Максим Бехар, собственик на МЗ Communiction Group, Inc.: Боря се всеки лев да се върне поне двойно

в. Национална Бизнес Поща, Стара Загора | Мадлен ПЕЕВА | 26.12.2011 

Проектът ви "Бъди полезен!" е една прекрасна идея

- Г-н Бехар, НБП стартира проект "Бъди полезен!", чиято цел е да открие най-полезните за Стара Загора личности през последните 21 години. Как оценявате тази идея?

- Полезността е доста относително понятие, особено в наши дни. Трябва да имаме точна формулировка
КАК ОЦЕНЯВАМЕ ДАЛИ ЕДИН ЧОВЕК Е БИЛ НАИСТИНА ПОЛЕЗЕН, ИЛИ САМО СЕ Е ПРАВИЛ НА ТАКЪВ
Има примери десетки, а вече и стотици на политици, вероятно и от Стара Загора, които, докато са на власт, се правят на много полезни, а след това се оказва, че са оставили такива "бакии", че трудно могат да се оправят. Естествено, че има общоприети категории и в този смисъл това е една прекрасна идея, защото последните двайсетина години със сигурност са едни от най-интересните в новата история на България, но и най-драматичните. През тях стотици старозагорци са дали страшно много от себе си, за да направят прехода по-хуманен и региона ви по-красив.
МОЖЕ В ТАЗИ КЛАСАЦИЯ ДА ВЛЯЗАТ И ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ ОБЩНОСТИ ОТ ХОРА
които заедно са направили нещо значимо за града. Ще предам вашия опит в родния ми Шумен и със сигурност там ще го харесат. Още повече, че вие с този проект ще можете да покажете още по-отчетливо какво е полезно в наше време и кое е фалшивото. И това ще е най-полезното в целия ви полезен проект.

- Вашата агенция преди повече от месец получи престижната награда за най-добра PR агенция в Европа. По-значимо ли е подобно признание Във време на криза?

- Отличието да бъдеш най-добрият в Европа винаги е престижно и дори невероятно. В Европа има хиляди PR компании, които
ОПЕРИРАТ НА МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ПАЗАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ
с много по-големи бюджети и възможности. По време на криза обаче отличието е още по-ценно. В началото на годината суперпрестижният The Holmes Report ни обяви за "Най-добрата консултантска компания в Източна Европа". Особеното на тази награда е, че за нея не се кандидатства. Пол Хол мс, най-авторитетният анализатор на пазарите на PR, маркетинг и реклама в света, подбира по няколко компании от всяка страна, проучва ги, анализира техните проекти, клиенти, екипи и
НЕГОВОТО ЕКСПЕРТНО ЖУРИ РЕШАВА
Затова и тази награда ценя най-много. Само два месеца по-късно изцяло международното жури на българските BAPRA Bright Awards ни удостои с отличието "Агенция на годината" в страната, а още два-три месеца след това и журито от над 50 души от целия свят на Stevie Awards присъди на МЗ Communications Group, Inc. наградата "Най-добра PR агенция в Европа". В същия конкурс аз получих наградата "Мениджър на годината в областта на PR, рекламата и маркетинга". Каква година, нали?
По-важното е, че освен за компанията,
ТАЗИ ЛУКСОЗНА КОЛЕКЦИЯ ОТ НАГРАДИ Е И ГОЛЯМО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
за равнището на бизнеса у нас и това ме прави неимоверно щастлив.

- Многократно сте казвали, че PR-ът е бизнес като всички останали, само че с повече "елементи" на изкуство и творчество. Как световните икономически сътресения рефлектират върху този бизнес днес?

- Нашият бизнес е на "вторичния пазар" – трябва да има индустрия, инвестиции, търговия и едва тогава се появява нуждата от услуги под формата на маркетинг или друг вид публични комуникации.
СТАГНАЦИЯТА В БИЗНЕСА НА "ПЪРВИЧНИЯ ПАЗАР" БЕЗ СЪМНЕНИЕ СЕ ОТРАЗЯВА
и върху клиентите и проектите, които правим с тях. Има обаче едно голямо "Но". Появата на социалните медии, обединението на много интернет услуги на едно място, дали Facebook или Linkedln, или някоя друга мрежа, дадоха огромно поле и много нови ниши за развитието на нашия бизнес. За мен това е огромен шанс да преструктурирам бизнеса си, да намеря нови предизвикателства в него.

- Добрият PR в класическия случай е успешно свързване на подсъзнателни желания, настроения и инстинкти на един потребител с даден продукт, без значение дали той е материален, политически или друг. Днес участието на психологията във Вашата сфера no-голямо ли е или по-малко отпреди 10 години например?

- Бих казал, че психологията има много по-малка роля в PR бизнеса, отколкото преди няколко години. Сега вече информацията, точно чрез социалните медии, е много, ама неизмеримо много по-голяма, експертите правят добри анализи много по-лесно, контактите между нашите клиенти и техните клиенти вече все по-рядко минават през PR посредниците.

- Има ли вече достатъчно добри и подготвени PR специалисти у нас?

- Има добре теоретично подготвени кадри, които – нека бъда докрай честен и безпощаден – често не знаят откъде изгрява слънцето. Според мен,
АКО ЕДИН СТУДЕНТ ПО PR ИЛИ МАРКЕТИНГ НЕ РАБОТИ НА ПЪЛЕН РАБОТЕН ДЕН ОЩЕ ОТ ПЪРВИ КУРС
то неговото време е безвъзвратно загубено. Убеден съм, че сега нашият бизнес има три ключови думи, които трябва да се знаят: практика, практика, практика. Нашият колеж по PR е прекрасно място за курсове, за практически занятия, за дискусии и професионални спорове, но дори и той не може да бъде толкова пълноценен, колкото работата в компанията ни.

- В Дубай се обърнахте към представители на световния финансов елит с призив да инвестират в европейския бизнес рай България. Като че ли страната ни все още е твърде назад с PR представянето си пред света…

- Ето тема за многочасов разговор, и то с много участници. PR стратегията на България изостава с години и това
РЯЗКО СЕ ОТРАЗЯВА НА ИНТЕРЕСА НА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ
към страната, отразява се негативно, ако щете, и на самочувствието на бизнеса тук. Нямам представа дали държавата инвестира в промоцията си, по-скоро не, но на практика няма никакви резултати. И ниските данъци в България, прекрасно подготвените млади хора, добрите инвестиционни условия продължават да бъдат…
ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ПАЗЕНИТЕ ТАЙНИ В СВЕТА
Това е много тревожно, контрапродуктивно и ненужно, особено в тези трудни години, в които борбата за всеки инвеститор трябва да е абсолютен приоритет.

- Съществува ли продукт, който много бихте искали да промотирате, но досега не ви се е удала възможност за това?

- Не, няма такъв. Въпреки че всеки нов проект, продукт или клиент ми е безкрайно интересен.
ЗА 17 ГОДИНИ В БИЗНЕСА СМЕ РЕАЛИЗИРАЛИ БЛИЗО 5000 ПРОЕКТА
имаме огромен опит, но и този факт ми носи предизвикателството да опитвам нови и нови неща, нестандартни подходи и да се боря всеки лев, инвестиран от клиента, да бъде максимално ефективен и да му се върне поне двойно… Докато творческото предизвикателство и позитивизмът са двигатели на бизнеса, той винаги ще бъде успешен, добре оценен и добре възнаграден.

Стр. 2

Leave a Reply