Мартин Захариев: „PR специалистите в шоубизнеса могат да проявят повече способности”

M3 Communications College I Наталия РУСЕНОВА I 2010-03-12

Вчерашният PR Thursday беше изпълнен с добро настроение, /„виновници“ за което бяха нашите гости – поп певицата Мария Илиева, Владимир Ампов, известен още като Графа, и продуцентът Мартин Захариев. Ако сте пропуснали анонса ни, темата беше BG POP music & BG national IMAGE. Заредени с положителни емоции и с чаша вино в ръка, започнахме дискусията.
Първа говори Мария Илиева – като единствена дама сред гостите. Тя сподели, че днес критериите са много по-високи, защото потребителите искат както продукт на световно ниво, така и да има нещо типично българско. Според нея „българската поп музика в момента трудно оцелява, защото ценностите се променят и размиват“. Друг факт, който донякъде пречи на нейното, е езикът ни, тъй като много малко хора го говорят. Тук се включи Мартин Захариев, който добави: „Българската музика е етническа музика, заради езика ни. Това ни прави много различни от всички останали. В света няма дори 10 милиона, които да говорят български“. Певицата Мария Илиева продължи, като сподели съжалението си, че преди години не е напуснала родината и не е насочила своето творческо развитие в чужбина. В момента тя работи върху издаването на нов албум, но все още не знае кога ще стане факт.
След Мария думата взе Графа, който зададе многозначителния въпрос: „Къде е българската поп музика? Хората я правят и създават, но реално тя не звучи в медиите“. Той смята, че в България медиите отричат поп музиката, че се налага предимно поп фолкът. Мария Илиева добави: „Няма баланс между стиловете“. С тъга изпълнителите констатираха, че поп фолкът в България има най-малко 5 телевизионни канала, докато за поп музика те са значително по-малко, като предстои спиране на някои от тях поради негледаемост.
Мартин Захариев започна с думите: „Грешката на Мария и Влади е, че са се родили тук. Като кариерно развитие България няма да им даде голямо пространство, талантът заслужава повече“. Продуцентът засегна една доста актуална в момента тема за конфликта между организациите АБРО (Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори) и ПРОФОН (Дружеството за колективно управление на правата на музикалните продуценти и артистите изпълнители). Проблемът е, че ПРОФОН не разпределя събраните пари между компаниите и изпълнителите. Също така радиата и телевизиите искат намаляване на тарифата заради кризата. В отговор Мария Илиева – като член на изпълнителния съвет на ПРОФОН – обясни, че до момента в организацията има натрупани около 9 милиона лева, които предстои да бъдат разпределени, но тези разпределения вървят с няколко години назад. Певицата добави още: „Процентът българска музика е под 5, т.е. тези пари ще отидат в чуждите компании в чужбина и в България няма да остане нищо, т.е. българските изпълнители нямат финансовата възможност да творят“.
Дискусията продължи отново Мартин Захариев с думите: „Музиката в България не е симфония, а какофония. Има множество институции, промоутъри и т.н., но няма единна концепция какво трябва да правим с тази музикална култура“.
Друг засегнат въпрос беше темата за Евровизия. И тримата гости бяха единодушни, че Миро е най-подходящият избор да представлява България на този международен конкурс. Графа отбеляза, че „всяка година има скандал около Евровизия, а тази година се опитват да създадат изкуствен скандал, че парчето е крадено“. Мартин Захариев добави, че досега Елица и Стунджи са били „светъл лъч“ за България в това отношение.
В заключение, Мартин Захариев каза, че в България има много таланти, но няма пазар и налагане на етническа българска музика. „ПР-ите в сектора на шоубизнеса могат да проявят повече способности“. Той добави още: „Хората имат изграден рефлекс да сравняват със света. Той се е превърнал в едно голямо село, така че Мария Илиева трябва да се съизмерва с Бионсе“. Стигна се до извода, че поради тази причина потребителят е много разглезен, а в България няма достатъчно фрапиращ клип като например на Lady Gaga или Rammstein. С шеговит тон и усмивка на уста Мария Илиева каза: „Азис е една Lady Gaga за България“. Графа обобщи, че „поп музиката в България има нужда от инвестиции. Въртят се само 4-5 имена, което е недопустимо. Ние с Мария сме направили малки продуцентски компании и имаме хъс да работим“.

Оригинална публикация

Leave a Reply