Любомир Павлов, един от новите собственици на “ВАЦ Медийна група България”:Трябва да продаваш в началото на кризата и да купуваш в края й

www.vsekiden.com | Марина ЧЕРТОВА | 16.12.2010

Г-н Павлов, какво ви накара отново да се върнете в медийния бизнес при положение, че преди време продадохте медиите, чийто собственик бяхте? Става дума за някаква особена магия, която ви дават медиите или само за бизнес?

Някаква особена магия е малко силно казано, макар че и така може да се каже. (смее се) Медийният бизнес е интересно занимание, не е просто бизнес. Все пак има известна разлика дали човек има фабрика за производство на дървен материал или продава ябълки на пазара или издава медии. Все пак има отговорност да се казва истината, да се гарантира свободата на словото. Отдавна имам интерес към това да има свобода на хората и винаги съм смятал, и през комунистическия режим, че не липсата на пари или лошата икономика, които безспорно бяха най-големият бич, най-лошото нещо беше тоталното ограничаване правата на човека. Свободата на словото за мене е най-голямата придобивка на прехода. Така че от тази гледна точка има и някаква емоция, но основното си е бизнес.

Вие вчера споменахте, че краят на кризата ви е накарал да инвестирате отново в медии.

Моето мнение просто е, че трябва да се инвестира в различни видове активи. Трябва да се продава, когато се зададе кризата в последния момент, но не много рано, защото при кризата цените падат. И да се инвестира, когато се усетят първите симптоми на излизане от кризата. Когато всички разберат, че се излиза от кризата цените отново се качват нагоре. От тази гледна точка смятам, че сега е подходящ момент.

Споменахте, че трябва да се гарантира свобода на словото. Смятате ли, че в медиите има достатъчно такава свобода?

Има свобода на словото. Тя винаги може да е по-голяма и би трябвало да е по-голяма. Ние ще положим усилия в това отношение, специално нашите мажоритарни партньори австрийците държат много и ние горещо го подкрепяме, да се засили и да се въведе морален етичен кодекс.

Смятате ли тогава, че действащият в момент Етичен кодекс на българските медии, не е достатъчен?

Доколкото ми е известно няма категоричен общоприет кодекс за всички медии в момента. Има медии, които не го приемат. Христо Грозев смята, че и този, който е приет от част от медиите, трябва да се засили.

Г-н Павлов, кога ще стане ясно дали и вие ще участвате със собственост в “Медийна група България”?

Аз участвам. Всички тези петима, които бяхме на пресконференцията вчера (б.ред.- Карл Хабсбург, Христо Грозев, Даниел Руц, Огнян Донев и Любомир Павлов) и занапред ще участваме със собственост.

Оригинална публикация

Leave a Reply