Новините на bTV контра новините на “Нова”

www.sbj-bg.eu I 05.03.2014

 

Войната за новините между bTV и "Нова тв" е в своя пик. Двете медии са изправили новинарските си екипи на първа огнева линия. Целта е да отстрелят най-високия рейтинг. За това са впрегнали цялата си мощ. 

Правят непрестанни рокади, измислят нови рубрики, сменят, заемат и свалят водещи, местят едни емисии, правят нови студия, облепват цяла София с билбордове… 

Битката е тотална, безмилостна, по каноните на конкуренцията. Във водовъртежа й обаче има и забавни моменти – данните от пийпълметричните агенции, които не леко и неловко се различават. 

Първият от последните залпове дойде от "Нова телевизия". На 24 февруари тя представи обновената си новинарска емисия – с ново 4-сетово интерактивно студио, ново лого, нова визия и нова водеща – на мястото на досегашната титулярка Даниела Тренчева до Николай Дойнов седна Ани Салич. До неотдавна тя бе част от екипа на bTV. 


Разменят се неясни закани

Оттам обаче я свалиха от новините с идеята, че ще води собствено предаване, но то така й не тръгна в ефир заради пропуски в концепцията и изпълнението. Вместо да воюва за връщане в играта със заместничката си Виктория Петрова, Салич си тръгна обидена. Водещата беше последната емблема на bTV, която напусна кораба малко преди промените по върховете на телевизията и пристана на конкуренцията. 

Въпреки нововъведенията в "Нова тв" зрителите не бяха очаровани, поне от старта. В интернет форумите стотици граждани въстанаха заради рокадата и се размечтаха за младата и талантлива Тренчева. Оказа се, че тя не е изпратена съвсем в изгнание и пак ще води новините, но ще е във втория отбор с колегата си Христо Калоферов. 

В "Нова телевизия" ще разберат ли скоро, че има стандарт 16/9 и бабите изглеждат по-малко дебели?", попитаха интернет потребители. Друг интернет "зрител" – Lo mejor, пък пише: "Нова" винаги са имали кофти водещи на новините". 

Рокадите в нюзрума предизвикаха и иронични коментари. Някои съветват тв управата, че за да си вдигне рейтинга, по-добре било да покани Бетина Жотева за говорителка, на което други отговориха, че Ани Цолова била достойна заместничка на пиарката на финансовото министерство по времето на Симеон Дянков. 

Коментарите в мрежата обаче бледнеят пред неясната закана, която се появи в сайта на "Нова тв" – екипът на новините бил обмислил и ново съдържание на новините. Какво точно означава това? И как ще го предава това ново съдържание, не е ясно. Засега. (Със съкращения) 

Снимка: bj-bg.eu 

Оригинална публикация

Leave a Reply