Максим Бехар: Украйна се опитва да извлече ползи и от ЕС, и от Русия

 www.novinite.bg | 26.11.2013 

Не става дума за революция, а за сложна политическа игра, в която Украйна се опитва да извлече ползи и от търговските си отношения с Русия, и от бъдещото сътрудничество с Европейския съюз. Това е позицията на Максим Бехар, който лично наблюдава събитията в Киев. Той коментира дали се задава нова "Оранжева революция" в Украйна, предаде БНТ.
"Паралели между днешните събития и Оранжевата революция не могат да се правят", смята Максим Бехар.
Според него, единствената прилика е масовото излизане на хора на улицата.
"От това, което виждам през последните дни в Киев, не могат да се правят паралели с нито една друга държава в Европа, включително и с България", заяви Бехар.
PR-експертът коментира, че в момента се разиграва великата украинска политическа игра, а Украйна ще се опита да вземе максималните ползи както от търговските си отношения с Русия, така и от евентуално бъдещо сътрудничество с ЕС.
"Наистина се играе една сложно политико – икономическа игра, в която протестиращите са едно от оръжията тази игра да бъде играна малко по – твърдо".
Според Максим Бехар много млади хора искат Украйна да се асоциира с ЕС и да стане част от един много голям пазар, като абсолютно това не означава, че има антируски настроения.
"Просто голяма част от младите хора – поколението на социалните бедни, това, което аз наричам поколението F – искат да живеят както с Русия, така и ЕС еднакво добре и да използват пазарите и икономическите и политическите си контакти и с двете страни", посочи Бехар.
Протестите няма да ескалират, а ще утихнат, прогнозира той. Според него, евентуално провъзгласяване на референдум за бъдещето на Украйна в ЕС – ис ще успокои демонстрантите.

Оригинална публикация

Leave a Reply