Медиите – партньор или враг на протестиращите

БНР, Нещо повече | 04.03.2013

Водещ: Освен ежедневните улични протести и блокирането на важни градски кръстовища, медиите са онова поле, на което може би е най-логично да се търсят решенията за изход от политическата и обществената криза, в която се намира България в зимата на 2013 г. медиите като партньор или враг на протестиращите? Затова ще говорим с доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ.
Доц. Георги Лозанов: Здравейте.
Водещ: Медиите, общо взето, добросъвестно представят картината с многобройни гледни точки. Може би не от самото начало, но в края на първия месец от протестите, със сигурност…
Доц. Георги Лозанов: След големия протест миналата или по-миналата неделя вече ли, аз ли как да я нарека, когато беше ясно, че ще има голям протест и когато наистина мащабите се смениха и протестите започнаха много силно и много бързо да влияят върху обществения живот на България, което е със сигурно последствия. Дали с такива радикални промени, в което медиите се включиха, според мен, с пълна сила.
Водещ: Така е, но докато протестите блуждаят в градовете, между парламент, президентство, МС, съдилища и министерства, медиите са навсякъде и когато липсва враг, медиите понякога могат да изиграят и отпушването на клапан на протеста?
Доц. Георги Лозанов: Разбирам какво ме питате. По отношение на традиционните медии, особено частните, защото … медии в това отношение от самото начало са разпознати като по-граждански, близки, така да се каже, но по отношение на частните медии, при предишните протести имаше резерва, което сега се преодолява. Това имаше и своите обективни основания, разбира се, а имаше и това, че тогава още тези протести не бяха разпознати като достатъчно широки в своите искания и в своята воля за промяна. Сега вече не само обществените, но и частните медии, работят, поне от моя гледна точка и на база на анализите, които правят, според стандартите, хайде,да го кажем така малко сухо, на една професионална и обществено отговорна политика. Още повече се получава интересно съчетание, защото преди… младата медия,интернет медията, беше противопоставена на традиционната медия, до голяма степен. Традиционната медия беше по- консервативна, по-далечна от протестите, а протестите имаха своя трибуна основно в новите медии и даже се получи някаква своеобразна война на аудиториите на двата вида медии, начина на мислене, на обществената им реакция. Сега двата типа медия,тази, която по-скоро осъществява вътрешната комуникация на протестиращите е новата медия и традиционната медия, която пък дава авторитет и легитимност, въобще публична на гласовете. … взаимодействие, като и аз тука трябва да кажа, че хората, излезли на улицата да протестират, със собствените си тела, излизат да протестират и превръщат собствените си тела също в медии.Така че в тези всички 3 типа медии, казвам го малко метафорично, в момента работят в една и съща посока.
Водещ: Доц. Лозанов, много е важно. Сега сме в последните дни на това НС и всеки му поставя задачи, без които не може да се отиде към следващата фаза на предсрочните избори и на агитационната кампания. За медиите е много важно също да се направи едно последно оглеждане на изборния кодекс, който до голяма степен връзваше ръцете на големите обществени медии и на българските телевизии и радио, националните телевизии и радио, с един регламент, в който гражданските идеи пък въобще няма да намерят място. Платените рубрики, лимитираните минути на водене на кампания, хроники, диспути са толкова скучни и не дават представа на хората за това как да преценят политическите послания, да изберат. Не е ли време да им кажем на депутатите, че имат дълг към нас, а и към обществото, разбира се?
Доц. Георги Лозанов: Вижте, може би е дошло времто да бъдат чути, защото лично аз, да не говорим, че и ред други експерти, много отдавна им казваме, им казваме това, даже не само в границите на това правителство. Макар че и след последните избори, на базата на препоръките ОСС, в които тази организация,СЕМ тогава беше в пряк диалог. Излязохме с ясни предложения, които аз по-късно повторих вече, от името на СЕМ и към законодателя, че трябва да се направят поне няколко неща, задължително за следващите избори,пред които вече сега съвсем се приближихме. Първо, естествено, че ще има някаква платена част към кампанията. Навсякъде по света е така, който може да си плаща. Там трябва да има разбира се, разни цени, да има равнопоставеност, но преди всичко да има много ясни обозначения. И зрителят и слушателят, да знае тук си плащат хората, както търговската реклама и затова тези послания стигат до аудиторията. Да не се опитват да си слагат журналистическа марка или чисто информационен образ да получават тези послания, защото това е пропаганда и трябва да е ясно.Тука нас ни облъчват с идеи, както търговската реклама ни облъчва с търговски съобщения и зрителят или слушателят трябва да е наясно с това. Така че първото, да има ясна разпознаваемост на платената част от кампанията. И второто, по-важно обаче,да има наистина, включително и в обществените медии, това е много важно, част, която да е не платена, а на свободно за всички съдържание. Когато е журналистика, разбира се,спазвайки … на плурализъм, както и в цялата своя дейност, защото това е така и по закон в обществените медии. Ще могат да представят различните гледни точки, не в полза на тези, които се представят, нито дори и в полза на тези, които… и на медийната атрактивност и т.н., а в полза на аудиторията, която ще трябва да прави своя избор , като в тези гледни точки ситуацията е такава, че непременно трябва да участват и гражданските гласове и така да се каже, представителите, говорещите от името на голямата гражданска вълна, която…
Водещ: Ние с вас сигурно няма да се наложи да се обзалагаме, доц. Лозанов, че депутатите няма да намерят време , за да направят тази много важна и много ценна за обществената дискусия, промяна.
Доц. Георги Лозанов: И аз мисля, че така ще стане. Тогава…
Водещ: Затова ми се ще да ви попитам. Дали да не…
Доц. Георги Лозанов: … само нещо да ви кажа, какво да направя, ако е живот и здраве. Ако действително няма възможност и време да се направи тази промяна, аз ще се опитам, в границите на действащата нормативна база, да предложа на ЦИК и на медиите, да излезем съвместно с един регламент, който доброволно да може да регулира по друг начин сложните отношения между политици, избиратели и въобще за изборите. В изборите медии и избирател.
Водещ: Да сложим ръка на пулса на времето, преди законодателството, за да не изоставаме от събитията. За медиите това е жизнено важно.
Доц. Георги Лозанов: Надявам се. Това нещо ще стане, когато живот и здраве, се види докога парламентът ще работи и докато работи, какво ще свърши. Онова, което той не е могъл да свърши или не е пожелал, по отношение, разбира се, само на това, което е в нашите правомощия, по отношение и на медиите и предизборната кампания, ще се опитаме да създадем и ние инициатива.Говоря го засега от свое име, защото не съм говорил с колегите от СЕМ, но съм сигурен, че те ще ме подкрепят в това да пререгламентираме, доколкото може, на друго ниво, не на нивото на закон, тези отношения.
Водещ: И съм сигурна, че ще срещнете сериозна подкрепа, най-вече в лицето на обществените медии. За БНР гарантирам, журналистиката, плурализмът и интересите на нашата аудитория винаги са ни водили в работата ни. Така че, доколкото можем да бъдем полезни, с новите правила, които би създал СЕМ, ако депутатите не успеят, ще бъде една инициатива и проява на смелост.
Доц. Георги Лозанов: Да. Не само СЕМ, разбира се, обсъждайки ги. Така ще се постигнат тези правила.
Водещ: Благодаря ви. Доц. Георги Лозанов с важно съобщение за нов медиен регламент, който да отрази и гражданския глас в предстоящата политическа кампания с изборите за нов парламент. 

Leave a Reply