ОББ и Фондация „Аполония” отличиха най-добрите български творци на Празниците на изкуствата в Созопол

PRnew.info I 28.08.2010

Наградата за култура и изкуство на ОББ бе връчена на писателката Силвия Чолева, а перкусионната двойка Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи спечелиха Наградата за заслужил арт деятел на на Фондация „Аполония”

Празниците на изкуствата „Аполония 2010” бяха открити на 28 август с церемония по награждаването на едни от най-добрите български творци с наградите на Фондация „Аполония” и ОББ.

Със статуетката „Аполон Токсофорос” („Аполон Лечител”) на Фондация „Аполония” бе наградена перкусионната двойка Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, а с Наградата за култура и изкуство на ОББ, въплътена в статуетката с антична фигурка на делфин, бе отличена радиожурналистката и писателка Силвия Чолева. „Чест прави на Аполония и на ОББ че по време на Празниците на изкуствата дават възможност да бъдат представени не само музика и театър, но и книги и качествена литература”, заяви Силвия Чолева. Тя ще представи своя роман „Зелено и златно” (Издателство „Жанет 45”) на 4 септември от 20 часа в Художествената галерия в Созопол.

След като благодариха на организаторите и на подкрепата на ОББ за българското изкуство Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, заедно с Марио Григоров и Веселин Веселинов-Еко, изнесоха впечатляващ спектакъл в амфитеатър "Аполония", в който преплетоха успешно етно, джаз и модерни музикални елементи.

От 28 август до 5 септември 2010 гостите на Аполония могат да се насладят на музикални събития, театрални постановки, картинни изложби и много артистични прояви.
.
Център на музикалното и визуално изкуство и тази година ще бъде джаз-клуб ОББ. Там ще звучат – ”The dust busters” (САЩ), TRI O FIVE, Percussion Impact – Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Милен Кукошаров. Предвидени са премиерен концерт в памет на Оскар Питърсън – АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ и още две премиери – концерт ASTOR FOR FOUR, Музиката на ПИАЦОЛА – Веселин Веселинов – Еко, Венци Благоев, Живко Петров, Христо Йоцов и концерт ONE jazz MAN – Милчо Левиев. С концерти в джаз клуб ОББ ще се представят – МИХАИЛ ЙОСИФОВ СЕКСТЕТ с гост Бен Крос и Концерт 100 ГОДИНИ DJANGO REINHARDT VENTZISLAV BLAGOEV HOT JAZZTET.

ОББ – в подкрепа на културата и изкуството

Обединена българска банка е една от компаниите, която развива дългосрочни програми в подкрепа на културата и изкуството, културно-историческото наследство, образованието, грижата за деца в неравностойно положение, масовият детски спорт и високото спортно майсторство.

В областта на културата и изкуството банката подкрепя национално значими български арт фестивали, сценичните изкуства, отделни творчески прояви на български творци, като само за арт прояви отделените средства за последните 10 години надхвърлят 2 милиона лева.

От 2007 година ОББ връчва и своята Награда за култура и изкуство (Награда на Генералния спонсор) по време на Празници на изкуствата „Аполония”. През годините нейни лауреати са били джазменът Антони Дончев, Ангел Заберски – син, успешният млад режисьор Камен Калев, представил достойно България на филмовия фестивал в Кан с филма си „Източни пиеси”. За 2010 година нейният носител е радио журналистката и писателка Силвия Чолева. В наградата на ОББ присъства антично изображение на делфин – едновременно древен символ на финансовите взаимоотношения между хората и митичен спътник на бога на изкуствата Аполон.

Снимки

от откриването на Аполония 2010 може да намерите на http://www.bulphoto.com/events/21855/, с автор Румен Раканов, Агенция БУЛФОТО.
Снимките могат да бъдат използвани свободно и без заплащане

Leave a Reply