Парламентът с пресклуб “3 в 1″

в. Монитор | Петър ОГНЯНОВ | 24.11.2010

Кафето за журналисти по-евтино от депутатското

С изцяло нов супермодерен медиен център разполагат от вчера журналистите в НС. Парламентарният пресклуб, който вчера бе открит официално лично от председателя на НС Цецка Цачева, съчетава под общ покрив три помещения с различно предназначение.
В основната зала репортерите разполагат с плазмен телевизор, компютри, от които да предават своите материали чрез интернет, самостоятелни тонколони над всяко от бюрата, осигуряващи звук от пленарната зала, както и с маса и дивани, на които ще могат да обменят по някоя парламентарна клюка. Някои от журналистите побързаха да изпробват новата техника и възкликнаха, че парламентът отдавна е изпитвал остра нужда от подобно кътче.
В съседната стая се намират кутиите, в които медиите получават проектозаконите, както и етажерка с дневната преса. Основното помещение в медийния център, който бе изграден на втория етаж до зала "Запад" в НС, представлява и своеобразна галерия, тъй като стените са окичени със снимки на депутати и на премиера Бойко Борисов. По думите на Цачева те ще се подменят периодично, така че всеки от фоторепортерите да може да демонстрира творческите си способности.
Във втората зала се намира барчето, което пък разполага с плот и високи кожени столове. В него могат да се видят фотоси на личности от зората на демокрацията като Желю Желев и Жорж Ганчев. Цените в бюфета се оказаха поредната приятна изненада в новооткрития пресклуб, тъй като дори депутатите ще трябва да плащат повече за кафето и останалия асортимент, който се предлага на долния етаж в "Клуба на народния представител".
В третото помещение пък се намира дългоочакваната от мнозина депутати и журналисти пушалня. Вчера обаче тя се оказа все още под ключ. Цачева побърза да успокои любителите на тютюна и обеща да открие и нея в близките няколко дни. Изграждането на стаичката се наложи заради новите изисквания за пушене на обществените места.
Шефката на НС даде да се разбере, че в разрез с традицията под нейното ръководство в парламента няма да се допускат прегради между журналистите и депутатите. С пресклуба се разширяват възможностите и условията за работа на парламентарните журналисти, които там ще могат да следят пленарните заседания и да общуват помежду си и с народни представители, каза Цачева. По думите є в условията на прозрачност и открито управление има нужда от нови територии на парламентарна публичност, където да се осъществява пълноценно взаимодействие между представителите на медиите и депутатите.
След като връчи плакет за заслуги и подари диктофон на доайена на парламентарните журналисти Христо Цеков по повод 80-ата му годишнина, Цачева демонстрира близост с репортерите на по чаша вино в новооткрития пресклуб.

Стр. 4

Leave a Reply