Нова европейска гражданска инициатива – за свободата на медиите

www.mediapool.bg I 12.03.2014

 България е част от кампанията, която настоява ЕК да се намесва в страни с концентрация на медийна собственост

 
 
"Ферди" (Verdi) – германският синдикат, който е предизвикал единствената успешна европейска гражданска инициатива досега, започва нов проект – за свободата на медиите, съобщи EUobserver.
 
С два милиона членове, той може лесно да събере необходимите 1 милион подписа, за да внесе гражданска инициатива. Но според Лисабонския договор тези 1 милион човека трябва да са от поне седем европейски страни.
 
Целта на кампанията е за нов проект – Европейска инициатива за медиен плурализъм, с която се настоява Европейската комисия да внесе законодателно предложение за борба с концентрацията на медии и защита на журналистите. Проектът е частично финансиран от две фондации – "Отворено общество" и "Адесиум".

Кампанията е насочена към Белгия, България, Кипър, Франция, Германия, Унгария, Италия и Великобритания.
 
Нейният говорител Джовани Мелоджи заяви на пресконференция в Берлин във вторник, че той се е включил, мотивиран от собствения си опит като медиен съветник на италиански евродепутат между 2004 и 2009 г. "Тогава, по време на най-тежкия период на Берлускони, Европейският парламент поиска от ЕК да се намеси, защото имаше явно нарушаване на свободата на медиите в Италия, тъй като министър-председателят беше също и собственик на половината от основните медии и можеше да контролира обществения оператор", каза той.
 
Мелоджи обвини Еврокомисията в "лицемерие", когато твърди, че държи на свободното слово, но казва, че няма компетенции да се намесва във "вътрешните работи" на страните членки, като Италия. Атила Монг, унгарски журналист, участващ в кампанията, разказа за подобни проблеми с Унгария. ЕК критикува законите, приети от правителството на Виктор Орбан, но почти нищо не се промени.
 
"Унгария е най-добрият пример за това как една страна може да тръгне в грешна посока. Имаме едновременно Берлусконизация и Путинизация на медиите", заяви унгарският журналист. Той е бил уволнен от унгарското обществено радио, след минута мълчание в ефир в знак на протест срещу медийните закони, след като направил сравнение с руския президент Владимир Путин.
 
Единствената надежда на гражданските активисти в Унгария е Еврокимисята да има правомощия да се намесва при нарушаване на гражданските свободи в страните членки, каза той. В България, Чехия и Румъния повечето медии също са контролирани от медийни магнати със силни политически интереси, отбелязва Euobserver.
 
Германският профсъюз "Ферди" организира по-рано акция "Right2water" ("Право на вода“), която се обявява за всеобщ достъп до чиста вода и срещу либерализацията на водния сектор. Това стана първата гражданска инициатива, събрала необходимите един милион подписа, за да бъде разгледана от европейските институции. Внасянето на инициативата в ЕК стана през февруари.
 
Корнелиа Хас, председател на германския журналистически съюз във "Ферди", заяви, че концентрацията на медийна собственост може да не е толкова "грабваща" тема за германските граждани като темата за защита на водата, но допълни: В Германия има чувствителност към важността на този проблем. "Медийният плурализъм изчезва и от регионалния и местния медиен пазар в Германия. И всеки е чул за Италия и Германия, така че си заслужава да се опита".
 
Кампанията трябва да набере 1 млн. подписа до 18 август.
 
След това ЕК ще прецени дали има компетенции по направеното искане и ако отговорът е "да", ще направи законодателно предложение до евродепутатите и страните членки, както стана с проекта “Right2Water”.
 

Leave a Reply