Обновеното списание „Правен свят

Дарик радио, България следобед | 2009-11-27

Водещ: В минутите отредени за медийна рубрика всеки петък по Дарик радио ще говорим за списание „Правен свят”. Дори никога да не сте чели за списание „Правен свят” от миналата седмица знаете за него най-вероятно, защото в едно интервю за списание „Правен свят” министър Дянков обвини журналиста Кирил Вълчев, знаете я тази история, така или иначе интервюто ще излезе в новия брой на списание „Правен свят”. А това е списание, което е част от групата на Дарик. Тесен профил по-широка аудитория, това казва Константин Вълков, програмния директор на Дарик, и твърди, че това е най-важният закон при списанията. Светослава Кузманова поговори с него, не за радиото този път, а за „Правен свят”, за новия коледен брой „Правен свят”, който излиза на 1 декември, обърнете внимание. Имаме обещанието, че той ще е драматично различен от това, което читателите му са свикнали да виждат през последните години. Промяната е пълна и започва от корицата. За корицата и за съдържанието Светослава Кузманова разговаря с Константин Вълков.

Репортер: Какво ще е новото в „Правен свят”? Какво се променя? Списанието всъщност съществува на пазара от доста години, но сега ще излиза с по-малък тираж, така да се каже през годината, по-малко бройки, предполагам, че ще има и промяна в темите, в начина на поднасяне, изобщо какво е новото в „Правен свят” и от кога да го очакваме?

Константин Вълков: Да започнем отзад напред. На 1 декември ще излезе новият брой, който всъщност е първият брой, откакто Дарик е собственик на списание „Правен свят”. Новото започва от външността и завършва с вътрешността естествено. Преди месец и половина ние поръчахме на една компания, която се казва „Амити студио” да разработи цялостна графична концепция за това списание. Тоест броят, който ще видите на 1 декември е изцяло нов и визуално, като започнем от корицата до всяка една страница вътре. Реално това за нас дори е едно тотално ново списание, защото разликата е драматична. Останало е само името „Правен свят” и някои от основните акценти вътре, които така или иначе са били много успешни и преди, като специализирани материали за бизнес и право, за общество и глас и т.н. Другото ново е, че създавайки новата концепция на списания „Правен свят”, ние твърдо вярваме, че тя не може да бъде направена така както трябва на база изследвания, фокусни групи, социология и т.н. Вярваме на инстинкта с. Така например за първи път ще видите, че една доста сериозна част, над 16 стр. в списанието, отпечатана на друга хартия, е отделена за анализи и лични мнения.

Репортер: На кого?

Константин Вълков: Като започнем от Петко Бочаров и приключим с някои от журналистите в Дарик радио. Тези анализи и лични мнения по същество, между другото едни от най-четените неща в ежедневниците в България, неочаквано за мнозина, ще присъстват във всеки един брой, както казах отпечатани на друга хартия, за да се откроят по някакъв начин. Защото ние с „Правен свят” се опитваме да върнем тази малко позабравена мода на старомодната журналистика, която в месечните списания има малко по-дълги текстове, можеш наистина да седнеш вкъщи и за няколко часа да се потопиш в това списание.

Репортер: За да бъде списание за четене, а не за разглеждане на картинки?

Константин Вълков: Да, просто не е дайджест или рекламен каталог, а истинско списание за четене, каквато е и идеята на списанията. А защо 10 броя годишно? От 2010 г. списанието започва да излиза 10 пъти в годината, като ние обединяваме месеците август и януари в два двойни броя. Тоест примерно през юли месец ще получите доста по-дебел брой, който ще обедини юли и август. Така или иначе август е слаб месец и си мислим, че ще бъде далеч по-добър комплимент към читателите да получат един двоен брой през юли, който да четат два месеца.

Репортер: Променя ли се обемът на списанието? Става ли то по-дебело или по-тънко?

Константин Вълков: Променя се поради две причини. Първата е, че ние избрахме една много особена хартия, на която то ще се печата, която е доста по-обемна. Тоест то ще изглежда по-дебело. Иначе за разлика от последните два броя, то е по-голямо като обем с около 30-40 страници, но това е заради големия рекламен интерес, който има към коледния брой. Така че по-скоро обемът ще спазва правилата. Когато има достатъчен брой реклами, то ще бъде по-дебело. Но аз вярвам в това.

