Опитен PR специалист оглави официалната новинарска агенция на Русия

Dnevnik.bg I 17.09.2012 

Със заповед на правителството на Русия в понеделник бе освободен генералният директор на официалната информационна агенция на Русия ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко.

На негово място е назначен Сергей Михайлов – един от основателите на Руската асоциация за връзки с обществеността.

Още миналата седмица руските медии съобщиха за предстоящата смяна на Игнатенко, който заемаше поста от разпадането на бившия СССР през 1991 г. насам. Преди това той бе прессекретар на президента Михаил Горбачов. Игнатенко остава в ИТАР-ТАСС, но засега не е ясно с какви функции.

Сергей Михайлов е завършил Факултета за международна информация (журналистика) в Московския държавен университет и от средата на 90-те години и ссе занимава с реклама и връзки с обществеността. През 1992-1993г. работи в рекламната агенция "Корпорация "Я", а след това основава PR агенция "Михайлов и партньори". От 2004г. Михайлов работи в структурите на Руските държавни железници, като от 2006г. оглавява департамента за корпоративни комуникации.

Според в."Комерсант" назначаването на Михайлов погребва идеята за обединението на ИТАР-ТАСС и РИА "Новости" в една официална агенция. Изданието прогнозира, че предшественикът му Игнатенко може да оглави колегията на ТАСС или да стане член на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.

"Комерсант" припомня, че "Михайлов и партньори", която сега ще оглави съпругата Юлиана Слашчева, е работила за кандидата за президент Михаил Прохоров. Олигархът се представяше като опозиция на Владимир Путин, но по-скоро изглежда като казионна алтернатива, дирижирана от Кремъл.

"Сега задачата е да се влее свежа кръв в ТАСС и да се обнови агенцията. Въпросът е какво точно ще прави Михайлов, защото той няма опит в информационна агенция. От друга страна, може да се получи някакъв свеж поглед", коментира пред изданието високопоставен източник в Кремъл.

Игор Минтусов, дългогодишен колега на новия директор на ИТАР-ТАСС, отбелязва, че Сергей Михайлов е един от първите специалисти по PR в Русия, много ефективен мениджър, компанията му е един от лидерите на местния пазар, а и изглежда добре се е справил и в държавната железопътна корпорация.

Директорът на Центъра по политически технологии Игор Бунин вижда в смяната началото на по-мащабни процеси по обновяването на елита. "Ако по-рано задачата бе да се съхрани статуквото, то сега има няколко гениални идеи като национализация на елита и засилена борба с корупцията, за което са нужни нови ръководители – не тези, които вече 20 години са във властта. Трябва да се събира нов елит."

Оригинална публикация

Leave a Reply