Магърдич Халваджиян: Бойко ме кефи – носи кръста и не цепи басма на никого

в. Марица, Пловдив | Хенриета ГЕОРГИЕВА | 27.11.2010

Слави ще застане и на челна стойка, ако му кажа – в името на успеха Нямам никакъв проблем със звездите – и Лили ми има пълно доверие Холивудски филм и среща със Спилбърг са мечтите на едно от най-талантливите лица в родния ефир

Магърдич Бедрос Халваджиян е един от най-известните български продуценти и режисьори. Бунтар и космополит по душа. Роден е на 18 февруари 1967 г. в Плевен. Живял е във Варна, Италия и Москва, където завършва училище за цирково майсторство. Завършва режисура в Нов български университет. Халваджиян има над 450 заснети клипа и реклами. Негови са едни от най-рейтинговите тв предавания в последните години: “Господари на ефира", “Море от любов", “Имаш поща", “Стар Академи", “Сладко отмъщение", “Пълна промяна", “Ясновидци", “Игра за милиони", “Руска рулетка", “Фатално привличане". Изключително популярен бе и един от последните му проекти – “България търси талант", където Халваджиян журира кандидатите в трио с Любен Дилов-син и Хилда Казасян. В момента върви един от любимите му проекти – “Великолепната шесторка", чиято мисия е благотворителна – през този сезон събира средства за намиране на семейства за деца сираци. Халваджиян е режисьор на игралния филм “Печалбата", както и на няколко късометражни филма.

- Има ли истински шоу бизнес в България или и там са повече ментетата, както в повечето сфери у нас?

- Истински шоу бизнес? Все едно да ме питате има ли в момента истински спорт в България, има ли истински футбол, истински професионалисти в купища сфери. Отговорът ми е “не", защото няма как да има истински шоу бизнес, при положение че няма нищо истинско. За тия 20 години дори малкото хубави неща, които сме направили, отидоха на кино.
Никой не се грижи за културата и в шоу бизнеса. Как тогава да се случат нещата? Няма как да се случат. Има някакъв псевдо шоу бизнес. Те и политиците ни са псевдо, всичко ни е псевдо.

- Добре, но тази сфера е много примамлива за мнозина. Витаят легенди, че там лесно се печели. Така ли е?

- Ами и наемните убийци печелят. Пари се печелят от различни неща, това не значи, че има добър шоу бизнес. За мен шоу бизнесът у нас е някъде на средно, дори под средното ниво. Просто защото няма как да се развива, няма пазар, няма пари. Откога не сте чували да се издават албуми българска музика? Не говоря за чалга, а за поп и рок музика. Никой нищо не купува, фирмите, които се занимаваха с това, фалираха.

- Какво всъщност гледа българинът? Какво го влече?

- За това няма какво да се гадае, затова има рейтинги. Там се вижда какво гледа българинът и какво не. От доста време той не иска да гледа простотии, писна му, нагледа се. Показаха му, казаха му от телевизията колко е глупав, колко е мързелив. Казаха му: Ето, това си ти! в най-различни предавания. Българинът видя себе си в не много добра светлина и си каза: Това не искам да го гледам. И вече търси телевизиите, които му казват, че животът му ще се оправи, търси по-позитивните неща. Това е нормално, особено в криза.
Така че, като гледам развитието на рейтингите, Слави си е много добре. Той е в частна медиа, която не би го държала, ако не є носи резултати. Това, че някой бил казал нещо против него, нищо не значи. Важни са резултатите. При нас, в частния бизнес, ако някой не ни върши работа, може да ни е роднина, но си отива. Не мога да рискувам цялата работа заради един човек. Впрочем това е големият проблем, че в България всичко се базира на “този казал, онзи чул, другият недоразбрал".

- Вие оптимист ли сте за бъдещето на държавата, след като казвате, че у нас всичко е псевдо?