Репортер: Каза, че се променя корицата, това означава, че няма да има конкретно лице, което да застава и да бъде лице на броя или?

Константин Вълков: Не, напротив. Вкарваме два основни акцента в броя. Първият акцент е материалът за човека или хората на корицата. Да речем, за първи път в този коледен декемврийски брой ще се появят четири души на корицата. Тоест за първи път корицата ще бъде от четири, млади хора при това, снимани едновременно. Това е голямата история на броя. Тя е адвокатска, с коледен оттенък, малко стряскаща дори за някои, защото тези, които са виждали над пет години „Правен свят” как изглежда, изведнъж ще видят друго списание. Вторият голям акцент, който един вид също е материалът от корицата, но не присъства на корицата, е постоянната рубрика, която въвеждаме, тя се казва „Интервюто на Кирил Вълчев”. Както и останалите материали, едно наистина много дълго интервю. Във всеки брой ще има дълго интервю, което ще бъде подчинено на една тема. Примерно интервюто на Кирил Вълчев на турско кафе с Ахмед Доган. Интервюто на Кирил Вълчев на суши с посланика на Япония.

Репортер: Тоест интервюираните хора може да не са адвокати, юристи, съдии и прокурори?

Константин Вълков: Те задължително може би няма да бъдат. Освен ако образованието не им е такова, но в живота си по-скоро няма да бъдат такива. Стартираме за нас нормално със Симеон Дянков, но така се получи, че стана ненормално. Тоест в първия коледен брой ще прочетете цялото „онова” интервю на Кирил Вълчев, което наистина е над 15 стр. Публикуваме го в абсолютната му цялост. То беше разделено, както знаят всички, на две части…

Репортер: Защото то е правено на два пъти.

Константин Вълков: То е правено на два пъти. Първият път завършва до момента, в който г-н Дянков си тръгна, а вторият път започва само на кафе, от момента, в който той се върна. Така че и това ще прочетете в „Правен свят”. Това са двата големи акцента плюс мненията и анализите.

Репортер: А иначе останалите теми ще бъдат предимно юридически или също би могло да има и други?

Константин Вълков: Ще има предимно такива, но започваме да залагаме малко повече на теми, свързани с мениджмънт, с бизнес и с живота извън правото, ако мога така да кажа, без да използвам онази изтъркана и използвана за какво ли не дума лайфстайл. Не, това няма да бъде поредната лайфстайл секция в списание, в която ще представяме коли, парфюми и т.н. Не, тя индиректно ще бъде свързана и с правото. Дали ще представяме популярни книги, свързани с правото, телевизионни сериали, модни марки, които по някакъв начин обличат адвокати, юристи, прокурори и т.н., но всичко ще бъде все пак подчинено на това, но в същото време ще се опитаме и да разширим аудиторията. Защото най-важният закон на списанията е тесен профил, по-широка аудитория. Ние добре съзнаваме, че няма как да привлечем тези, които харесват тунинг на автомобили примерно да си купят „Правен свят”, и няма и смисъл да го правим.

Репортер: Тоест да разбирам, че списанието вече няма да е толкова бутиково и толкова затворено в материята, защото името „Правен свят” предполага то да е четиво само за юристи?

Константин Вълков: Да, но все пак ще се опитваме да помагаме на всички от студентите по право до един много зрял и успешен възрастен адвокат.

Репортер: А защо му беше на Дарик да купува „Правен свят”?

Константин Вълков: Самата група Дарик има следните предимства, които биха й помогнали да развие правилно това списание. Първото е наличие на много добри и успешни журналисти, които работят в Дарик, които биха могли да продължат да развиват своите теми, материали или нещо нов в „Правен свят”. Втората причина е, че Дарик е собственост на единственият и най-голям правен портал lex.bg. И третата е чисто маркетингова. По този начин Дарик ще успее да привлича клиенти, които досега не сме успявали да привличаме. Защото т.нар. мултиплатформени проекти досега включваха интернет и радио, а сега вече ще могат да включват и преса. Тоест когато ние се обръщаме към рекламодателя, ще можем да им предложим абсолютно всичко.
Репортер: А може би и защото собственикът на Дарик е юрист и питае любов към тази тема?

Константин Вълков: Това е най-важната причина, да.

Leave a Reply