Моника Йосифова: Ще съди всеки, който се гаври с името ми

в. 24 часа | Елица ГИЛТЯЙ | 15.03.2012

Непочтено е – атаката е само защото живея със Сергей. Работих перфектно, платих 1,7 млн. лв. данъци и не се срамувам от нищо. Няма да вляза в политически битки

Няма да позволя да се гаврят с името ми, което градя от години. Ще съдя до дупка всеки, който го споменава заедно с думи като “машинации", “спекулации" и “корупция", обяви Моника Йосифова.
Жената до соцлидера Сергей Станишев е собственик на пиар агенцията, с която австрийският лобист Петер Хохегер е работил в България по договора си с предишния кабинет за изграждане на положителен имидж на България. В момента лобистът е разследван за политическа корупция в Австрия.
Йосифова ще се консултира допълнително с юристи, но намерението й засега е да съди министър Мирослав Найденов, който пръв я спомена като замесена в корупционния скандал, вероятно и Цветан Цветанов. Тя определи като “пошло" изказването на МВР шефа по адрес на отношенията й със Станишев, но било “въпрос на духовна нищета и първите 7 години". (Цветанов я нарече любовница на соцлидера – бел. ред.)
Йосифова извади контрактите си с агенцията на Хохегер.
Първият е сключен през август 2006 г. с тогавашната й фирма “ПР Медиа" и е за 239 хил. евро, срещу които трябвало да организира пресконференция в Брюксел на премиера Станишев, срещи и интервюта на външния министър Калфин в Берлин, посещение там и на главния прокурор Борис Велчев, визита и срещи с медиите на Меглена Кунева и Николай Василев във Финландия и пр.
Работата ми е еталон за професионализъм, от нищо не се срамувам, свършила съм за имиджа на България повече, отколкото сега се върши по всички комуникационни стратегии за десетки милиони, обяви Йосифова. Получила съм възнаграждение, но така издържам семейството си и 35 служители, допълни тя. Извади дебели папки с публикации в западната преса, обясни и че друг наш премиер не е имал толкова мащабно отразена изява в Брюксел.
Вторият договор е с фирмата й “Актив груп" от януари 2008 г. за 143 488 евро и отново е за публикации в европейските медии. Не съм им плащала, подобен въпрос обижда – нито една западна медия не взема пари, за да публикува нещо, увери Йосифова. Според нея не вземали и българските.
Хохегер я потърсил, защото агенцията й била водеща в работата с институциите. Тогава работела за кампанията на Георги Първанов, преди това била пиар на НДСВ, изпълнявала проекти и с Министерството на транспорта.
Институционалните проекти дават 50% от приходите ни, изчисли тя. Годишните й обороти се движели между 1,5 и 2, до 2,5 млн. лева, а от 2005 г. досега платила 1,73 млн. лв. данъци. По евростандартите това е фирма от малкия бизнес, който е гръбнакът на икономиката, и държавата трябва да ме защитава, а не да ме мачка, настоя тя.
“Цялата история е, че живея със Сергей Станишев, изключително непочтено е една жена да се атакува за това", заяви още Йосифова. Подчерта, че е работила с трима премиери – Сакскобургготски, Станишев и Борисов. В момента агенцията й изпълнява договор за около 50 000 лева, сключен с МИЕ, има спечелен проект и на здравното министерство. “Моята дейност не започва от Станишев, нито приключва с неговото управление", заключи тя.
Станишев не ми е плащал, не съм спечелила договор с МС, а съм наета заедно с други подизппълнители от агенция “Хохегер", подчерта пиарката. А защо кабинетът е избрал него, не било нейна работа.
“През 2006 г. живеех ли със Станишев?", попита още Моника и уточни, че по това време е съпруга на банкера Венцислав Йосифов, както и при следващия договор с австриеца от 2008 г. “Това, че срещнах Сергей, са нормални човешки неща. Дъщеря ни е на 11 месеца – някъде се губят 3 години. Няма никакъв конфрликт на интереси, колеги!", обърна се тя към журналистите.
Не отхвърли тезата, че атаката е политическа, но отказа да коментира темата: “Не се включвам в политически бойни действия."
“Не виждате ли кой има интерес", бе лаконична Йосифова на въпрос откъде все пак идва атаката.
***
ГЕРБ изчаква с комисия по скандала
Неочаквано анкетната комисия за разследване защо се замесва името на България в корупционния скандал с Хохегер не влезе в дневния ред на парламента. От ГЕРБ обявиха във вторник, че още тази седмица ще се създаде органът, който да проучи на какви лобисти е плащала БСП.
На вчерашния председателски съвет обаче въобще не станало дума, а зам.-шефът на БСП Михаил Миков не получил отговор кога ще се гласува такъв орган. От мнозинството обясниха, че събират подписи. Депутати предположиха, че се чака завръщането на Бойко Борисов от Катар. По правилник шефката на НС има право да включи нова точка във вече гласувания дневен ред.
“Ще се срещна с всеки депутат и ще им обясня какво съм направила за имиджа на България, защото всички те, взети заедно, не са направили толкова", коментира Йосифова. Увери, че ще им занесе всички папки, за да не губят ценното си време в разследвания, и така ще е първият човек, проучван от комисия на НС, който сам й осигурява материалите.

Стр. 10 

Leave a Reply