Пазарът оцени “руския Google” на 8 млрд. USD

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 26.05.2011

 

Най-популярната търсачка в Русия събра 1.3 млрд. USD от IPO

 

"Яндекс", най-популярната интернет търсачка в Русия, събра 1.3 млрд. USD по време на своето първично публично предлагане в САЩ. Базираната в Москва компания продаде 52.2 млн. акции, или 16.2% от цялото дружество, на цена 25 USD всяка, което е повече от първоначално предвижданата цена 20-22 USD. При тази стойност на акциите пазарната оценка на компанията в момента е около 8 млрд. USD. Съобщението идва по-малко от седмица след IPO-то на социалната мрежа LinkedIn, която събра повече от 400 млн. USD, също надхвърляйки очакванията на анализаторите. Продажбата е най-голямото технологично IPO за 2011 г. и най-голямото интернет IPO от това на Google през 2004 г. Предлагането идва по време на период на рекордно голям интерес към акциите на хай-тек фирми. Тази година поне 230 компании са обявили планове за първични публични предлагания в САЩ – най-големият брой от 2004 г. насам.
История от успехи
Основавайки се на средна стойност от 21 USD за акция, от "Яндекс" планираха да продават акции на цена поне колкото 23 пъти приходите им от една акция за следващата година. При Google това съотношение е 13 пъти от прогнозираните за 2012 г. приходи. Около 70% от продаваните акции идват от съществуващи инвеститори, включително Baring Vostok Capital Partners и Tiger Global Management. Приходите от продажбата ще бъдат инвестирани в нови технологии, инфраструктура и потенциални придобивания, пише в документите по предлагането. До края на втория ден на търговията цената на акциите на "Яндекс" се увеличи с 55%, достигайки 38.85 USD. Компанията има история, за която много други стартиращи фирми биха завидели – създадена преди 14 години, тя вече държи две трети от руския пазар на интернет търсене, което й носи маржове от 20-30% през последните няколко години. Приходите й са се утроили от 2007 г. насам, достигайки 439.7 млн. USD през 2010 г.
Руските пазари
Пазарът на онлайн реклами в Русия се е увеличил с 51% между 2008 и 2010 г., достигайки 940 млн. USD според московската Асоциация на комуникационните агенции. Същевременно разходите за печатни реклами са спаднали с 41% за същия период, а радио- и телевизионните сегменти са спаднали
съответно с 21 и 6%. "Яндекс" получава голяма част от приходите си именно от реклами. Според главния изпълнителен директор на компанията Аркадий Волож руският рекламен пазар ще се утрои през следващите няколко години. "Яндекс" също така може да разчита и на пазарите в съседните държави. От своя страна руската интернет индустрия, най-голямата в Европа след германската, отчита бърз
растеж и през 2015 г. ще съставлява 3.7% от брутния вътрешен продукт на страната, смятат анализаторите от Boston Consulting Group. Потребителите на интернет в Русия се очаква да се увеличават с 12.5% на година до 2014 г., по-бързо от Китай и малко след Индия. Президентът на страната Дмитрий Медведев направи модернизацията основен приоритет на своята администрация.
Шпионаж
В услуга на държавата
► В началото на май от "Яндекс" потвърдиха, че са предавали поверителна информация на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Сайтът е предоставил на държавата информация за потребители, които са дарявали средства на антикорупционен уебсайт, създаден от руски блогър.
►Това е една от причините компанията да упомене редица предупреждения в своите борсови документи, подадени към американската комисия по ценни книжа. В тях от "Яндекс" споменават за възможно "агресивно прилагане на противоречиви закони, или на политически мотивирани действия".
► В документите руската правна система се характеризира с непоследователност на регулациите, избирателно прилагане на закони, липса на независимост и други негативни черти.
Пазарни неволи
Нестабилни пазарни оценки
► Пазарната оценка остава сериозно притеснение при първичните публични предлагания на интернет компании, след като няколко такива претърпяха голям срив
в цените на акциите си след силен бум през първия ден на търгуване. В сряда LinkedIn беше малко над крайната цена от деня на дебюта им на борсата, но 23% по-ниско от пиковата цена през първия ден на търговията.
►Акциите на китайската социална мрежа Renren в момента се
търгуват на цена, доста по-ниска от обявената при IPO-то, след като започнаха силно на 4 май. ► Акциите на Е-Commerce China Dangdang скочиха с 87% през първия ден от търговията през декември, но в момента се търгуват на едни от най-ниските нива от дебюта си.

Стр. 19

Leave a Reply