Медии нищят кризата по “Вода”

в. Стандарт | Антоанета ПЕТЕВА | 25.05.2011

 

БТА събира родни журналисти от цял свят, избират си общ сайт

 

Медии и пари. Това ще е темата на световната среща на българските вестници, сайтове, радиа и телевизии от цял свят, по която журналистите ще обменят опит и идеи. За 7-ма поредна година БТА събира в една точка на света българските медии. Този път 5-дневният форум ще е в Холандия и започва днес. Домакин на официалното откриваме на форума ще е катедралата "Гротекерк" в Хага. Уникалната шестоъгълна сграда ще събере над 100 журналисти. Премиерът Бойко Борисов ще открие срещата. В края на церемонията Елица ще "взриви" акустиката на уникалната сграда с изпълненията си "Вода" и "Тебе поем". В 500-годишната "Гротекерк" е имало събори на рицарски ордени, кралски годежи, сватби. Днес катедралата не е действаща, а е нещо като родното НДК. В нея се провеждат големи обществени, бизнес, културни и модни фестивали.
Главни редактори на медии и пишещи братя ще посетят и холандското студентско градче Лайден, където ще бъде открита стена с изписано на нея едно българско стихотворение – на почти неизвестната у нас Данила Стоянова, дъщеря на българския интелектуалец, литературен критик и преводач Цветан Стоянов. По фасадите на поетичното градче Лайден има изписани 102 стихотворения на всякакви езици, но досега не е имало българска творба.
Същинската част на форума ще започне в четвъртък вечерта – в медийното градче Хилверсум. Тогава представители на родните медии ще обменят опит как оцеляват в кризата.
Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще направи холандската премиера на кампанията "Чудесата на България". В избора на най-емблематичните родни археологически и исторически паметници се включиха над 1 млн. българи. Хора от цялата страна се включиха в голямото кликане, за да отсеят топ 10 на съкровищата ни. Кметове организираха агитки, градове си правеха коалиции кои чудеса са най-значими. 10-те най-обичани родни забележителности получиха по 1 млн. лв. от държавата – за изграждане на инфраструктура, реставрация и привличане на повече туристи. По време на целия форум в Хилверсум ще има изложба с фотосите на 10-те чудеса. Проф. Николай Овчаров пък ще представи пред сънародниците ни минифилмчета, с които ще призове българите да преоткрият родината с най-красивите ни крепости и природни чудеса.
По време на медийния форум ще бъдат представени и две концепции за общ сайт, на който да се съберат всички български медии по света. Журналистите ще дискутират коя от двете платформи – европейската и американската, би била по-сполучлива. Идеята е българите от всички точки на света да имат един сайт, от който могат да имат достъп до всички медии по земното кълбо.

Стр. 18

Leave a Reply