ОББ връчва награда „АГОРА“ за солидарност и хуманност

ОББ I 12.03.2012

Приз в категория „Солидарност и хуманност“ ще връчи Обединена българска банка на народно читалище "Хаджи Ненчо Д.Палавеев – 1869" от град Копривщица в рамките на награждаване на победителите в третото издание на конкурс АГОРА. Официалната церемония ще се състои на 15 март 2012 г. от 17 часа в зала „Диамант“ на столичния хотел „Дедеман Принцес“.
 
В рамките на събитието ОББ ще отличи читалището и танцов състав «Копривщенски Богородици» заради благотворителната им кампания „Деца помагат на дете за дом без насилие“, насочена против домашното насилие. Повод за номинацията и излъчването на читалището за победител е инициатива в подкрепа на пострадало при домашно насилие 12-годишно дете. Целта на инициативата е да повиши информираността на общността и на самите деца относно щетите, нанасяни от насилието в семейството и да подпомогне възстановянето на пострадалото дете.
 
В резултат на общите усилия, инициирани от читалището,   начинанието среща недвусмислената подкрепа на редица граждански групи в Копривщица, на общинската администрация, на местната музейна дирекция. Организирани са събиране на средства, благотворителна лотария, благотворителен концерт, както и социална група на инициативата във Фейсбук.
 
"Деца помагат на дете за дом без насилие" е една от трите инициативи, отличени в рамките на Конкурс АГОРА за особен принос в развитието на местните общности. Категориите, в които бяха излъчени проекти, са „Солидарност и хуманност“ ("Деца помагат на дете за дом без насилие" , НЧ "Хаджи Ненчо Д.Палавеев – 1869", гр. Копривщица), „Най-продуктивно партньорство“ ("Многофункционална камерна зала" , НЧ „Васил Левски-1861", гр. Карлово) и „Изкуство и култура за развитие“ (Северен фестивал на любителските читалищни театри „Звезден прах" , 2011 година, НЧ "Борба – 1896", гр.Кнежа).
 
За Конкурса АГОРА:
Конкурс АГОРА се провежда от 3 години насам по инициатива на Платформа АГОРА и цели да отличи най-успешните практики, проекти и инициативи на читалища, които са стимулирали участие на гражданите в решаване на проблеми на общността, отговорили са на реални нейни потребности, мобилизирали са подкрепа за различни каузи, повишили са солидарността и доверието, подпомогнали са изграждането на активни общности за местно развитие.
Конкурсът се организира с подкрепата на Обединена българска банка и партньорството на Министерството на културата на Р България, фондация „Чарлс Стюарт Мот", VIVACOM, Хабитат България и Университетско издателство „Св.Климент Охридски". В тазгодишното издание на Конкурс АГОРА постъпиха инициативи,изпълнявани в 15 града и 24 в малки населени места, като 19 от тях са с участието на деца и младежи.
За повече информация относно конкурса посетете http://www.agora-bg.org.
 

Leave a Reply