Манел Риера: „Черният PR e като бумеранг! “

M3 Communications College I Наталия РУСЕНОВА I 2010-04-16

Вчерашният PR Thursday беше посветен на политическия PR. Специален гост на събитието беше каталунският експерт в тази област – Манел Риера. С духовитост и чаша вино в ръка бяха обсъдени интересни теми като черния и белия PR, разликите между PR в България и Испания и още интересни въпроси от българската и световната политика.
Манел Риера започна дискусията с думите: „80% от политическата кампания е PR, но PR не е само предизборната кампания, а цялото управление“. Според него използваната тактика на управление след избирането на нова партия е следната:
- Първата година след изборите се „чистят“ всички от старото правителство.
- Втората година започва да се обучава новоназначеният екип.
- Третата година започва същинската работа на правителството.
- Четвъртата година предстоят избори, така че управляващата партия се занимава най-вече с предизборната си кампания.
В тази връзка, ако правителството се сменя на 4 години, същинската му работа е 1 година и половина и това, което може да се направи, е само PR. „Трябва да има политическа стабилност, независимо от каква боя е“. В момента, за да бъде свършена добре една работа, са нужни между 8 и 12 години, защото една болница или магистрала не може да бъде построена за 4 години.
Манел Риера даде много добър пример за успешна PR кампания – тази на американския президент Барак Обама, защото „благодарение на нея PR порасна. Преди това хората говореха за реклама и маркетинг, но сега вече говорят за PR“. Друго нещо, което силно е впечатлило политическия експерт, е най-вече това, че тя е била положителна. Той се обяви твърдо против черния PR с думите: „Има криза на ценностите – в PR трябва да има принципи и ценности. Негативният PR прикрива несигурността на този, който го прави. Той съсипва хората, разрушава дори цели семейства и бракове“, с тези думи Риера твърдо се обяви против този вид PR. Като пример за такъв той посочи раздялата на френския президент Саркози и Карла Бруни.
По повод на PR и кризата Манел Риера коментира, че промяната от настоящата финансова криза „ще се преживее от няколко генерации и трябва да доведе до промяна на политиката“. Той допълни още: „Трябват ни политици по целия свят, които да обичат държавата си“, защото именно те са ключът към положителната промяна.
Разбира се, дискутира се и въпросът какво направи нашия премиер Бойко Борисов и неговата PR кампания толкова успешни. В отговор Манел Риера отговори, че Борисов умее да достига до обикновените хора на улицата. „Той е добър комуникатор, умее да общува добре“. Използването на личните качества на един кандидат е много опасно, но понякога помага. Политическият експерт допълни още: „Кампанията, която направи Бойко, едва ли ще му помогне да спечели отново, защото едно е да си в опозиция, съвсем друго в правителството. Аргументите им вече са свършили“. Той коментира начина на изразяване на премиера по следния начин: „Тази Аз-форма е индивидуализъм, политическа стратегия. Тя е само една фаза, като следващият етап е той да започне да говори за България като „ние”.
Манел Риера показа своето неодобрение на вътрешнополитическите скандали, разразили се напоследък в България. Случаят с Антония Първанова и Румяна Желева той определи като „непростим“, тъй като това „не трябва да става достояние на цяла Европа“. Назрелия преди няколко седмици конфликт между президента Георги Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков политическият експерт коментира по следния начин: „Защо атакуват президента, след като той представлява държавата? Никога не бих посъветвал един политик да направи такова нещо, защото това е бумеранг. Президентът е институция. Не подкрепям отрицателните кампании“. Той продължи коментирането на политическата обстановка в България с думите: „Аз мисля, че имате добри политици. Няма да кажа нито че правителството е добро, нито че опозицията е лоша“. Според него България има нужда от политическа стабилност и повече хора с политическа воля.
С нотка на съжаление Манел Риера сподели, че в Испания град София не излиза на картата на Европа. Имено затова „България има нужда от PR в чужбина, а това може да се постигне само ако има политическа стабилност“.
Политическият експерт, който е от Каталуния, направи кратко сравнение между двете европейски страни – България и Испания. Той сподели, че там гледат на нас като на държава на мафията, и изрази своето възхищение колко образован народ е българският. „В Испания в момента хората на високи постове учат английски. Там основното образование свършва на 12 години, но каква представа имате за нас – като туристическа и икономическа сила. Това се дължи на дългогодишна PR кампания. България ще тръгне напред, когато започне да работи като екип“. Също така той допълни: „В България лобизъм към чужбина няма. Той също е PR. Някои от най-добрите ски курорти на Европа са в България, но вие не сте ги продали в чужбина. Трябва да привлечете чужди инвестиции и туристи. Македония вече го прави от една година насам“.

Оригинална публикация

Leave a Reply