M3 College Summer Challenge – с Жанета Дядовска

M3 Communications College I Ралица ХРИСТОВА I 26.08.2011

Жанета Дядовска: „Съветите „оттук, оттам” допринасят за хаоса и обърканите послания по време на избори”
 
M3 College Summer Challenge отправя поглед към есента, когато неизбежно много ще се говори за избори. И за президентски, и за местни. Решихме да зададем няколко въпроса на Жанета Дядовска, която е работила по осъществяването на много публични кампании, сред които парламентарни, президентски и местни избори.
 
Какво според Вас се промени в PR бизнеса през последните 10 години?
 
Безспорно PR бизнесът се разви като важна част от комуникационния микс. В много от компаниите вече има не просто мениджър за връзки с обществеността, а цели екипи, които работят за целите на организацията. Оформиха се профилирани агенции, които добре покриват нуждите на определен сегмент, но е факт, че все повече агенции предлагат и допълнителни услуги, които се доближават до модела на интегрираните комуникации. Клиентите добиха повече опит и доверие в ползите от ефективна връзка с потребители и партньори. Имат по-високи изисквания, но и са готови да инвестират. Последните две години очакванията на бизнеса са свързани с разумно планиране на активностите и разпределяне на бюджетите. Развитието продължава най-вече в областта на дигиталния PR и управлението на проекти в социалните мрежи, имидж мейкинга като цяло, кризисните комуникации.
 
Ваш избор или стечение на обстоятелствата беше началото на богатия Ви опит в сферата на политическите комуникации?
 
Комбинация от събития, хора и професионални интереси. Образованието ми е в областта на политическите науки, а винаги съм се занимавала с комуникации. Средата, в която работих, ми предостави възможност да се включа в реализацията на различни по вид и структура политически кампании и да добия ценен опит и познания. Работила съм в кампании за местни, парламентарни и президентски избори.
 
Вие сте била ръководител на отдел „Връзки с медиите” на парламентарна група в 39-ото народно събрание. Трудно ли се работи с медиите там?
 
Нашата работа има своите предизвикателства във всяка една сфера. В политиката продуктът е различен, обръщаш внимание на съставките, не само на опаковката, отговорността е по-тежка, доверието е ключов фактор. Често пъти динамиката на събитията от деня е голяма и се изисква навременна реакция, за да може да изпълниш очакванията на едната страна и да отговориш на нуждите на другата. От голямо значение е професионализмът и подготовката на хората, за които работиш. Това до голяма степен може да облекчи работата на PR-a и на колегите от медиите, или обратното, и да се наложи да спасяваш положението.
 
Кога според Вас трябва да започне една предизборна PR кaмпания?
 
Често пъти виждам сравнения на политическите кампании с тези в САЩ. Само че това е малко неуместно, тъй като политическите модели са доста различни, обществените нагласи са други, мащабът е много по-голям. Там кампаниите започват почти веднага след изборите и кандидатите са ясни 2 години преди следващите дати. В България 6–8 месеца преди избори се правят промени в Изборния кодекс, започват преговори за (не)възможни коалиции, кандидатите се вадят като жокери, а не като аса. Липсват ясни платформи и публичен дебат между личности и идеи – нещо, което в Европа например е задължителен и важен елемент от предизборните кампании. Оптимално би било комуникацията и мотивацията за избор на определена формация/кандидат да не спира по време на целия мандат, но това могат да си го позволят основно партиите и личностите, които са под някаква форма във властта. Това изисква ресурс и целенасоченост, за да работиш за име, конкретни идеи и да поддържаш добро равнище на разпознаваемост сред широката аудитория. Тактическата част на кампанията е 1–2 месеца преди изборите, когато влизаш в битка и за кратък период от време трябва да дадеш ясен и простичък отговор на въпроса „защо да избера този кандидат/партия“. По закон предизборните кампании започват месец преди датата, но на практика PR кампаниите започват много по-рано в зависимост от готовността, ресурса и политическата обстановка.
 
Кое е най-важното за нея?
 
Категорично да има ясна стратегия за това кой, какво и защо го прави. Липсата на план за кампанията и разпределение на отговорността е един от най-честите проблеми. Предизборните кампании са много динамични. Решенията трябва да се взимат бързо, но и премислено. Времето е ограничено. Необходимо е да разполагаш с добър екип, който да работи като часовников механизъм. Трябва да има отговорници, на които можеш да разчиташ. Съветите „оттук, оттам” допринасят за хаоса, обърканите послания, самодейни иниацитиви и не на последно място загуба на време.
 
Какво мислите за опитите за политически PR онлайн в България? 
 
Онлайн комуникациите предлагат нови възможности. Те са бърз начин да достигнеш до хората, често пъти на добра цена. Проблемът е, че голям процент от потребителите на интернет не са сред основната част от избирателите, които гласуват. Групата 18–35 години е сред най-активните в мрежата, но едва 30% са гласували  на изборите за ЕП и БП през 2009 г.  Това съвсем не означава, че не трябва да развиваме кампаниите си онлайн. Вече има много примери за успешни проекти. Очакванията ни трябва да са реални и управлението на тези комуникации да бъде поверено на специалисти, които познават възможностите и рисковете. Кампанията трябва да е ефективна, да дава реална обратна връзка, да използва силата този комуникационен канал. Не просто да бъдем „там“, защото всички други го правят, а защото има полза.
 
Вие сте водила обучение в M3 College. Какво прави курса в М3 College удоволствие?
 
Курсовете са практично ориентирани, средата е неформална, което предразполага курсистите да задават повече въпроси и да се получи добра дискусия. Отношението на екипа е страхотно, винаги сте учтиви и усмихнати. Това зарежда цялата група и така часовете минават неусетно…J
 
Ако се интересувате от политически PR професионално, се радваме да Ви предложим да се включите в специализираното ни обучение на 10 септември, когато Жанета Дядовска ще бъде една от лекторите.
 
С много усилия подготвихме специално за Вас и обучението „Политически PR онлайн – време е!” на 11 септември. 
 
А хората са в интернет. От вас зависи да ги запалите да гласуват.
 

Leave a Reply