Нова кулинарна концепция – за първи път във Варна

Anett & Co. I 27.02.2013

На 26 февруари сред близки, приятели и специални гости, бе открит първият вегетариански и рибен ресторант в Морската столица.

На 26 февруари сред близки, приятели и специални гости, бе открит първият вегетариански и рибен ресторант в Морската столица. В приятна и уютна атмосфера, на фона на спокойна и романтична музика, всички поканени успяха да се насладят на изключително вкусните специалитети, приготвени с много любов и страст от домакините, които успяха да докажат, че вкусната и здравословната храна имат точка на пресичане и тя е в ресторант "Жасмин Тий Хаус".
За своята идея, собственичката на ресторанта Ирина Вълчева, споделя: „Решението ни ресторантът да не предлага месо е свързано с концепцията, че ограничаването консумацията на месо облекчава работата на организма и помага за извеждането на токсините. Не е задължително човек да е вегетарианец, за да се храни при нас. Дори веднъж на ден или на седмица да се приеме безмесно ястие, това е също разтоварващо. Друг плюс на вегетарианската храна, е богатото съдържание на вещества, които алкализират средата в организма. Високата киселинност – често следствие от оскъдния прием на зеленчуци, плодове и вода, за сметка на повече месо и полуфабрикати – води до агресивност, раздразнителност, нарушен сън и много други.”
Храните, които екипът е подбрал за своето меню, са с високо съдържание на полезни вещества като киноа, елда, булгур, лимец, нахут. Предвидени са и информационни книжки, за тези от клиентите, които тепърва се запознават с тези продукти. При приготвянето на нестандартните ястия са включени и добре познати съставки – зеленчуци, различни сирена, приготвени на място сосове. В менюто се предлага и риба, заради високото съдържание на омега 3 мастни киселини, чието благотворно влияние върху организма е добре познато.
Друга интересна идея на собственичката е всеки ден да бъде предлагано дневно меню – акцент за деня, включващо супа, салата, основно и десерт. Супите и десертите ще са различни всеки ден и информация за тях клиентите ще могат да получат, както във фейсбук страницата на ресторанта, така й от обслужващия ги сервитьор. Салати и основни ястия ще фигурират в постоянното меню, съобразено със сезона.
Интериорът в ресторанта е подбран, за да предразположи клиентите да се отпуснат като в дома си или на гости при приятели. Светлите цветове и акцентите в тюркоазено и зелено подсказват необходимото връщане на човека към природата, морето, небето и общуването очи в очи. Това е и причината в ресторанта да се предлагат само приготвени на място безалкохолни напитки от натурални, актуални за сезона продукти – прясно изцедени фрешове, билково мляко и домашно приготвени лимонади. Цените са достъпни за клиентите, които биха поръчали стандартно безалкохолно или натурален сок. Това важи и за цените на ястията. „Част от мисията ни е да дискредитираме вярването, че здравословното хранене е скъпо. Порциите и комбинациите са гъвкаво подбрани, така че да са на достъпни цени.”, споделя собственичката Ирина.
В унисон с традициите за събиране на маса с близки хора, клиентите имат възможност да избират измежду селектирани вина и алкохол. Ароматни и лековити чайове са друга опция за напитка. Децата са също добре дошли и имат специален кът в ресторанта. Работещите няма да бъдат лишени от своя винаги търсен WiFi. Малка вътрешна градина ще радва посетителите през топлия сезон. И не на последно място – във вестибюла на ресторанта е предвидено място за изява на тези, които търсят себе си чрез творчество – картини, книги, плетива, ръчно изработени предмети и други изкуства.

Leave a Reply