Петима студенти по журналистика със стипендия от “24 часа”

в. 24 часа | 20.04.2011

 

Цветарките сигурно са нещастни, но на снощният благотворителен коктейл по случай двадесетия рожден ден на в. "24 часа" се събра значителна сума, която ще бъде раздадена като годишни стипендии за талантливи, но бедни студенти по журналистика.
В поканата гостите – по-първите хора в държавата, бяха призовани да не носят цветя и подаръци, а парите, които биха искали да дарят, да пуснат в нарочно поставените урни на входа на събитието.
Всички бяха достатъчно щедри и се събра значителна сума, която ще стигне за пет годишни стипендии на талантливи студенти по журналистика, а не за една или две, както предполагахме, че ще се получи.
Повечето гости пускаха своята лепта анонимно, някои обаче си бяха оставили и визитни картички. Направиха впечатление даренията на "Винпром Пещера", Димитър Консулов, Петя Славова и много други. Част от дошлите пожелаха да направят банков превод, затова публикуваме банковата сметка:
"168 часа" ЕООД
Райфайзенбанк София
IBAN:BG70RZBB 91551060182913
BIC:RZBBGSF
Предназначение: дарение за стипендия "24 часа"
Последното уточнение е задължително да се пише при превода на парите.
Стипендията е предназначена за студенти по журналистика, които към 2011 г. навършват 20 години.
Те трябва да учат в авторитетни учебни заведения в България или чужбина, да имат отличен успех от предходния семестър и да предоставят по три препоръки от свои преподаватели. Трябва да предоставят удостоверение за доход на член от семейството, удостоверение за притежавани недвижими имоти от семейството и мотивационно писмо.
На одобрените студенти ще се предостави възможност за стаж във вестник "24 часа". Срокът за кандидатстване е 20 май.
За да се случи всичко това, помогнаха гостите, които буквално задръстиха входа на зала "София" в хотел "Кемпински Зографски". Там бе рожденият ден на вестника, на който се събраха над 2000 души.
"Затворете вратата, че става течение", се чу гласът на Бойко Борисов, наредил се на опашката като всички останали заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Министрите на строителството Росен Плевнелиев, на икономиката Трайчо Трайков, на културата Вежди Рашидов, на екологията Нона Караджова, здравният министър Стефан Константинов, на околната среда Нона Караджова, социалният Тотю Младенов, военният Аню Ангелов, по еврофондовете Томислав Дончев също пристигнаха на купона. Десетки тв звезди, представители на всички големи компании, актьори и лица от шоубизнеса бяха част от празненството.
"Много ви обичат, всички, с които се видях, го казаха. Все пак "24 часа" е неразделна част от живота ни и от промяната", каза певецът Богдан Томов.
Всички гости бяха посрещани от главния редактор Данка Василева, Венелина Гочева, управлявала вестника допреди месец, а сега вицепрезидент на издателския борд, и Любомир Павлов, президент на борда.
"30 минути до края на режима на тока" – с този надпис започна специално изработеният в БНТ клип за раждането на "24 часа". Той показа истински новини, излъчени през 1991 г. Само водещите на емисията бяха записани извънредно в понеделник сутринта – Радина Червенова и Константин Каменаров. Те правеха връзките между отделните новини и накрая завършиха с преглед на първия брой, излязъл на 18 април 1991 г. Бяха се и снимали с броя от същия ден, но 20 години по-късно. Днес двамата вече са семейство.
С края на емисията, която обяви появата на "24 часа", свърши и режимът на тока. Тогава започна веселата част. За нея се погрижиха 4-ма именити диджеи, които всъщност се занимават със съвсем други неща, но са страстни меломани.
Първи на пулта застана Любомир Павлов, който пусна по една песен за всеки от главните редактори на "24 часа". За Валери Найденов – първия от тях, беше избрал "Ние сме шампионите " (We Are the Champions) на "Куин". Следващият – Петьо Блъсков, бе представен с "Били Джийн" на Майкъл Джексън. За Венелина Гочева пасна "Това е моят живот" (It’s My Life) на Бон Джоуви. Песента за Данка Василева бе "Алехандро" на Лейди Гага.
След това на пулта застана каварненският кмет Цонко Цонев, който пусна нещо запомнящо се от 1991-а – песни от албума, известен като черната "Металика".
"Моят колега Краваров е изпратил "Банските старчета", обяви накрая на шоуто си Цонев. Съставът, пристигнал в ранния следобед в София заради рождения ден, се качи на сцената и изпълни "Развий се, горо зелена".
Следващите двама дисководещи бяха политологът Евгений Дайнов и продуцентът и издател Мартин Захариев. Парчетата, на които наблегнаха, също подсещаха за 1991-а.
Накрая Явор Георгиев – любимият дисководещ на "24 часа", който е част от всяко редакционно тържество, пое нещата в свои ръце и така до 2 ч през нощта.
Благодарим на нашите спонсори "Марица – изток 2", "СИС Индъстрис", "Карлсберг България", "Максиъм България", хотел "Кемпински – Зографски", БНТ и всички партньори на вестника, които помогнаха за това хубаво тържество.
***
Десислава Спасова, Мартин Димитров, Светослав Спасов и Трайчо Трайков (горе).
Йорданка фандъкова се ръкува с Андрей Иванов пред погледа на министър Нона Караджова (снимката вдясно).
Диляна Грозданова, Веселин Дремджиев и Румен Артарски (долу).
***
Калин и Симеон Пешови разговарят с руския посланик Юрий Исаков (горе).
Ники Кънчев и Максим Бехар (вляво).
Прокурорите Божидар Джамбазов, Николай Кокинов и Роман Василев (вдясно).
***
Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков и Огнян Донев, отзад е депутатката Мая Манолова (горе).
Константин Каменаров, Мартин Батков, Петър Стоянович, Радина Червенова, Юлияна Дончева, Георги Торнев и Мира Добрева (горе вдясно).
Рахел Кунстман, майка й Камелия Тодорова и композиторът Стефан Димитров (вдясно).
***
Валери Найденов разговаря’ с Капка и Волен Си-дерови и Венели-на Гочева
***
Министър Вежди Рашидов, съпругата му Снежана Баха-рова и Огнян Донев.
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев и шефът на Булбанк Левон Хампарцумян. (вдясно)
***
Шефът на КРИБ Огнян Донев разговаря с Соломон Паси и Джеймс Уорлик (горе) и с министрите Тотю Младенов и Стефан Костантинов (долу вляво)
Джеймс Уорлик на влизане с Любомир Павлов и Венелина Гочева (снимката долу)

Стр. 19,20 – 21

Leave a Reply