително потенциални изкупувания на други компании или технологии. Продавачите на другата част включват инвеститорите Bain Capital, McGraw-Hill, Goldman Sachs Group и основателя и председател Рийд Хофман.
- Други от досегашните инвеститори, като Sequoia Capital, Greylock Partners и Bessemer Venture Partners, няма да продават дела си, показват документите.
ПЛАТФОРМА: В УСЛУГА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ
- Потребителите на LinkedIn използват сайта, за да търсят работни места, да наемат служители и да намират експерти от дадена индустрия. Създаването на профил е безплатно, но компанията въведе и платен абонамент през 2005 г., давайки на работодателите по-големи възможности за достъп до досиета на потенциални кандидати.
- Именно те са реализирали 70% от приходите на LinkedIn в размер на 93.9 млн. USD за първото тримесечие на годината. Прогнозната оценка на компанията, равняваща се на 11.3 пъти размера на продажбите, приема за даденост, че приходите от първата четвърт ще се повторят и през следващите три. Между януари и март 2011 г. печалбата на LinkedIn се е увеличила с 14% до 2.08 млн. USD.
Стр. 19

Leave a Reply