Ники Николов, изпълнителен продуцент на “Биг брадър фемили”: “Биг брадър” ще си има систър

в. Труд | Соня СПАСОВА | 2010-03-20

- Г-н Николов, как решихте, че семейният живот на десетина двойки ще бъде интересен за зрителите?

- Много е трудно човек да се погледне отстрани. "Биг брадър фемили" ще даде възможност на много двойки да припознаят себе си в част от участниците. Шоуто има поставени сериозни социални цели – търси модела на българското семейство, формулата за хармоничен семеен живот. Според статистиката 80% от българските семейства признават, че не са щастливи. В 40% от двойките има случаи на домашно насилие, броят на разводите е скочил двойно през 2008 г., 38% одобряват възпитанието с шамари. България е на първо място в Европа по изоставени деца до 3 г. Всичко това е стряскащо и има своята причина.
За съжаление семейството вече не е ценност в България. Вижте, че за втори мандат държавата ни се ръководи от мъже, които не са семейни, в момента няма друг такъв аналог в цивилизования свят. Нещо повече, в цялата история на Англия има само един премиер, който не е бил семеен, а САЩ имат само един президент, който е бил ерген през целия си мандат. 
"Биг брадър фемили" ще изследва българската народопсихология. След това издание Нова тв и шоуто ще издигнат позицията си на социален фактор, който наблюдава и се опитва да разбере и промени българското общество.

- Какво ще се случва с децата, които ще влязат в "Биг брадър фемили"?

- Ако децата в семейната къща на "Биг брадър фемили" са най-сериозният казус, с който трябва да се справят неправителствените организации, то всички бихме били много щастливи, че живеем в социално отговорна държава. А всъщност според статистиката над 50% от българските деца са в деформиращ риск заради бедността, в която живеят. И това е истинският проблем.

- Има ли бъдещи съквартиранти, които са поставили условие в Къщата да не влизат децата им?

- Държа да кажа, че ние не сме имали изискване към родителите да влизат в Къщата с децата си, напротив. Опитвали сме се да им помогнем да намерят начин да ги оставят навън, а децата да ги посещават през уикендите. Семействата, които ще влязат вътре с децата си, просто няма на кого да ги оставят.

- Как ще се осигурява ходенето на малчуганите до детската градина и училището?

- Специален бус ще ги взима от Къщата и ще ги кара до мястото, където ще учат и играят със свои връстници, след това същият бус ще ги връща обратно. Нищо необичайно.

- Вие имате ли дете? Бихте ли участвали с него в "Биг брадър"?

- Имам уникална дъщеря на 4 г. и половина, която се чувства прекрасно винаги и навсякъде когато съм близо до нея.

- Ще позволите ли да гледа шоуто?

- На нея все още не са интересни предаванията, които татко прави, защото е малка, може би с изключение на "Денсинг старс" и "ВИП денс". Гледа ги в началото, казва: "Това е на тати предаването", и след това си прави онова, което е интересно на нея, рисува, лепи лепенки, сглобява разни неща и си гледа любимите филмчета.
Въпросът ви обаче е много правилен. Какво да гледат и слушат децата вкъщи, е отговорност само на техните родители. Много родители грешат, когато смятат, че трябва да бъдат само приятели с децата си и те да споделят всички техни радости и проблеми. Не мисля, че един родител трябва да се тупа в гърдите, когато казва, че няма никакви тайни от детето си, особено когато то е толкова малко. Това ще е един от проблемите, за които ще говорим по време на целия сезон.

- Има ли семейство, което няма да участва, но вас истински ви е впечатлило?

- Има няколко, за които се колебаем и в момента. Почти сигурно е, че по време на сезона в шоуто ще влязат още няколко семейства. Също така, по време на "Биг Брадър фемили" в интернет ще тече онлайн записване на двойки, които ще могат да попълват анкетна карта, ако смятат, че са по-интересни от участниците, които гледат по телевизията. Ако някой ни впечатли истински, като нищо да влезе в шоуто на по-късен етап.

- Знам, че в "Биг брадър" не се допуска насилие. Но кога ще може да се намеси екипа?

- Ако един мъж удари жена си в Биг Брадър, бъди сигурна, че го е правил и друг път, когато са били у тях и държавните органи с нищо не са помогнали на тази жена. Защото знаеш ли каква е санкцията по закон за един мъж, който пребива жена си вкъщи? 200 лева. Затова в почти всяко второ семейство у нас мъжът бие жена си. Ако това се случи в Биг Брадър, жената ще може по най-лесния начин да осъди мъжа си за домашно насилие, а цялата аудитория на Нова тв ще бъде свидетел. Що се касае до казуса родител удря детето си, законът предвижда, че ако това се случи три пъти, то социалните идват и вземат детето. Това ще се случи и в "Биг Брадър Фемили". Друг е въпросът, че у нас няма никаква организация за това. Какво мога да направя аз, ако видя как един родител пребива детето си в Южния парк? На кого да се обадя?

- Има ли двойки, които очаквате да се разделят след участието си в "Биг брадър фемили"?

- Има семейства, за които категорично смятам, че ако се разделят, ще бъдат много по-щастливи. Дали ще се решат на тази стъпка обаче, не знам.

- Как и къде брадърите ще могат да правят секс?

- Всеки решава сам за себе си. Досега в "Биг Брадър" е имало достатъчно случаи, в които двама души да правят секс в Къщата. Някои не се притесняват от камерите, други го правят дискретно под завивките, трети, като Мариян и Мая от втория сезон, го направиха зад стола в Изповедалнята.

- Къде ще могат да пият участниците?

- В бара, в ресторанта. Съквартирантите, които няма да могат да си позволят тези екстри, ще си купуват от магазина и ще пият в кухнята по време на ядене или пък в хола.

- Как ще ги следите хората, които ще работят в бара и ресторанта да не издават информация от външния свят?

- Гледаме да са приятни и позитивни хора. Ще ги следим лесно, в Къщата има точно 62 камери, пък и те имат солидни договори за конфиденциалност.

- Известно е, че вие сте един от гласовете на Биг брадър. Тази година ще имате ли нови колеги?

- Тази година смятам да не се обаждам. Гласът ми излиза в заслужена пенсия. Изобщо това с "гласа" е много смешно. Чувствам се като Краси Аврамов, нали така се казваше? 
Основният глас ще бъде този на главния редактор Радослав Тушев. Ще му партнират другите главни редактори на дневните епизоди Мира Бакърджиева и Алек Несторов. Няма нищо странно в това Биг Брадър да има женски глас, така е в Англия от години.

- Кой пише текстовете за дикторския глас, който разказва какво се случва в Къщата през деня?

- Редакторите.

- Купихте ли вече апартамента и колата, които ще се дадат на победителите?

- Да, но това е в компетенцията на Нова тв, те дават голямата награда.

- Ще има ли тази година шоу от рода на "Голямата сестра", което да съпътства "Биг брадър фемили"?

- Не точно, но затова пък "Биг брадър фемили" ще бъде сериозно застъпен и то по нов начин в сутрешния блок, при Гала, във вечерното шоу на Иван и Андрей. В момента се мисли и за още два интересни проекта, които ще бъдат тясно обвързани с "Биг брадър фемили", но това ще ви го съобщи програмната директорка на Нова Олга Лозанова, когато тя прецени.

- Вие с Радост от "Модерно" сте много интересна двойка, преживяхте изключителни драми почти в стил турски сериал. Бихте ли се включили във "ВИП Брадър"?

- Благодаря ти много за интервюто и вниманието. Желая ти много здраве, щастие и бъдещи творчески успехи.

Стр. 18-19

Leave a Reply