- Повече съм оптимист. Никога не съм се занимавал с политика, но ми харесва това, че Бойко не им цепи басма. Това най ми харесва. Знам, че думите му дразнят някои хора, но аз му се радвам и изключително се забавлявам от това, че не цепи басма на никого. Някои се дразнят, че той казва: Аз направих това, аз направих онова! А когато някой носи лична отговорност, както Бойко в момента, това значи едно-единствено нещо: че в момента на кормилото на държавата има някой, който не казва “ние" и така да размива цялата отговорност, а поема цялата отговорност върху себе си. А така правят истинските водачи.
Много мои колеги на мен ми се сърдят за това, че дълги години винаги казвам: Аз, аз, аз! Но аз просто поемам отговорност за всичко, което се случва. Знам какво значи това. Най-лесно е да се скриеш зад някого и да казваш: Ние! Така правеха всичките ни политици досега.
Фактът, че на кормилото в момента има човек, който има категорична позиция, който поема отговорността за нещата, които се случват, за мен е достатъчен, за да бъда оптимист. Уморих се, както всички сме се уморили, политиците да ни лъжат. И да ни говорят толкова отнесено, че не можеш да разбереш за какво става въпрос. Точно като в лош български филм – гледаш и не разбираш какво се случва. И ти става толкова тъпо, че се чудиш защо си отишъл да го гледаш.

- Като стана въпрос за българско кино – излиза ли то вече от дългия тунел на кризата?

- Има резултати, които се виждат, пазарните механизми започват да работят. Видя се с “Мисия Лондон", че когато едни неща се направят както трябва, резултатът е на линия!
Защо не искахме да признаем едно просто нещо ­ че киното е първо бизнес и се управлява като бизнес! Докато не обърнем начина си на мислене, киното няма да може да печели и да се развива – няма как всичко да се дотира.
Според мен сме на прав път, първите лястовици ги има, те показват, че можем. Познавам много талантливи хора в България. Но киното не става с гол ентусиазъм, то е част от една много мощна индустрия, и трябва да работи по правилата.
Струва ми се, че и в България нещата тръгват в тази посока. Но държавата трябва да застане зад изкуството, защото оправданието “Няма пари!" в един момент спира да работи. Ако държавата за всяко нещо ми казва “Няма пари!", ами утре, като дойде време да си платя данъците, аз също ще кажа: Няма да ги платя – нямам пари! Защо да не мога да го кажа! Нещата трябва да са реципрочни, трябва да играем честно, fair, – държавата към гражданите, и гражданите към държавата.

- Талантлив ли е българинът? Умее ли да осребрява таланта си?

- Българинът е талантлив, но му липсват две изключително важни неща, които помагат на таланта – фантазия и трудолюбие. Когато си много талантлив и много мързелив, няма как нещо да се случи. Ако ти липсва фантазия, т.е. начин да продадеш таланта си, няма как някой да разбере, че имаш талант.
Видях го в “България търси талант" – има талантливи хора, Господ им е дал много качества, които другите нямат, но той няма идея как да използва таланта си или пък е много мързелив. В повечето случаи талантът върви с мързела, за съжаление, а трябва да е обратното. А хората са казали, че трябва да има 1 процент талант и 99 процента работа. А всеки иска някак си от небето да му дойдат нещата. Може би не си дават сметка какво стои зад успеха – ето зад успеха на “Стъклен дом", например стоят дълги години работа на екипа – късометражни филми, сценарии. И сега положеният труд им даде резултат.
Моята философия е такава – няма случайни неща, за всичко трябва да се работи много. Неслучайно “Глобал филмс" и “Глобал вижън" – нашите компании, са на тоя пазар 15 години.

- Работил сте с всички български звезди. С кои най-трудно се работи?

- Преди доста години успях да си създам име и не съм имал проблеми с никакви звезди. Те винаги са знаели, че могат да разчитат на мен – т.е. в нашия бизнес аз съм си звезда и хората, с които работя, знаят, че могат да ми се доверят. За една звезда и за един професионалист е много важно да знае, че няма да бъде подведен, когато се остави в ръцете на някого, че може да има пълно доверие на човека, с когото работи. Никога не съм подвеждал хората, с които работя, затова звездите винаги са ми се доверявали.
Със Слави съм си говорил навремето, когато му снимах много клипове. А за него и за Лили Иванова се говори, че са трудни, чепати, не слушат никого. Аз с Лили не съм имал никакъв проблем – винаги, когато съм работил с нея, казва: Кажи какво искаш, правя го веднага!
Със Слави по същия начин – ако трябва да застане на челна стойка и аз съм му казал така, защото смятам, че е добре за клипа, който правим, той ще се помъчи да го направи. Защото знае, че няма да го подведа, че е за добро. Нещата опират до доверието, което един професионалист има на друг професионалист.

- Строг шеф ли сте?

- Взискателен. Но никога не съм крещял на никого, не обичам на мен самия да ми викат. Смятам, че ако не искаш на теб самия нещо да ти се случи, не трябва да го правиш спрямо другите. Някои неща в живота се връщат – като правиш лошо, ти се връща лошо, закъснява, но се връща. И с доброто е същото. Личният пример е изключително важен. Имам дни, в които снимам по 16 и по 18 часа – как някой ще мрънка, като вижда, че съм с него и работя 18 часа!

