Мартин Линков: Не вярвам, че хората са залети от „океан от информация“

M3 Communications College I Мария АНГЕЛОВА I 12.01.2012

Почерпете snowhow и вдъхновение от една изключително интересна личност, занимаваща се с много и разнообразни дейности. Уникалното е, че във всички тях той е ненадминат – Мартин Линков. Започва ΙΤ кариерата си в българското подразделение на водещата американска хостинг компания Aplus.net, а от 2008 е част от екипа на иновативната платформа за споделяне и обмен на съдържание favit.com. Като регионален мениджър на favit.com за България и Гърция сега той е отговорен за маркетирането и промотирането на услугата, връзката с потребителите и партньорите на favit.
Той съчетава ролята си на успешен маркетинг специалист, предприемач с усет и креативен блогър с това въображението му непрекъснато да твори нови идеи заулеснение на ежедневието . Социалните мрежи са огромна част от живота му, но активността му извън интернет пространството е още по-изненадваща. Прочетете и ще се изненадате приятно!
 
1. Каква част от Вашия живот са социалните мрежи?
С една дума: голяма.
С повече: социалните мрежи ми помагат да научавам нови неща, да се свързвам с приятели, да маркетирам и продавам различни продукти и услуги. Да споделям впечатления, да питам и да получавам отговори. Да намирам партньори за колоездачни преходи, да създавам нови приятели и да пътувам бюджетно по света.
 
2. Как се прави успешен онлайн маркетинг в България? Как да се привлече и задържи вниманието на онлайн потребителя в океана от информация, която той получава?
Предлагам като начало да спрем да делим маркетинга на онлайн и офлайн.
Нека кажем, че посланието е едно и то може да стигне до потребителя по няколко канала, като един от тях е онлайн. Този голям онлайн канал вече се дели на няколко по-малки каналчета – сайт, блог, фен пейдж и т.н.
 
На второ четене, нека спрем да делим света на България и останалия свят. Основната характеристика на интернет е, че изравнява силите, поне привидно. Ако преди години, за да достигнете до 100 000 човека, ви трябваха скъпи публикации в национални всекидневници, то с помощта на интернет можете да постигнете същия резултат единствено с добра идея, която хората да подемат и разпространят от ваше име.
 
Нека и аз задам един въпрос:
Как се продават коли в Германия? А как се продават в България?
 
По един и същи начин – шоурум, търговци, реклами и т.н. С изравненото маркетингово поле, наречено интернет, маркетинг се прави навсякъде по един и същи начин – с много труд и постоянство! Няма кратки пътища към успеха, България не е магическо място, нито пък интернет е панацея. Нещо повече, едни от най-посещаваните сайтове в България са тези за сваляне на филми, игри и музика. Следователно българинът има лесен достъп до интересно съдържание. Лошата новина е, че вашето послание трябва да е поне толкова интересно, а най-добре по-интересно и от последния филм за Джеймс Бонд. Не вярвам, че хората са залети от „океан от информация“. Човек сам избира кои канали да отвори към себе си. Маркетинг специалистите трябва да са готови адекватно да запълнят тези канали със смислени послания.
 
3. Разкажете ни повече за favit.com и как се е развил той през годините като ultimate streamer? Как се постига такава интернет популярност в България?
Интернет популярност в България се постига по един-единствен начин – отвън. Никой не е станал пророк в собствената си страна. Facebook няма служители или хора, които да го рекламират у нас, но всички сме във Facebook, нали? favit извървя дълъг път от локална към глобална услуга. Популярността ни започна да расте, когато станахме първият български StartUP, за който писаха от авторитетния американски блог TechCrunch.com, после бяхме и първите българи с щанд на TechCrunch Disrupt. Развихме се до ultimate streamer по пътя на пробата и грешката. И ние като теб вярвахме, че хората са претоварени и затрупани от информация, докато не осъзнахме, че не е виновен information overload, а провалът на филтрите, през които информацията преминава, преди да ни „удари“. Streamer е филтър, за който се грижат други хора и който сервира подбрано, качествено съдържание по темите, които действително интересуват потребителя. Ултимативният Streamer е комбинация от Streamer-и на различни теми плюс личните потоци на потребителя от неговите свързани facebook и twitter акаунти във favit.
 
4. Какви са целите на OpenCoffee Bulgaria и какви проекти сте реализирали?
Целите на всяко едно OpenCoffee движение по света са едни и същи – да събира на едно място хора с идеи и хора с пари, които да инвестират в тези идеи. Да създава екосистема, в която хората говорят за иновации, стартират компании, успяват или се провалят, говорят за успехите и неуспехите си и „палят“ и други да последват предприемаческата искра. OpenCoffee не е инкубатор, има редица проекти, които са били представени на OpenCoffee, но те са стартирали преди това, a след това са извървели своя път.
 
5. Кое Ви мотивира да продължавате да търсите креативни идеи и решения?
Еволюцията, пазарът, хората около мен. Ако стоим на едно място, ще загинем, ще престанем да бъдем релевантни, адекватни. Човек трябва непрестанно да се развива и доколкото може, да развива средата и хората около себе си.
 
6. Какво мислите за блогърското общество в България и какво бихте посъветвали начинаещ блогър?
Не съм сигурен, че можем да говорим за блогърско общество в България. Единственото нещо, което мога да посъветвам някой начинаещ блогър, е да прави и пише за това, което му харесва – practice what you preach!
 
7. Какво правите, когато не сте онлайн?
Страшно много неща! Карам колело, чета книги, играя хокей на лед, практикувам йога. Правя различни подобрения в дома си. Снимам.  
 

Leave a Reply