Обявихме цените си публично

Капитал Кариери I 2010-05-21

Преди шест години трябваше да вземем много важно решение, от което щяха да зависят пряко приходите на фирмата занапред. Въпросът беше дали да публикуваме официална ценова листа, или да ценообразуваме според конкретния случай. Вторият вариант не е лишен от логика, защото няма две еднакви събития и ценообразуването на услугите е специфично. Ние обаче искахме да въведем ясни и последователни ценови условия с настоящите ни клиенти и да стигнем до много по-широк кръг потенциални клиенти, които са имали нужда от подобни услуги, но не са знаели точно какво търсят, къде да го открият и при какви цени.

До този момент никой в нашия бранш не беше обявявал цените си публично. Много от конкурентите ни разчитаха именно на факта, че ценообразуването в нашия сектор е субективно – според клиента, според времето и натовареността на сезона, дори според лични връзки и предпочитания. Направихме анализ на всички казуси, които сме имали през годините – отстъпки за времетраене на събитията, нощни построявания, амортизация на техниката, и накрая установихме, че можем да дадем на пазара ценова листа, в която да има фиксирани цени и условия за съответната година. Разбира се, давахме си сметка, че ако публикуваме цените си, ще трябва да ги спазваме безусловно.

Шест години по-късно можем да кажем със сигурност, че решението ни беше повече от успешно. През 2005 г. ценовият ни каталог представляваше малка книжка от 20-30 страници, днес вече има над 100 страници, обединяващи услугите на четири различни дейности под шапката на Special Events Group. В момента все още сме единствената техническа фирма в България, която публикува такъв каталог всяка година. Основното ни опасение от едно време, че публичното обявяване на цените ще позволи на конкурентите ни да ги подбиват, не се оправда. Не само че стигнахме до голям брой нови клиенти, но всички в бранша използват нашите цени за еталон и работят според тях. Доволни сме от това развитие, защото по този начин влияем активно и директно върху пазара. Освен това имаме 100% разпознаваемост в сектора, в който работим. Ценовата ни листа помага на много организатори на събития в България да съставят бюджетите си лесно и удобно.

При това развитие на каталога и ефекта от публикуването му, ако трябваше пак да взимаме това решение, бихме го направили отново. Това е единственият верен път за фирма, която налага стандарти и ги следва безусловно.

Оригинална публикация

Още по темата: Техника на растежа, Капитал Кариери

One Response to “Обявихме цените си публично”

  1. Техника на растежа | PR&Медиа Новини Says:

    [...] по темата: Обявихме цените си публично, Капитал Кариери Сподели [...]

Leave a Reply