Лобистът Хохегер платил над 382 хил. евро на българска ПР агенция

в. Сега | Венелина Ангелова | 15.03.2012

Скандален австрийски политик потвърди за вечеря със Станишев 

Собственичката й Моника Йосифова ще съди земеделския министър за забъркването на името й в австрийския корупционен скандал
Над 382 хил. евро е платил на българската ПР "Актив груп" австрийският лобист Петер Хохегер, който е разследван за корупция в Австрия. Това обяви на пресконференция вчера собственичката й Моника Йосифова. Тя разпространи двата договора с Хохегер, данъчните си декларации за последните години, както и папки с публикации в чужди медии, като доказателство за свършената работа за подобряване имиджа на България. И обеща да изпрати всички документи на депутатите, които се канят да проверяват българската връзка в скандала, както и да отговори на въпросите им при интерес. Пред в. "Преса" самият Хохегер твърди, че е платил 270 хил. евро за два контракта от 2006 и 2008 г.
Скандалът се разгоря покрай разследването в австрийския парламент, а управляващите от ГЕРБ подеха темата, атакуваха лидера на БСП Сергей Станишев, с когото Йосифова живее, и дори предложиха временна комисия в НС да изясни фактите. Йосифова смята, че единствената причина да я атакуват е именно връзката й със Станишев. Тя допълни, че е работила с три правителства – на царя, на Станишев и на Бойко Борисов.
Първият договор на "Актив груп" с Хохегер за 239 хил. евро е от 2006 г. и е за презентации на България, организиране на пресконференции на тогавашния премиер Станишев в Брюксел и Берлин, на главния прокурор Борис Велчев в Берлин и на министрите Меглена Кунева и Николай Василев в различни европейски градове, както и други пиар акции. По втория договор, чиято стойност е за над 143 хил. евро, са отчетени посещения на журналисти у нас, брошури, кризисна комуникация заради филма на ВВС за Могилино, интервюта.
Йосифова поясни, че Хохегер се е обърнал към нейната агенция "в качеството й на една от водещите в страната", тъй като в неговото представителство са работели "2-3-ма души, които няма как да свършат работата". По думите й имало и други подизпълнители. Тя поясни, че до 2011 г. е работила с общо 6 министерства, а в момента има проекти с икономическото и със здравното ведомство. От 2005 г. досега е платила 1.73 млн. лв. "Моята дейност не започва със Сергей Станишев и не приключва с неговото управление", бе категорична Йосифова с уточнението, че годишните й обороти варират между 1 и 2.5 млн. лв.
Както и Станишев, Йосифова заяви, че никога не е виждала бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер и не си спомня да е ходила на вечеря с него. На питане за получените от Щрасер 100 хил. евро обясни: "Нямам представа и това няма отношение към моя договор".
Йосифова отказа да коментира и дали са изпълнени разпоредбите на Закона за обществените поръчки при наемането на Хохегер от правителството. Не знае и кои са хората, влезли в борда от политици, наети от Хохегер, които трябва да дават съвети как да се оправи имиджа на България в ЕС.
***
ЗАКАНА
Йосифова отказа да назове човека или партията, които стоят зад раздухването на скандала. Но се закани да съди всеки, който забърква името й в него. Първият потърпевш ще е земеделският министър Мирослав Найденов, който обяви преди дни, че Йосифова е забъркана в австрийския корупционен скандал. Вторият вероятно ще е вицепремиерът Цветан Цветанов, който също направи подобни намеци.
Малко по-късно Сергей Станишев бе по-конкретен, според него зад цялата суматоха стои ГЕРБ, а причината е да се отвлече вниманието на обществото от по-важни теми. "Това е опит за шантаж на опозицията, но няма да мине, опит да се зашие устата, но няма да стане", зарече се Станишев, цитиран от агенция "Фокус". Той също заяви, че е готов да защити името си в съда.

Стр. 3

Leave a Reply