- Не ви ли е писвало?

- Не, ако съм имал такава случка, просто нямаше повече да се занимавам с този бизнес. Тези решения ги вземам много бързо. Навремето, 1992-1993 година, когато се занимавах, както всички българи, с търговия – имах складове, магазини и продавах перилни препарати от Италия, кафе и какво ли не, една сутрин се събудих и си казах: Нямам желание да отида в офиса, кофти ми е! Точно седмица след това приключих с фирмите, разпродадох всичко и спрях да се занимавам с търговия.
Човек трябва да прави това, което обича. Ако нямаш вътрешно удовлетворение, дори да печелиш пари, това не е ОК! Животът е твърде кратък, за да работим нещо, което не ни харесва.

- Кой е любимият ви проект сред толкова много?

- В различните периоди всеки ми е бил любим посвоему. Но като че ли най-скъп ми е “Великолепната шесторка" – не за друго, а защото в нея няма нищо комерсиално и за мен правенето єе изключително удоволствие, защото хората там се раздават, правят го без пари, в името на това, да помогнат на други хора. За мен е изключително удоволствие да го правя. В момента “Шесторката" е най-гледаното предаване в българския ефир и това не е случайно. Иначе любим проект ми е “България търси талант", където различни хора си показваха таланта пред цялата нация. Имаше магия в цялото това шоу.

- С коя световна звезда бихте искал да осъществите съвместен проект?

- Много са. Запалих се тази работа благодарение на великия Стивън Спилбърг. През 1981 г. гледах първата серия за Индиана Джоунс и разбрах какво искам да правя. Това ми е бил двигателят за работа. Ако някой ден се запозная със Спилбърг, това ще бъде невероятно щастие за мен.
А иначе много са актьорите, които действително много уважавам, харесвам и бих искал някой ден да работя с тях. Работя по въпроса, надявам се, че някой ден ще мога да направя нещо такова. Вече съм работил с Джон Кюсак, с Хилари Дъф, с Долф Лундгрен – режисирах части от негов филм. Не всеки може да се похвали с това, но това са стъпки към нещото, което преследвам цял живот – да направя холивудски филм.
Въпреки че в България, като кажеш Холивуд, на някои хора им става лошо, при мене реакцията е точно обратна: Холивуд е примерът как можеш да съчетаеш изкуство с бизнес и да го направиш печеливш. Това е перфектната формула.

- Къде се спасявате от натрупания стрес?

- За релакс ми харесва Италия, изключително красиво място, където можеш да видиш уникални неща. Другото място, където обичам да си почивам, са островите. Напоследък бях на Малдивите и съм изключително впечатлен. От възможността да се махнеш от всичко, да си изхвърлиш телефона, да не виждаш никого, да лежиш на един безкраен плаж. За съжаление няма много време за такива забавления.
За работа обаче най-подходящото място е Америка. Който е работохолик, трябва да отиде там. Ако работиш по 18 часа в Америка, със сигурност ще станеш много богат, там нещата така са устроени. Надявам се, че и в България това ще се случи, постоянството и сериозната работа дават резултати и тук.

- Във вашия бранш се пробива трудно. Помагате ли на нови лица?

- Трудно, но зависи за какво говорим – пред екрана е едно, зад екрана – друго. При нас работят изключително много млади хора, даваме им шанс. В момента средната възраст във фирмата е 25 години – това е начинът да се създаде приемственост. Водещи на “България търси талант" бяха две много кадърни момичета. Мария Игнатова се появи от година и половина в “Господари на ефира". Тя получи шанс, справя се прекрасно. За Алекс Раева какво да кажа – умна, атрактивна, получи шанс и се справи перфектно. Ще я поканя и за следващото шоу, което ще правя.

- Какви нови изненади готвите?

- Като свърши “Шесторката", ще видим какво ще правим напролет. Преговаряме за сериали, които трябва да се снимат. Оказа се, че “Пълна лудница" под формата на сериал се гледа повече, отколкото предишната форма като скечове. Явно хората вече имат желание да следват и сюжет, повече ги дърпа към сериалите. Смятам, че като цяло телевизията ще тръгне в тая посока – по-малко реалити шоу, повече сериали. Такава е тенденцията в цяла Европа.

Стр. 9, 11

Leave a Reply