Отказаха да регистрират промените В собствеността на “Труд” и “24 часа”

в. Дума | 04.04.2011

 

Търговският регистър отказа да регистрира промените в собствеността на вестниците "24 часа" и "Труд", стана ясно в края на миналата седмица. Единият от новите собственици Христо Грозев заяви вчера, че не вярва съдът да приеме евентуално обжалване на другата страна. "По-важно е какво ще стане оттук нататък. Не искам да коментирам Любомир Павлов, но трябва да се говори за това, което стана", каза Грозев.
"Знаехме, че покупката е рискова инвестиция. Нашата цел беше пресгрупата да не попадне в ръцете на групата около Делян Пеевски и да се запази независимостта на редакциите, подчерта Грозев. Взимахме решенията уж с консенсус, но впоследствие се оказа, че г-н Павлов управлява еднолично. Вече няма доверие между нас, нужен е катарзис. Възможно е да се разделят вестниците, всичко е въпрос на преговори", подчерта Грозев.
"Аз не съм средностатистически българин, имам професионалните умения и качества да браня своята собственост. Ще видите, че обикновено, когато съм придобил нещо, съм го изправял на крака и то е ставало най-доброто в бранша си. Амбициран съм". Това пък заяви другият инвеститор Огнян Донев също от вчера. Виждате и амбицията му (на Христо Грозев-б.р.) вече да разделя вестниците на две – да раздели "24 часа" от "Труд". Този човек, ако бъде оставен, може да направи наистина много глупости", смята Донев.
Губи целият медиен пазар, категорична бе медийната експертка проф. Нели Огнянова. Вярвам, че ще се намери бързо решение, това напрежение не е приятно и спорът повдига завесата към проблемите, свързани с контрол върху медии и с медийната собственост, подчерта тя. За нас е важно доколко купувачите или собствениците зачитат важни ценности и стандарти като редакционната независимост, правото на информация, недопускането на превръщането на медиите в инструмент за влияние и недопускане на монополизирането на пазара, категорична бе Огнянова.

Стр. 2

Leave a Reply