Нощта на рекламоядите

БНТ, Денят започва | 2010-01-28

Водещ: За пореден път в София ще се проведе Нощта на рекламоядите. Интересно събитие. В студиото сме с водещия на това, което предстои. 

Константин Лунгов: Един от водещите.
Водещ: Какво точно, какво е..? защото не всеки е наясно.
Константин Лунгов: Да, разбира се. Нощта на рекламоядите се провежда за пореден път в България, като този път дори ще трае три дни. Затова се казва „Ad’s weekend”. Като това са най-добрите реклами, правени през 2009 г. Общо 360 реклами ще се излъчат в 6-часов купон. Интересното е, че за първи път български реклами ще влизат в този списък. Историята на събитието „Нощта на рекламоядите” е изключително интересна, защото един френски авантюрист през 86-а година намира за първи път киносалон за това нещо. Той цял живот е събирал реклами още от малък и иска да ги излъчи. Та за първи път получава киносалон след 12 часа във Франция, защото преди това не му дават, и предизвиква страхотен фурор. И поради тази причина това събитие се провежда след 12 часа след полунощ.
Водещ: Това е нещо като фестивал на рекламни клипове?
Константин Лунгов: Абсолютно. Дори някои реклами се правят специално за тази цел, за да бъдат излъчени там. Изключително интересни неща. Кастингът актьорския в рекламите е много интересен. Ще видите, както казах, българската реклама. Интересното е, че това е глобално събитие и се извършва едновременно в 160 страни в света. Тоест ние ще сме част от нещо абсолютно глобално.
Водещ: Конкурсна част има ли? В смисъл, награди раздават ли се или не?
Константин Лунгов: Не, не е такава целта. Всъщност не мога да ви кажа дали в другите държави се получават някакви награди, но ние на кого да дадем награда? Вярно, че има български реклами утре вечер, но…
Водещ: А който иска да отиде и да види това нещо, какво, купува си билет, отива там?
Константин Лунгов: Да. Действието се развива в парти-център на „4-и километър” в София. Началният час е 20.30 ч. Всъщност истинската част започва в 9 ч с много интересна лекция за нововъведенията в музиката, които са тази година влезли в рекламата, от проф. Кафтанджиев. След това има представяне на БНТ и вече започва хубавата част.
Водещ: Рекламата в условията на криза. Има ли промяна, усеща ли се кризата в рекламата? И в тези клипове, и въобще?
Константин Лунгов: Да, в някои реклами по доста интересен начин е засегнат, но не бих казал, че чисто си проличава финансов крах на бюджета на реклами и на такива неща, напротив. Тук не се залага много на високобюджетни реклами, а повече на хрумки. Реклами, които са като вицове, оригинални идеи. Общо взето рекламата в момента е нещо изключително важно, защото трябва в определени секунди да се случи нещо, да се случи някакъв етюд, нещо, което да ти привлече вниманието. Наистина започва да се превръща в изкуство, а не просто, ето, купете този продукт, както е било едно време.
Водещ: Според някои анализатори не рекламата е нещо между две части на филма, в смисъл някакъв пълнеж, а по-скоро филмът е пълнеж между две реклами. Натам се върви.
Константин Лунгов: Ами да, ето, щом има хора, които са казали такова нещо, ние започваме да правим и преглед на тези неща.
Водещ: А това докъде ще доведе? В смисъл, няма ли човек да се зомбира от това, което вижда? Защото то е много привлекателно, много ефектно…
Константин Лунгов: Не, не мисля, че ще има зомбиране, защото все пак действието ще се проведе в парти-център, където баровете ще са отворени, ще има много приятни музикални паузи. На втората вечер, събота вечер ще има парти на списание „Интро”, където пък ще има също много известни звезди. Хърбалайзър… тези, които се интересуват може да… Аз лично съм много фен на тези неща, защото идвам от музикална телевизия MAD TV и също съм много привлечен от това нещо. Скука няма да има…
Водещ: И няма да се налагат да се купуват перилни препарати или каквото и да е там?
Константин Лунгов: Не.
Водещ: Рекламата няма да има такова задължение, който си е купил билет за партито…
Константин Лунгов: Между другото ще има много интересни промоции в началото на вечерта, но не това е идеята. По-скоро на хрумките, на интересните хрумки в рекламите, отколкото агитация.
Водещ: Добре, последно за финал, любимите ти реклами, в смисъл такива, които са направени с много ефекти, които показват наистина някакъв сериозен бюджет или действително нещо, което показва находчивост?
Константин Лунгов: Да, това е много интересно, защото рекламата става все по-всеобхватна материя…
Водещ: В смисъл, трябва ли много голям бюджет, за да стане рекламата, да обхване клиента, потребителя, зрителя?
Константин Лунгов: Зависи за какво става въпрос. Понякога е нужно, защото това те впечатлява, „Аватар”, такива неща, те впечатляват с ефекти повече. Ако беше повече игрален филм едва ли щеше да предизвика такъв интерес. От друга страна пък, на мен лично ми харесват вицовете, хрумките. Запомням този продукт заради начина, по който ми е представен. Независимо как, то затова е толкова интересно.
Водещ: Много ти благодаря за този разговор! 

 

Leave a Reply