Пазарлъкът за ТВ правата на “А” група започва от 7 млн. лв.

в. 168 часа | 18.02.2011
 
Каналите на "Булсатком", ТВ7 и БНТ в надпревара
 

ПАЗАРЛЪКЪТ за пълните телевизионни права за излъчване на мачовете от "А" група през следващия сезон ще започне от 7 млн. лв.
Това казва бившият президент на професионалната футболна лига Валентин Михов. Той е упълномощен от елитните клубове да води преговори от тяхно име с потенциалните купувачи на продукта.
"Сумата трябва да е по-голяма от 7млн. лв. – уточни Михов. – Всичко зависи от рекламния пазар на телевизионните медии, рейтингите и условията на стадионите."
Настоящият договор за излъчване на мачовете изтича през тази година. Правата се държат от Би Ти Ви, която през пролетта ще предава срещите по своя канал "Би Ти Ви екшън". Кабелният канал е приемник на "Про БГ", която беше изкупена от Би Ти Ви.
"Има достатъчно оферти 3а следващия сезон, но не е коректно да ги коментирам – допълни Михов. – Виждате каква беше нашата стратегия през последните години. Разпределяхме парите 3а всички клубове спрямо класиранията. Ако на някого не му харесва, е способен да се конкурира. В България има специалисти по всичко. Ако са способни, нека да предложат сферти от 8 или 10 млн. лв." През 2008 г. ТВ 2, която впоследствие се превърна в "Про БГ", купи правата за три сезона с евентуално продължение за още два. Общата предложена сума тогава беше около 50 млн. лв.
Според източници на "168 часа" Би Ти Ви няма намерение да инвестира подобна сума за бъдещ договор.
"Нямаме право да коментираме дали контрактът ще бъде продължен – заяви пиарката на телевизията Ина Маркова. – Не мога нито да потвърдя, нито да отрека продължаване на договора. Не се доверявайте на информация от клубовете. В най-скоро време ще обявим намеренията си."
В наддаването са готови да се включат три телевизии. С най-сериозни позиции са каналите на "Булсатком" -
"ТВ + " и "Филм +". Те навлязоха сериозно във футболния пазар, защото дават всяка седмица срещите от италианското и испанското първенство. Старозагорската компания отмъкна и голяма част от двубоите на националния отбор, както и няколко среши на българските клубове в европейските клубни турнири през този сезон. "ТВ +" и "Филм +" се излъчват единствено за абонатите на "Булсатком".
ТВ 7 промениха изцяло спортната си програма с идването на Николай Бареков начело на медията. Журналистите заложиха на живи включвания от най-горещите точки и освежиха сериозно новините. Спортният отдел стартира и седмично спортно предаване. "Наистина беше подхвърлено, че може да излъчваме мачовете, но няма нищо конкретно", казват от мениджърския отдел на ТВ 7.
Със сериозни шансове е и Българската национална телевизия, която разполага с най-сериозен потенциал като екип и техника. Настоящите й шефове са обърнали внимание на спада в рейтинга на спортните предавания. Една от причините е липсата на мачове от родните първенства.
"Много е трудно да бъдат удовлетворени всички изисквания и на клубовете, и на телевизиите – споделя Валентин Михов. – Само за тази година съм вкарал лично 500 хил. лв. от реклами, 3а да се получи крайната сума, която ще получат отборите. През годините цифрата отива на 20 млн. лв. Обещавам на всички зрители, че каквото и да се случи – мачове ще има по телевизията."

Стр. 55

Leave a Reply