Маргарита Михнева: „Да си разследващ журналист е много скъпо“

M3 Communications College I 2010-01-22

Вчера в M3 College се проведе поредният PR Thursday на тема Frеe Speech, или свободата на словото, а специалната ни гостенка Маргарита Михнева ни потопи в нейния свят, в нейната история, в истината за нейните убеждения.

„Разследваща журналистика, репортери и предавания в България няма“, започна г-жа Михнева и обясни личното си убеждение така: „В държавата ни има два вида телевизии – едната е национална, другите са частни. БНТ няма смелостта да се занимава с истинска разследваща журналистика, а пък частните телевизии имат частен собственик и там важи правилото „Който плаща, поръчва музиката“. Факт е, каза Михнева, че на хората в България им липсва кураж за много неща. За пример журналистката даде абсурдното редуване на пускане и прибиране на двамата братя Маргини и ЛИПСАТА на заслужено отправена критика към главния прокурор.
Другата причина да няма разследваща журналистика в България, обясни Михнева, е огромният бюджет, необходим за провеждането на едно качествено и ефективно разследване.
Маргарита Михнева не е прокурор, нито съдия, нито пък държавна институция, а „добросъвестен събирач на информация“. Журналистиката, която тя изповядва, има за цел да покаже другата гледна точка, да коригира съдебното решение или проведеното от МВР разследване. Тя вярва, че разследващият журналист трябва да е откривател, а не да върви по отъпканите информационни канали на МВР, защото тя не събира такива доказателства, каквито събира съдът; тя отразява обществените нагласи, показва различната гледна точка. Маргарита Михнева се интересува от човешките истории, от причините в дълбочина, защото журналистиката има за цел да възпитава, също както и присъдата, а не да унищожава. А именно това се случва в страната ни. Тъй като правосъдие няма, има възмездие – улично…
„Не могат да те съдят за убежденията ти“, казва Маргарита Михнева, която е била както съдена, така и уволнявана заради репортажите си не един път, но това не е в състояние да убие мотивацията й да изследва обществените настроения и човешката природа, защото нейната мотивация „не са парите, нито славата, а вътрешното верую“.

Leave a Reply