M3 College Summer Challenge – с д-р Александър Христов

M3 College I Ралица ХРИСТОВА I 22.07.2011

Може би сте на море, на планина или все още само планирате отпуската си? Колкото и да ни се иска, не можем да ви помогнем с преодоляването на жегата, но поне можем да ви осигурим нещо интересно за четене. Екипът на M3 College е на ваше разположение, дори и през лятото, и винаги е готов да ви поднесе нещо ново, забавно, интересно.

Отправяме M3 College Summer Challenge към утвърдени експерти в областта на PR, маркетинга и бизнес комуникациите. Техните интересни отговори четете на нашия уеб сайт всеки петък.

1. Как бихте обяснили PR с 2 думи?

Мога и с една – комуникация. Напоследък непрекъснато ми се струва, че колкото повече думи използваш, за да обясниш тази дейност, толкова по-объркано става. Преди време една моя студентка ме попита какво представлява PR и на края на втората минута от моите обяснения си взе чантата и излезе от залата. Никога няма да я забравя.

2. Отскоро сте новият председател на БДВО. В какво се изразява дейността Ви?

Ето това вече не мога да го обясня с две думи, нито с една. В БДВО се стремим да реализираме проекти, които са от общ интерес за PR професията като цяло, да популяризираме ефективните и етични практики в комуникациите. Поел съм ангажимент, че ще провеждам последователна политика и ще работя за утвърждаване на имиджа на професията пред всички. По-конкретно: провеждаме семинари и дискусии по важни за бранша въпроси, организираме наградите PR приз и съпътстващия PR фестивал, които тази година бяха допълнени с M-Tel PR Challenge Contest за млади PR специалисти, подготвяме и разпространяваме различни издания и още много други дейности.

3. Преподавате в УНСС, Нов български университет и М3 College. Как решихте да започнете да преподавате?

А освен това преподавам и в СУ, пиша статии, превеждам книги. Как реших да преподавам – не помня, но със сигурност не е било спонтанно. Явно имам някакъв академичен тип мислене, който винаги ми е позволявал за всичко да търся причина и следствие и да дискутирам това с хората около мен. Още преди да защитя докторат, един ден Деси Бошнакова ми предложи да водя практикум в НБУ, много се зарадвах и приех. Благодаря й за това.

4. Често ли Ви изненадват студентите?

Непрекъснато. Най-хубавото е, когато имат мисли или хрумвания, които поставят под въпрос нещо уж добре установено, или правят неочаквани корелации. Всъщност значително по-важно и, предполагам, доста по-трудно е да направим така, че ние, преподавателите, да изненадваме студентите. С полезни и приятни неща, разбира се. Студентската аудитория е изключително мобилна и динамична и бързо губи интерес. Затова смятам, че част от работата на преподавателите е да комуникират с аудиторията така, че да задържат нейното внимание и ангажираност непрекъснато – особено в област като нашата.

5. Помага ли Ви опитът на журналист в сегашната Ви работа?

Категорично. Както наскоро някъде отбелязах, който е минал през казана на една редакция, той впоследствие много по-лесно ври и кипи в сферата на PR и много по-лесно и непосредствено общува с медиите, защото знае какво очакват. Важна е и специфичната писмовна култура, макар че тя може да бъде придобита не само в редакцията или в нюзрума. И все пак смятам, че не от всеки журналист става добър PR специалист, вероятно заради някои „професионални деформации”, които са получени – основно заради това, че журналистите мислят медийно, а не пазарно, което им пречи да „промотират” посланията на организацията.

6. Кое е най-важното качество, за да успее един PR специалист?

Не съм убеден, че е едно. Сред важните качества са комуникативността, позитивизмът, умението да разговаряш с всекиго за всичко, да убеждаваш. Помагат уменията да слушаш и събираш информация, да се изразяваш и да пишеш добре. А също и любопитството, и богатата обща култура. Иначе се шегувам, че ако от мен, потомък на люти шопи, които, както знаете, се характеризират с дебелокожие, мързел, инат и ретроградност, е станало добър PR специалист, значи има надежда за всекиго.

7. Какво прави курса в М3 College удоволствие?

От позицията на курсистите (които всъщност са най-важни) – не мога да кажа J От позицията на преподавателя искам специално да отбележа интересната и според мен градивна атмосфера в колежа – комбинация от интелектуална и неформална среда, с много дискусии, обратна връзка и възможност курсистите да насочват темите натам, накъдето смятат, че ще са им най-полезни. Тази „фина настройка” в обучителния процес е изключително важна, а и дава ценна обратна връзка на нас, преподавателите. И още едно лично удоволствие – стълбището към втория етаж, на което ми е много удобно да се облягам, докато говорим.

Оригинална публикация 

Leave a Reply