Максим Бехар: „Facebook е едва на 5 години, а ние ВЕЧЕ живеем на друга планета“

M3 Communications College I Дарина ГАРВАНОВА I 2010-02-19

Тази седмица в PR Thursday Максим Бехар първо ни върна в миналото на PR професията, а после ни пренесе в бъдещето – такова, каквото той го вижда.
Преди 10 години основните функции на PR в България са били организиране на пресконференции и писане на съобщения за пресата. За телевизия никой не е можел дори и да мечтае.
Днес всичко интересно се случва онлайн. „Живеем в свят, който е в реално време, а по-бързо от реалното време няма”, казва г-н Бехар. „Преди не ми се струваше възможно един човек да може да прегледа по 200 имейла на ден. Сега те са не по-малко от 4000“.
Максим Бехар посочи на слушателите си една много интересна статистика за петте държави с най-голямо население в момента. Забележете:

Китай – 1,335 Bin
Индия – 1,17 Bin
FACEBOOK – 380 Min
САЩ – 308 Min
My Space – 275 Min

Социалната мрежа Facebook вече е държава сама по себе си и в нея са истинските публични личности, които са част от една мултикултурална англоезична държава, убеден е г-н Бехар.
Каналите за комуникация също са се променили, а те са особено важни, защото именно комуникационният канал определя как ще бъде възприето самото съобщение от получателя. С други думи, „По-важно е с какво комуникираш, а не как”, обяснява г-н Бехар.
Какво е личният бранд? Според Максим Бехар това е, което хората говорят, когато са извън стаята. Корпоративният бранд пък от своя страна е това, което хората говорят за теб онлайн, с изключение на твоите близки и хората от твоята среда, тъй като мнозинството определя отношението към бранда.
Дори да си градил бранда си 20 години, той може да бъде съсипан от един пъпчив тийнейджър, който пише в интернет от компютъра в гаража, обяснява Максим, особено пък ако този тийнейджър има право. Каква е причината? Ами тя е много проста: 2 милиарда в света ползват интернет, тоест 90% от хората, които могат да осмислят дадено съобщение, могат да бъдат достигнати чрез нетa, което автоматично го превръща в най-голямата медия.
Нека хвърлим поглед и върху една друга статистика, която категоризира социалните мрежи по посещаемост:

1. FACEBOOK – 1,191 Bin
2. My Space – 810 Min
3. TWITTER – 54 Min
4. Flixter – 53 Min
5. LinkedIn – 43 Min

Представете си, че в този момент се случи нещо на улицата пред вашия дом и вие го напишете в TWITTER. Целият свят ще разбере за случилото се на секундата, което превръща TWITTER в страхотен доставчик на новини.
Максим Бехар разказа и за трите „S” – трите фактора с изключителна важност за днешния PR специалист: Speed, Simplicity, Self Confidence.
Скоростта (Speed) на реакцията в рисков за компанията момент е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА и решаваща.
Точният, кратък и ясен изказ (Simplicitiy) е задължителен, за да не влизате в ролята на обясняващ се или извиняващ се.
Self confidence – не можете да направите нищо, ако не сте убедени в действията си, категоричен е Бехар.
Като недостатък на социалните мрежи, Максим Бехар изтъква неконтролируемия спам, който е ужасно неприятен, тъй като човек е избрал хората, с които да общува, а в един момент го заливат с информация, която не е плод на НИКАКЪВ ИНТЕРЕС, но заема много място.

Какво предстои според Максим Бехар:

24 часа онлайн, защото, ако ние не сме онлайн, конкурентите ни ще бъдат.
365 дни мобилност.
5-минутен стандарт – всеки ще е задължен да отговаря на получен имейл до 5 минути, след като го е видял. Това е сигнал, че всяка онлайн комуникация е изчистена и работата е свършена.
Ще изчезнат:

Печатните издания
Лобизмът
Пресконференциите

В близките години Максим Бехар предвижда появата на ВИЗИЯ в реално време, тоест по време на разговор по мобилните си телефони например ние ще се виждаме чрез вградена видеокамера и bluetoothe или с други думи: ще си носим мониторите с нас .
Накрая ще завършим с думи от лекцията на Максим Бехар:
„Аз смятам, че светът става по-добър и една от причините за това е Facebook, защото няма по-красив свят от прозрачния, честния, публичния!”.

Оригинална публикация

Leave a Reply